Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Εκδήλωση του Δρόμου της Αριστεράς – Δευτέρα 30 Νοεμβρίου

Πολιτική εκδήλωση



Διεθνοποιημένοι και ασύμμετροι πόλεμοι στη γειτονιά μας

 

Πόσο κοντά είναι η Γαλλία; Πόσο μακριά η Μέση Ανατολή;


Ομιλητές:

  • Σωτήρης Ρούσσος
Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών

  • Βαγγέλης Πισσίας
Διδάκτωρ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία

  • Ρούντι Ρινάλντι
Εκδότης της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, στις 7.00 το απόγευμα.

Αμφιθέατρο Αντωνιάδου - Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) – Πατησίων 76.



Διοργάνωση: Δρόμος της Αριστεράς

Διαβάστε Περισσότερα »

Για μια τυρόπιτα χωρίς τυρί

Του Γιάννη Λαζάρου



Αγανάκτησαν οι Ελληνάρες για το "ρεπορτάζ" που φέρει τις Ελληνίδες να εκδίδονται για μια τυρόπιτα. Χαμός έγινε παίζοντας όλοι μαζί το πουλάκι τους (twitter) όπου η "εξυπνάδα" και η αντίδραση πήγε σύννεφο. Τα Μέσα Μαζικής Εξαθλίωσης άφρισαν εκδίδοντας την ίδια στιγμή φρέσκο κρέας για τον κορεσμό της χειροποίητης γαμικουλικής οντότητας του κάθε ξερόλα,επαναστάτη.

Αν σκεφτείς την πτώση στο χρηματιστήριο της πουτανιάς πραγματικά υπάρχει πρόβλημα. Το ίδιο που υπήρχε όταν γινόταν εκπόρνευση για ένα ζευγάρι μπότες, μια τσάντα ή ένα επώνυμο φορεματάκι που τελικά ήταν όλα μαϊμούδες. Αλλά όπως πάντα οι εκμαυλισμένοι όταν τους δείχνουν το φεγγάρι κοιτάνε το δάχτυλο. Διότι άλλο να εκπορνεύεται η οντότητα στο σκάφος και στα νερά της Ψαρούς και άλλο ο κορεσμός της πείνας. Υπάρχει και μία διαφορά εκπόρνευσης από εκπόρνευση. Το από ποιον παίρνεις την τυρόπιτα και την Luis Vuiton είναι το θέμα. Διότι και στην πουτανιά υπάρχει διαχωρισμός σε αξιοπρέπεια και ξεφτίλα.

Αν αυτή η ομαδική αντίδραση συνέβαινε για την εκπόρνευση της μάζας των εκμαυλισμένων ίσως να μην είχαμε αυτή την στιγμή παιδιά να τουρτουρίζουν στα σχολεία, συνταξιούχους σε απόγνωση, ασθενείς που απλά περιμένουν να πεθάνουν και πάει λέγοντας. Τα 150 ευρώ μαύρα τον μήνα που δεν παίρνει ο εργαζόμενος νέος δεν ενοχλούν κανέναν. Η άνευ αμοιβής παράδοση μιας ολόκληρης χώρας πάλι δεν ενοχλεί κανέναν. Οι περικοπές σε μισθούς, ασφάλεια, συντάξεις πάλι δεν ενοχλούν κανέναν. Με αυτά δεν παίζουμε το πουλάκι μας (twitter) πολύ απλά διότι εκπορνευόμαστε για τον μισθό, τα κεκτημένα, τον ήρωα σωτήρα που θα μας τα διατηρήσει.

Οι νταβατζήδες που μας εκδίδουν έχουν ονοματεπώνυμο και ως πόρνες αρκούμαστε στην αμοιβή που τελικά είναι μικρότερη από την αξία μιας τυρόπιτας αφού δεν έχει τυρί. Το πρόβλημα είναι ότι χόρτασε μια 17αρα το στομάχι της με τυρόπιτα ή ότι έφτασε η 17αρα να πεινάει;

Από εκεί ξεκινάει η πουτανιά όλων των υπόλοιπων που κρύβονται πίσω από παραβάν στις εκλογές ή που μοστράρουν την φάτσα τους ως πολιτικοί και αμείβονται με βιομηχανίες τυρόπιτας για να ψηφίζουν ό,τι φέρνει αναξιοπρέπεια και πείνα. Πίσω από τις χιλιάδες πεινασμένες εκδιδόμενες κρύβονται δεκάδες χορτασμένες πόρνες μόνο που οι πρώτες παραμένουν στην ανωνυμία από ντροπή και οι δεύτερες διαφημίζουν το πουτανιλίκι τους από Συνόδους Κορυφής μέχρι τα καφενεία των πόλεων που τις εξέλεξαν βουλευτές καμαρώνοντας ως δημοκρατικά εκλεγμένες πόρνες.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως διαθέτει η κάθε πραγματική πουτάνα την ψήφο της για να καλοπερνάει το τομάρι της. Ποια είναι η πραγματική πουτάνα λοιπόν;

Ποια πόρνη που φέρει ελληνικό ονοματεπώνυμο συμφωνεί με όλα όσα γίνονται στην Ελλάδα αυτή την στιγμή σε πολιτικό, οικονομικό, γεωπολιτικό, προσφυγικό κ.λπ; Διότι για να συμφωνείς με όλα αυτά εκπορνεύεσαι όχι για την πείνα σου, ούτε για το λούσο σου αλλά συνειδητά καταστρέφεις μέσω του συφιλιδικού σου εγκεφάλου ό,τι ακόμη επιμένει να μην λυγίζει φτάνοντας ακόμη και στο επίπεδο της πείνας.

Το πόσες τυρόπιτες στοίχισε η ψήφος σου είναι γνωστό από την κατάσταση στην οποία ζούμε. Το δυστύχημα είναι ότι για τις ίδιες τυρόπιτες έδωσες δικαίωμα να μάς διασύρουν ως άτομα, ως πολίτες, ως προσωπικότητες και ως λαό, σαπρόφυτα που περιφέρονται στο διεθνές στερέωμα πετώντας σου Επιδόματα Ευρωπαϊκής Τυρόπιτας για να την "βγάλεις".

Όσο για τις πουτανοφυλλάδες τύπου Times που βγάζουν πρωτοσέλιδο την συμφορά ενός λαού δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να προσπαθούν να στρέψουν την πόρνη γνώμη εκεί που θέλει να την στρέψει και ο Φίλης με τα τερτίπια του, οι κομματικοί αρχηγοί με το ασφαλιστικό και οι ακαδημαϊκοί αυτής της χώρας που δύο σεβντάδες έχουν: Αν οι17αρες εκπορνεύονται για τυρόπιτα ή αν ο Παύλος Μελάς ήταν τζιχαντιστής και ο Τάσος Λειβαδίτης "εθνικιστής λαϊκιστής". Άλλη δουλειά οι ακαδημαϊκοί αυτής της χώρας δεν έχουν διότι τα φορτηγά με τις επιδοτούμενες τυρόπιτες τούς περιμένουν κάθε ημέρα πριν μπούνε στα κυριλέ "ερευνητικά" γραφεία τους.

Εν ολίγοις το πόρισμα των ακαδημαϊκών για το ποιόν των Ελλήνων υπό συνθήκες οικονομικής πίεσης ή ξένης καταπίεσης είναι το εξής: Ή γίνονται πουτάνες ή τζιχαντιστές.

Μακάρι να ήταν αλήθεια η εκπόρνευση για μια τυρόπιτα γιατί αυτό θα σήμαινε ότι τούτος ο λαός τα έχει χάσει όλα. Ότι αυτός ο λαός δεν θα είχε χρόνο, ούτε διάθεση να ασχολείται με μαλακίες αλλά θα αναγκαζόταν ή να γίνει ακόμη μια πουτάνα για τυρόπιτα ή να γίνει σύμβολο παίρνοντας τα κεφάλια αυτών που τάζουν τυρόπιτες.-

Σ-Τ

Διαβάστε Περισσότερα »

Τέλος εποχής στην Αργεντινή

Μαρία Δημαλάκου

Έργο του Αργεντινού ζωγράφου Guillermo Cuello

Μουδιασμένη είναι η μισή κοινωνία της Αργεντινής από τη μάλλον αναπάντεχη ήττα του υποψηφίου της περονικής κυβέρνησης Ντανιέλ Σιόλι στις προεδρικές εκλογές της χώρας. Η νίκη του υποψηφίου της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Μαουρίσιο Μάκρι ανοίγει μια σειρά από ερωτήματα γύρω από το άμεσο μέλλον της Αργεντινής η οποία μπαίνει πλέον στη μετά «Κ» εποχή (από το επώνυμο του προεδρικού ζεύγους Νέστορ Κίρσνερ και Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ). Κυρίως, όμως, θέτει το ζήτημα της ανάδυσης μιας νέας λατινοαμερικανικής Δεξιάς ικανής να κερδίζει εκλογικές αναμετρήσεις και να εξασφαλίζει έρεισμα στα λαϊκά στρώματα –φαινόμενο πρωτόγνωρο στην Αργεντινή– ενώ αφήνει να διαφανεί η πιθανότητα να κλείσει ο κύκλος των λαϊκιστικών και αριστερών κυβερνήσεων που την τελευταία δεκαπενταετία ασκούν την εξουσία σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής.

Πρόκειται για την πρώτη εκλογική ήττα κυβερνητικής δύναμης που αποτέλεσε μέρος της περίφημης λατινοαμερικανικής «αριστερής στροφής». Στη Βενεζουέλα ο τσαβισμός κυβερνά, αν και με πολλές δυσκολίες πια, από το 1999, στη Βραζιλία το Εργατικό Κόμμα διατηρεί την εξουσία από το 2003 ενώ ο Έβο Μοράλες και ο Ραφαέλ Κορρέα είναι αντίστοιχα πρόεδροι της Βολιβίας και του Εκουαδόρ από το 2005 και το 2007. Στην Αργεντινή ο «κιρσνερισμός», όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται η τωρινή αριστερή εκδοχή του περονισμού, υπήρξε, στην ιστορία των τελευταίων εκατό χρόνων της χώρας, η μακρύτερη περίοδος (2003-2015) κατά την οποία τη διακυβέρνηση άσκησε συνεχόμενα μία και μοναδική πολιτική παράταξη.

O Μαουρίσιο Μάκρι Φωτο: Ivan Alvarado/REUTERS
Αυτή τη φορά όμως ο περονισμός ηττήθηκε ενώ είχε καταφέρει να διατηρήσει τις πολιτικές προτεραιότητές του και τις δεσμεύσεις του, πράγμα δύσκολο σε ένα διεθνές περιβάλλον κάθε φορά πιο αντίξοο λόγω της πτώσης των τιμών των αγαθών που εξάγει η Αργεντινή. Οι προτεραιότητες που είχε θέσει η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες αφορούσαν κυρίως τη στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας και της εργασίας: πράγματι, λίγες μέρες πριν τις εκλογές η ανεργία ήταν 5,9%, ποσοστό που συνιστά στην Αργεντινή ιστορικό χαμηλό των τελευταίων σαράντα χρόνων. Αυτή η επιτυχία του περονισμού φαίνεται παραδόξως να σφράγισε σε σημαντικό βαθμό την ήττα του. Όπως είπε παραστατικά ένας συνεργάτης του Σιόλι, «τους δώσαμε δουλειά, τους δώσαμε σπίτι, τους δώσαμε αυτοκίνητο∙ και τι κάναμε; θρέψαμε γορίλες» (έτσι αποκαλούν οι περονιστές τα μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά πολεμούν τον περονισμό). Αυτή η χονδροειδής φράση δηλώνει τη μεγάλη πρόκληση που αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν οι προοδευτικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής: το «ζήτημα» της νέας μεσαίας τάξης.

Η ένταξη εκατομμυρίων ατόμων στον κόσμο της εργασίας με καλούς μισθούς και σχετικά υψηλή καταναλωτική ικανότητα έχει δημιουργήσει αυξημένη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών αλλά και αιτήματα για καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας στα οποία ούτε ο κιρσνερισμός ούτε οι κυβερνήσεις του Εργατικού Κόμματος στη Βραζιλία μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν. Αλλά ούτε και στο θέμα της αριστερής παιδαγωγίας πέτυχαν πολλά: μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτών των χωρών εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται ότι η μαζική κοινωνική κινητικότητα των τελευταίων ετών ήταν άμεσο αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου πολιτικού και οικονομικού προσανατολισμού των κυβερνήσεών τους. Αντίθετα, είναι φανερό ότι ανάμεσα στα μέλη των νέων μεσαίων στρωμάτων κυριαρχεί η αίσθηση ότι η κοινωνική άνοδός τους ήταν αποκλειστικά αποτέλεσμα της δικής τους ατομικής προσπάθειας. Αυτή η αίσθηση συνοδεύεται, τουλάχιστον στην περίπτωση της Αργεντινής, από την απόρριψη του κρατικού παρεμβατισμού και της φορολογικής πίεσης που η κυβέρνηση εφάρμοσε τα τελευταία χρόνια προκειμένου να υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα και να διευρύνει την εσωτερική κατανάλωση.

Από την άλλη πλευρά, η περονική κυβέρνηση υποτίμησε τον Μαουρίσιο Μάκρι και την ικανότητά του να χτίζει πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες οι οποίες τελικά αποδείχθηκαν πολύ πιο πλατιές από όσο η ίδια αρχικά εκτιμούσε. Γιος ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Αργεντινής, ο Μάκρι έγινε διάσημος ως πρόεδρος της δημοφιλούς ομάδας Μπόκα Τζούνιορς. Από εκεί πέρασε στην πολιτική και εκλέχτηκε δήμαρχος της πόλης του Μπουένος Άιρες το 2007 και το 2011. Σε αυτό το διάστημα κατάφερε να συγκροτήσει έναν κομματικό μηχανισμό που υποτιμήθηκε από τον παραδοσιακό πολιτικό κόσμο ως «γιάπικος», νεοφιλελεύθερος ή αντιδραστικός. Όλα αυτά τα στοιχεία αναμφίβολα υπάρχουν αλλά η διαφορά είναι ότι ο Μάκρι, όπως και ο Καπρίλες στη Βενεζουέλα, μπόρεσε να διακρίνει ότι οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια επέβαλαν την επανεπινόηση της Δεξιάς.

Όπως έγραψαν οι κοινωνιολόγοι Τομάς Μποροβίνσκι και Μαρτίν Ροντρίγκες, οι συνεργάτες του Μάκρι «χρειάστηκε να αλλάξουν τη ρητορική τους, να βάλουν στο ράφι κάποιους οικονομολόγους, να κρύψουν τις προθέσεις τους, να βάλουν τιμωρία τους σκληροπυρηνικούς ιδεολόγους τους». Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Μάκρι, επιδεικνύοντας «ανθρώπινο» πρόσωπο και ανέμελο αέρα, υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει τα κοινωνικά επιδόματα, ότι δε θα μειώσει μισθούς και υποστήριξε πολλές από τις κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων ετών που ο λαός αναγνωρίζει ως θετικές όπως το επίδομα για κάθε παιδί με προϋπόθεση τη σχολική φοίτηση και τον εμβολιασμό του ή την αναγνώριση του γάμου ομοφυλοφίλων. Το τεράστιο βάρος των μέσων μαζικής επικοινωνίας με τα οποία η κυβέρνηση είχε συγκρουστεί και οι αντιδικίες στο εσωτερικό του περονισμού έγειραν οριστικά τη ζυγαριά υπέρ του δεξιού υποψηφίου.

Τελικά σε αυτές τις εκλογές αναμετρήθηκαν δύο πολιτικά προγράμματα: ένα αναπτυξιακό, υπέρ της εκβιομηχάνισης και της περιφερειακής ολοκλήρωσης και ένα άλλο υπέρ της επιστροφής στη λογική της αγοράς σε ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αργεντινός λαός με ποσοστό 51,4% έναντι 48,6 επέλεξε την αλλαγή. Τα επόμενα χρόνια θα παρακολουθήσουμε τη νέα πορεία της Αργεντινής και το πώς αυτή θα επηρεάσει τις γενικότερες εξελίξεις στη Λατινική Αμερική.

Ενθέματα

Διαβάστε Περισσότερα »

Γαλλική δικτατορική δημοκρατία

Ξενοφώντας Ερμείδης



Τόση Δημοκρατία η Γαλλία είχε να δει από τον Λουδοβίκο - Κατ' οίκον εγκλεισμός για ακτιβιστές και 100 προσαγωγές πριν τις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το Κλίμα.


Η γαλλική κυβέρνηση δείχνει όλο και περισσότερο τον αντιδημοκρατικό της προφίλ με αφορμή την δήθεν προστασία των πολιτών από κρούσματα τρομοκρατίας που μπορούν να την χτυπήσουν ξανά. Πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, η γαλλική κυβέρνηση είχε αποφασίσει τον κατ' οίκον περιορισμό 24 ακτιβιστών που είναι γνωστοί παγκοσμίως για την δράση τους εναντίον στις αποφάσεις των εξουσιών που έχουν ως θύμα το περιβάλλον.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, απέδειξε με την δήλωσή του για την απίστευτη αυτή απόφαση εγκλεισμού Γάλλων πολιτών ότι δεν είναι η "ισλαμική τρομοκρατία" που φοβάται η Ε.Ε αλλά οποιοδήποτε κίνημα δεν είναι αρεστό στην δημοκρατία που οι δημοκράτες δικτατορίσκοι υπηρετούν: "Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το τρομοκρατικό κίνημα, όμως οι δυνάμεις μας πρέπει να είναι πλήρως επικεντρωμένες στην προστασία του γαλλικού λαού".

Ο στρατιωτικός νόμος που επιβλήθηκε στην Γαλλία από την σοσιαλιστική κυβέρνηση μετά από το "χτύπημα" της 13ης Νοεμβρίου ήταν ένα χτύπημα κατά μέτωπο στην πραγματική δημοκρατία αφαιρώντας το δικαίωμα από πολίτες να διαδηλώνουν όταν η ίδια η κυβέρνηση παίρνει απόφαση να γίνουν παγκόσμιες συνάξεις ηγετών στην υπό στρατιωτικό καθεστώς Γαλλία. Εφόσον μία χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση πολέμου πώς είναι δυνατόν να υποδέχεται 150 ηγέτες 20 ημέρες μετά την "κήρυξη πολέμου στην Γαλλία από το Ισλαμικό Κράτος" όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος Ολάντ;

Ο υπουργός Καζνέβ συμπλήρωσε στην δήλωσή του για τους Γάλλους ακτιβιστές το εξής:
"Αυτοί οι 24 άνθρωποι τέθηκαν σε κατ΄οίκον περιορισμό επειδή υπήρξαν βίαιοι στη διάρκεια διαδηλώσεων στο παρελθόν και επειδή έχουν πει ότι δεν σεβαστούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης". Από τη μια οι ηγέτες του κόσμου θα αποφασίζουν ό,τι θέλουν κεκλεισμένων των θυρών για όλους τους πολίτες του κόσμου αλλά ουδείς έχει το δικαίωμα να αντιστέκεται σε αυτές τις αποφάσεις τους τουλάχιστονστους δρόμους της πατρίδας τους.

Όμως δεν είναι μόνο ο εγκλεισμός των 24 ακτιβιστών με αφορμή τις διαβουλεύσεις του ΟΗΕ. Από τις 14 Νοεμβρίου η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε τον κατ΄οίκον περιορισμό ακόμη 288 Γάλλων πολιτών που για την κυβέρνηση είναι πολίτες που είναι "ύποπτοι" για πιθανά επεισόδια εναντίον της γαλλικής δημοκρατικής εξουσίας.

Ωστόσο εκατοντάδες Γάλλοι δεν ασπάστηκαν τις δικτατορικές αποφάσεις της γαλλικής δημοκρατίας και μία ημέρα πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ πολιτών και της αστυνομίας. Διακόσιοι ακτιβιστές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στην Πλατεία Δημοκρατίας και η επίθεση των γαλλικών ΜΑΤ ήταν σφοδρότατη. Χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ρίψη χημικών και γκλομπ έκαναν την περιοχή να θυμίζει πεδίο μάχης της Συρίας και όχι ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ενώ περισσότεροι από 100 πολίτες προσήχθησαν στην Ασφάλεια. '

Όπως όλα δείχνουν εκτός από τους 24 ακτιβιστές που είναι σε κατ' οίκον περιορισμό και οι υπόλοιποι 100 θα είναι σε περιορισμό τουλάχιστον για όσο διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για του ΟΗΕ για το Κλίμα. Τουλάχιστον..., διότι ο υπουργός Εσωτερικών σπίλωσε χωρίς ίχνος δημοκρατικού ίχνους στο λόγο του τους "εχθρούς" της δημοκρατίας ακτιβιστές αλλά σε ερώτηση για το πότε λήγει ο εγκλεισμός τους δεν απάντησε.

Σ-Τ

Διαβάστε Περισσότερα »

Φρουρός της Ε.Ε η Τουρκία

Μαρία Τσολακίδη



Η πλειοψηφία της ελληνικής βουλής αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη να φυλάξει τα σύνορά της - Ευρωπαίοι πολίτες υπό πλήρη ηλεκτρονικό έλεγχο.

Μπορεί το πυροτέχνημα της κυβέρνησης και των τεσσάρων αντιπολιτευόμενων κομμάτων να ήταν η δήθεν κόντρα τους για την μείωση των συντάξεων που έρχεται (διότι είναι μνημονιακός όρος που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου από όλους όσους δήθεν αντιδρούν) αλλά αυτό που τελικά ήθελαν να περάσουν ως κοινό μέτωπο κατάφεραν να το περάσουν χωρίς θορύβους και πυροτεχνήματα. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας οι έξι πολιτικοί αρχηγοί τα βρήκαν μία χαρά όσον αφορά για το ποιος θα φυλάει τα ελληνικά σύνορα αλλά και για το ότι πρέπει η E.E να επιλέξει την Τουρκία ως φρουρό της με τα παζάρια προσφύγων που κάνουν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε και της Τουρκίας.

Η πλειοψηφία της Βουλής θέλει ξένους φύλακες


Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι πέντε φιλοευρωπαίοι πολιτικοί αρχηγοί παραδέχθηκαν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της κάνοντας όλους τους Ευρωπαίους επικριτές της Ελλάδας να τρίβουν τα χέρια τους για αυτή την παραδοχή της ελληνικής πλευράς. Αφού πρώτα συμφώνησαν ότι τα "σύνορα της Ελλάδας καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα" δύο σειρές πιο κάτω οι έξι πολιτικοί αρχηγοί τονίζουν ότι "τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.... οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης". Αφού κατέληξαν ότι τα ελληνικά σύνορα πρέπει να φυλάσσονται και από την Ε.Ε αλλά όχι από κοινού με την Τουρκία (γιατί αυτή δεν είναι ακόμη Ευρωπαίος εταίρος), ήρθε και η πρόταση των έξι αρχηγών ελληνικών πολιτικών κομμάτων για να βουλώσει τα στόματα αυτών που υποστηρίζουν ότι υπάρχει εθνική κυριαρχία. Προτείνουν οι έξι αρχηγοί: "Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή".

Ήδη, λοιπόν, οι αρχηγοί των έξι κομμάτων ομιλούν για την Ελλάδα σαν να ήταν ένα ομόσπονδο κράτος της Ε.Ε, μία Πολιτεία της Ε.Ε, όπως είχε πει ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης, και όχι ως ένα κράτος με αυτονομία και εθνική κυριαρχία. Μάλιστα όσον αφορά το θέμα της κοινής φύλαξης του Αιγαίου με την Τουρκία οι έξι αρχηγοί από τη μια είναι αρνητικοί αλλά από την άλλη τονίζουν: "Πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής". Μία ημέρα αργότερα στην Σύνοδο Κορυφής η Ε.Ε και η Τουρκία συμφώνησαν στις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής που τάχα πρότειναν ως λύση οι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων. Όσον αφορά την φύλαξη των ελληνικών (;) συνόρων σύμφωνα με την απόφαση των έξι πολιτικών αρχηγών, αν η Τουρκία σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το προσφυγικό και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε συμφωνήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον την ένταξη της Τουρκία στην Ε.Ε, τότε τα έξι ελληνικά κόμματα δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα αν στην Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή συμμετέχει και η τουρκική πλευρά για να φυλάει τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Το πρόβλημα της πλειοψηφίας της ελληνικής βουλής δεν είναι ότι άλλος θα φυλάει τον εθνικό χώρο της Ελλάδας αλλά αυτός που θα τον φυλάει να είναι μέλος της Ε.Ε.

Η Τουρκία είναι ο φρουρός των ευρωπαϊκών συνόρων


Η Τουρκία παρά τα όσα έχει πράξει μέχρι σήμερα στο πόλεμο εναντίον της Συρίας και ως ένα κράτος που συνέβαλλε για την καταστροφή της, στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στην οποία συμμετείχε κέρδισε χωρίς να δώσει σπιθαμή εθνικής κυριαρχίας 3 δις ευρώ ως πρώτο βοήθημα για τα στρατόπεδα προσφύγων καθώς και ότι θα είναι η χώρα που θα κινεί κύματα ανθρώπων όπως θέλει η Ε.Ε είτε με το να τους σπρώχνει προς την Ευρώπη όταν η Ε.Ε τους χρειάζεται, είτε να τους μαζεύει πίσω και να τους σπρώχνει προς τις περιοχές καταγωγής τους με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την προσωπική τους ασφάλεια. Η Ε.Ε ήθελε έναν καλό φρουρό στα εξωτερικά της σύνορα και αφού η Ελλάδα ήταν άχρηστη σε αυτόν τον τομέα (όπως παραδέχθηκε η πλειοψηφία της ελληνικής βουλής) βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο στο πρόσωπο του Ερντογάν που τόσο στήριξε το κόμμα του στις τελευταίες εκλογές η πάντα φίλη της Τουρκίας, Γερμανία.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε σε ποια χώρα θα στοιβαχτούν οι επιπλέον 400,000 πρόσφυγες που συμφώνησε η Ε.Ε να "εισάγει" από την Τουρκία για να της ελαφρύνει το βάρος. Πάντως δεν θα σπρωχτούν ακόμα προς τα βόρεια της Ευρώπης πριν κατασταλάξει ο γερμανικός λαός αν θέλει την Μέρκελ για καγκελάριο που υποσχέθηκε σε 1 εκατομμύριο πρόσφυγες δουλειές στην Γερμανία. Ούτε στην Γαλλία που ο στρατιωτικός νόμος θα είναι σε ισχύ για τουλάχιστον ακόμη 3 μήνες με στόχο μουσουλμανικές εστίες. Ούτε στην Μεγάλη Βρετανία που αποφασίζει εντός των ημερών να συμμετάσχει στον βομβαρδισμό της Συρίας και έχει κάνει ήδη βέτο για επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών που είναι άνεργοι για πάνω από έξι μήνες στην επικράτειά της.

Ο Μεγάλος Αδελφός έρχεται


Στην Σύνοδο Κορυφής αποφασίστηκε ως αντάλλαγμα στην Τουρκία να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο οι συζητήσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε οι οποίες είχαν παγώσει εδώ και δέκα χρόνια. Το θέμα βέβαια δεν είναι αν η Τουρκία θα θέλει να μπει στην Ε.Ε και αν συμφέρει περισσότερο την Ε.Ε να έχει έναν σύμμαχο-φρουρό στα σύνορά της ο οποίος να είναι εκτός της Ομοσπονδίας της. Το θέμα είναι ότι ξεκινά η χορήγηση βίζας σε Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε και αυτό έρχεται ακριβώς την στιγμή που η Ε.Ε αποφασίζει την χρήση του PNR (Passenger name record - Καταγραφή ονόματος επιβάτη) για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Αρχικά όλοι νόμιζαν ότι η χρήση του PNR θα είναι υποχρεωτικό μόνο για όσους Ευρωπαίους πολίτες ταξιδεύουν με όλα τα μέσα από χώρες εκτός της Ε.Ε προς την Ε.Ε. Όμως στις 25 Νοεμβρίου κατά την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ, ανακοίνωσε ότι η χρήση του PNR θα γίνει υποχρεωτική και για όσους Ευρωπαίους μετακινούνται από κράτος σε κράτος της Ε.Ε.

Τα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε με αυτό τον τρόπο όχι απλώς κλείνουν χωρίς να χρειάζεται καμία αλλαγή της Συνθήκης Σέγκεν αλλά οι πολίτες της Ε.Ε είναι πλέον πολίτες κάτω από τον πλήρη έλεγχο του κέντρου των Βρυξελλών για το πού ταξιδεύουν, πού κοιμούνται, πόσο καιρό είναι σε χώρα εκτός της πατρίδας τους, τι μεταφέρουν μαζί τους κ.ο.κ. Αυτό είναι ακόμα σκληρότερο μέτρο ελέγχου από την παροχή βίζας που θα δώσει η Ε.Ε σε Τούρκους πολίτες ως αντάλλαγμα στην Τουρκία για το προσφυγικό. Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ σε εκείνη την ομιλία του τόνισε ότι για το φόβο μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ε.Ε είναι αναγκαίο οι εθνικές μυστικές υπηρεσίες να είναι τόσο συνεργαζόμενες μεταξύ τους σαν να είναι μία. Είναι ένας προάγγελος της ευρωπαϊκής CIA που θα συνδράμει στην φύλαξη της Ε.Ε όπως η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή που θέλει η πλειοψηφία της ελληνικής βουλής και ο Ευρωστρατός που είναι αναγκαιότητα για την ασφάλεια της Ε.Ε τώρα που ο φόβος του Ισλάμ χτύπησε ξαφνικά την πόρτα της.

Σ-Τ

Διαβάστε Περισσότερα »

Να σταματήσουμε τον εφιάλτη της κατανάλωσης: (Βίντεο)

Κοινωνία



Ο εφιάλτης της κατανάλησης, η συνεχής δημιουργία ψεύτικων αναγκών, ο εθισμός στα πάσης φύσης γκάτζετ και η αποξένωσή μας από ο,τιδήποτε φυσικό, χειροποίητο, αληθινό, μπαίνουν στο μικροσκόπιο σε αυτό το πανέξυπνο ταινιάκι του Steve Cutts.



Η τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος, οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που είναι στην ουσία σκλαβιά, η υπερκατανάλωση και ο βομβαρδισμός της ενημέρωσης που κάνει τα πάντα εκτός από το να στέκεται στην ουσία των πραγμάτων.

Πόσο κοστίζουν οι συσκευές που καταναλώνουμε; Τι επίπτωση έχουν στο περιβάλλον από το οποίο όλο και περισσότερο απομακρυνόμαστε;

Από την εξόρυξη των μετάλλων μέχρι την πώληση ενός κινητού τηλεφώνου στα πολυκαταστήματα και στις διαφημίσεις από την τιβί, ενας δρόμος σκοτεινός και εφιαλτικός που μας αφορά όλους.

H&R

Διαβάστε Περισσότερα »

…κοπροκρατούν το μέλλον

Νίκος Μπογιόπουλος



Την ώρα που οι νυν και οι επόμενες γενιές των συνταξιούχων σφαγιάζονται, τα επιτελεία των «σωτήρων» διαγωνίζονται να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο που τα βέλη του βρίσκουν κατάστηθα τον ίδιο, πάντα, στόχο: Την Ελλάδα, το λαό της, τα δικαιώματά του.

Ο Τσίπρας «τους την είπε», απευθύνθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τους κατηγόρησε για «θράσος», λένε οι μεν.

Όχι , η Φώφη και ο κ.Πλακιώτάκης ήταν που «του την είπαν» του Τσίπρα, αυτοί ήταν που τον κατηγόρησαν για «θράσος», λένε οι δε.

Ποιο στρατόπεδο,  λοιπόν, «την είπε» περισσότερο, καλύτερα και πιο λεβέντικα (παρουσία και του κ.Λεβέντη…) στο άλλο: Το νυν κυβερνητικό στρατόπεδο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ή το πρώην κυβερνητικό στρατόπεδο των ΝΔ/ΠΑΣΟΚ;

Αφού επομένως η υπόθεση δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από έναν ιδιότυπο διαγωνισμό θράσους, πριν αποδώσουμε το χρυσό μετάλλιο και πριν ανακηρύξουμε νικητή σε αυτό το φεστιβάλ θρασύτητας, ας  πάρουμε μια γεύση των επιδόσεων των διαγωνιζόμενων:

ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ

Ο κ.Τσίπρας απευθύνθηκε στην κυρία Γεννηματά και στον κ.Πλακιωτάκη και τους είπε – σύμφωνα με τους συνεργάτες του – ότι έχουν «θράσος» να μιλούν όταν τα κόμματά τους με τους νόμους της μνημονιακής περιόδου πήραν μέτρα που έκοψαν δέκα φορές τις συντάξεις.

Παρατήρηση 1η: Ο κ.Τσίπρας προφανώς «ξεχνά» ότι την ενδέκατη μείωση συντάξεων (με την αύξηση των εισφορών υγείας κατά 6% και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις) την έκανε ο ίδιος. Τέλος πάντων…

Παρατήρηση 2η: Ποια ακριβώς είναι η σχέση του κ.Τσίπρα με τους προηγούμενους νόμους που καταγγέλλει; Τους νόμους που βαφτίστηκαν «συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και έφεραν μέτρα με τα οποία κόπηκαν δέκα φορές οι συντάξεις μήπως θα τους καταργήσει ο κ.Τσίπρας; Μήπως θα τους ακυρώσει; Αφού δεν του αρέσουν, κι αφού κατηγορεί για θρασύτητα εκείνους που τους ψήφισαν μήπως θα τους αλλάξει;

Η απάντηση δίνεται στο Μνημόνιο που έφερε και εφαρμόζει με τόση επιμέλεια ο κ.Τσίπρας. Γράφει το Μνημόνιο του κ.Τσίπρα (ΦΕΚ, αρ. φύλλου 94, 14/8/2015, σελίδα 1020):

«Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, αν εφαρμοστούν πλήρως, θα βελτιώσουν σημαντικά την μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα  του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος»!

Τόμπολα! Ο Τσίπρας – στα λόγια - κατηγορεί για «θράσος» τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που με τους νόμους τους κόπηκαν δέκα φορές οι συντάξεις.

Αλλά – στην πράξη – ψήφισε και επιβάλλει ένα Μνημόνιο στο οποίο δηλώνει ότι θα εφαρμόσει «πλήρως» αυτούς τους νόμους διότι «θα βελτιώσουν σημαντικά την μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα  του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος»!

Ποιος διαφωνεί; Διεκδικεί, ναι ή όχι, το χρυσό μετάλλιο θρασύτητας κάποιος σαν τον Τσίπρα, όταν από την μια καταγγέλλει, στα λόγια, εκείνους που ψήφισαν  τους νόμους που κόβουν συντάξεις, αλλά από την άλλη, στην πράξη, τους ίδιους αυτούς νόμους, σε συνεννόηση με δανειστές και τροικανούς, τους εκθειάζει και τους εφαρμόζει πλήρως;

ΝΔ/ΠΑΣΟΚ

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατηγορούν τον Τσίπρα ότι αυτός έχει «θράσος», ότι αυτός θέλει να κόψει κι άλλο τις συντάξεις και ότι τα κόμματα της κυρίας Γεννηματά και των κκ.Μειμαράκη, Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη δεν πρόκειται να συμπράξουν σε αυτό.

Η απάντηση για το τι ακριβώς κάνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με το Ποτάμι του Θεοδωράκη, δίνεται στο Μνημόνιο. Γράφει το τρίτο Μνημόνιο που μαζί με τον Τσίπρα ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι (ΦΕΚ, αρ. φύλλου 94, 14/8/2015, κεφάλαιο «Συντάξεις», σελίδες 1020 - 1021):

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται:
  • Να προχωρήσουν σε «περαιτέρω μεταρρυθμίσεις (…) με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης (σσ: έτσι αποκαλούν την εξαΰλωση) της τάξης του ¼ του ΑΕΠ το 2015 και της τάξης του 1% του ΑΕΠ έως το 2016»! Ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλάμε στην ουσία για νέα αρπαγή ύψους 45 δισ. ευρώ!
  • Να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει «καταργώντας σταδιακά τα κεκτημένα δικαιώματα της συνταξιοδότησης πριν από την νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης» που ορίζεται στα 67 έτη ή στα 62 χρόνια μετά από 40 χρόνια δουλειάς, δηλαδή ποτέ!   
  • Στο όνομα  του ψευδεπίγραφου καθεστώτος των «εγγυημένων συντάξεων» να επιφέρουν ό,τι πιο αντιδραστικό έχει εφευρεθεί στα καταγώγια του νεοφιλελευθερισμού, το λεγόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα Ασφάλισης, που θα πορεύεται «με βάση τις εισφορές και βάσει του ελέγχου των πόρων», με βάση «εισοδηματικά κριτήρια» και «εφαρμόζοντας ορθά το πάγωμα των μηνιαίων εγγυημένων παροχών»
  • Να επιφέρουν «τη σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων το Μάρτιο του 2016»! 
  • Να θεσπίσουν «ισοδύναμα μέτρα για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης σχετικά με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012 (…)». Δηλαδή τα δικαστήρια έβγαλαν παράνομες τις περικοπές των συντάξεων με τα μέτρα του 2012, κι αυτοί αποφάσισαν να παρακάμψουν την απόφαση επιβάλλοντας «ισοδύναμα μέτρα» ώστε «νόμιμα και ηθικά» να πάρουν από τους συνταξιούχους ξανά ό,τι θα πρέπει να τους επιστραφεί και ό,τι παρανόμως τους αφαιρέθηκε το 2012! 
Ποιος αμφιβάλει; Διεκδικούν, ναι ή όχι, το χρυσό μετάλλιο θρασύτητας κάποιοι σαν την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (το Ποτάμι και τους υπόλοιπους), όταν από την μια λένε ότι «διαφωνούν» με τις νέες μειώσεις που ετοιμάζεται να φέρει ο Τσίπρας στις συντάξεις, αλλά που μαζί με τον Τσίπρα έχουν ήδη ψηφίσει τις μειώσεις συντάξεων, ψηφίζοντας ένα Μνημόνιο που περιγράφει επ’ ακριβώς εκείνες τις νέες μειώσεις στις συντάξεις με τις οποίες, τάχα, «διαφωνούν»;

Δύσκολη η επιλογή. Σε ποιόν να δοθεί, τελικά, το χρυσό μετάλλιο της θρασύτητας; Το αξίζει περισσότερο ο Τσίπρας; Το αξίζουν περισσότερο το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι υπόλοιποι; Μήπως θα έπρεπε να απονεμηθεί εξ ημισείας σε όλους τους;

Δύσκολη η απόφαση. Μέχρι να δεήσει ο λαός (ο μόνος αρμόδιος δικαιοκρίτης) να την εκδώσει, ας πάρουμε την… βοήθεια του Ελύτη. Αυτά γράφονταν στο «Άξιον Εστί» πριν από 55 χρόνια:

«Δεν μπορώ,
η αγχόνη τα δέντρα μου εξουθένωσε
και τα μάτια μαυρίζουν.
Δεν αντέχω
και τα σταυροδρόμια που ήξερα έγιναν αδιέξοδα.
Σελδζούκοι ροπαλοφόροι καραδοκούν.
Χαγάνοι ορνεοκέφαλοι βυσσοδομούν.
Σκυλοκοίτες και νεκρόσιτοι κι ερεβομανείς
κοπροκρατούν το μέλλον»


e-nikos

Διαβάστε Περισσότερα »

Πάρε να μην έχεις…

Στάθης



Η Δύση πρώτα βομβαρδίζει κι ύστερα φτιάχνει διαβατήρια με βιομετρικά δεδομένα (DNA, ίριδα των ματιών) και τσιπάκια (με τελικό προορισμό τον ποπό μας). Η Δύση πρώτα βομβαρδίζει, προκαλεί μετακινήσεις πληθυσμών κι ύστερα, occasione  data, αντιμετωπίζει τους δικούς της πληθυσμούς με τον δέοντα (!) αυταρχισμό. Πολιτικός αυταρχισμός που (ω της συμπτώσεως!) εναρμονίζεται με τον οικονομικό αυταρχισμό, με αποτέλεσμα οι δύο αυταρχισμοί να μας κάνουν μια δικτατορία που ονομάζει τον εαυτόν της «εκσυγχρονισμό», αναζητά (!) τις ρίζες της στον Διαφωτισμό, ακούει τον εθνικό ύμνο, φερ’ ειπείν της Γαλλίας, και δακρύζει, ενώ στον βόμβο των βομβών παραμένει κουφή. Κουφή (η εν λόγω δικτατορία) αλλά λαλίστατη στις μελό παρόλες, τα σόου με τα κεράκια, την πιο ανήθικη και άγρια προπαγάνδα. Στάθηκε ποτέ προσοχή ο κάθε Ολάντ μπροστά στα εντόσθια ενός ανθρώπου που διαμέλισαν τα Ραφάλ ή μπροστά στα άδεια μάτια ενός παιδιού που πνίγηκε στο Αιγαίο;

Το Δίκιο της Δύσης είναι να συνηθίσουμε όλοι το Άδικο. Την περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων μέσα στο Οχυρό και τη διασπορά του θανάτου έξω απ’ τα τείχη του. Σήμερα βιομετρικά διαβατήρια για τον φόβο των τζιχαντιστών, αύριο τσιπάκια στο μυαλό για τον φόβο άλλων «Ιουδαίων». Πάντα υπάρχουν «Ιουδαίοι» σε κάθε Στρατόπεδο Συγκέντρωσης. Ο μετανάστης, ο κομμουνιστής, ο ομοφυλόφιλος, ο αναρχικός, ο κάθε είδους άλλος, ο παρίας και ο αποσυνάγωγος. Πάντα υπάρχει ο «από κάτω» για τον κάθε «από πάνω», ώσπου να γίνει κι αυτός «από κάτω». Πρέπει να συνηθίσουμε τους τρόπους των υπηκόων. Να αδιαφορούμε, να καταδίδουμε, να ιδιωτεύουμε, περίτρομοι ατομιστές και αναλώσιμοι.

Αγορεύουν με μεγαλοστομίες οι Υποκριτές ότι η Δύση δεν θα  ενδώσει  στον φόβο που προσπαθούν να ενσπείρουν στις κοινωνίες μας οι ισλαμοφασίστες και την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις θεσμοθετούν τον φόβο. Διαβατήρια, έλεγχοι, συλλήψεις, παρακολουθήσεις, χειραγώγηση της σκέψης – στον Τύπο, στο διαδίκτυο,  στις γειτονιές – τί θα κάνει δηλαδή η Δύση στην επόμενη (κι ερχόμενη) οικονομική κρίση;

Τι θ κάνει στην επόμενη (κι αναπόφευκτη, έτσι όπως πολιτεύεται) διεύρυνση του πολέμου; Θα μας προγραμματίζουν; Θα τινάζουν τους συνταξιούχους στον αέρα επειδή δεν τους αντέχει η οικονομία; Σήμερα πρέπει να είμαστε συνεργάσιμοι με τις τράπεζες, σήμερα μας μετράνε τις μπουκιές που τρώμε και αρπάζουν κάθε τρίτη, ως έκτακτη εισφορά στη βουλιμία τους, σήμερα μας αντιμετωπίζουν σαν υπόπτους, κατά τεκμήριο ενόχους και κρατούμενους, αύριο;

Κλαίει ο Ολάντ και μαγαρίζει τη Μασσαλιώτιδα, για τα παιδιά που πεινάνε στην Ελλάδα ή στο Σουδάν ή την Αγγλία κλαίει; Αδημονεί ο Κάμερον να στείλει τη RAF στη Συρία, να αρπάξει κι αυτός το μερίδιο της ύαινας! Θα επρόκειτο για ένα μάτσο σοβαροφανών Χατζατζάρηδων, αν δεν επρόκειτο για μια συμμορία δολοφόνων. Στην υπηρεσία ακόμα μεγαλύτερων δολοφόνων, των Βρυκολάκων που ρουφούν το αίμα του πλανήτη για να το κάνουν χρυσάφι για τους τάφους τους. Και οι πλειοψηφίες στις κοινωνίες χαζεύουν σαν χάπατα τα συμβαίνοντα – πρέπει να συνηθίσουμε την αδυναμία μας, τον φόβο μας, να υποταγούμε στο κισμέτ του μονόδρομου «δεν μπορούμε να κάνουμε αλλοιώς». Απέναντι σ’ αυτήν τη Σιδερένια Φτέρνα που μας συνθλίβει, μόνο σπαράγματα αντίστασης. Και φάρσες. Όπως αυτή που συνέβη στη Ελλάδα και βγήκαν οι προσδοκίες του λαού Κατρούγκαλος.

Προσκυνώ την «παρέμβαση» Στουρνάρα. Βρείτε τα, βρε παιδιά (Λεβέντης, Φώφη, Σταύρος, Παππάς και λοιποί) να τελειώνουμε και να τους τελειώσουμε. Συμφωνώ! Να πάρουμε ριζοσπαστικά μέτρα, για το Ασφαλιστικό. Ενθυμείσθε το λαχείο Συντακτών; Να καθιερώσουμε λοιπόν το λαχείο Συνταξιούχων. Όποιος παππούς «κληρώνει» από πρώτον αριθμό ως λήγοντες, να σκάει, να εκρήγνυται, να ξεμπερδεύουμε. Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς περιττές τελετές. Δεν χρειάζεται να κλαίει σαν ρέγγα ο κ. Ολάντ μπροστά στο μνημείο των πεσόντων στο Βερντέν, ούτε εμείς για τους πεσόντες απ’ τον έκτο όροφο της πολυκατοικίας τους. Απλά πράγματα, λιτά και παραγωγικά. Τί βγάζεις, παιδί μου; τί βγάζω εγώ από σένα; ωραία! Ζήσε και σήμερα,    
δούλευε και σκάσε!..
Όσο για το Ασφαλιστικό, θα το λύσει ο κ. Λεβέντης. Ο άνθρωπος που όταν λέει ναι εννοεί ναι και όταν λέει όχι εννοεί όχι.

e-nikos

Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Γαλλικές Φούσκες

Μαρία Δεναξά



Το ψέμα, την χειραγώγηση και την υποκρισία δεν τα υποφέρω ούτε σαν άνθρωπος, ούτε σαν δημοσιογράφος.

Εδώ και μέρες παρακολουθώ και περιγράφω την τραγωδία των νεκρών και ζωντανών που άφησε πίσω του το τρομοκρατικό μακελειό στο Παρίσι.

Για δεύτερη φορά μετά τον Ιανουάριο και τα γεγονότα του Charlie Hebdo, είδα τον μισοπεθαμένο πολιτικά Ολαντ να ανασταίνεται και να μεταμορφώνεται απο στρατηγό, σε αρχηγό μιας φανταστικής ιερής συμμαχίας και του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle.

Λες και τώρα θα κάνουν πίσω οι τζιχαντιστές, ενώ Ομπάμα και Πούτιν –ανίκανοι- περίμεναν τον “χαρισματικό” ηγέτη της Γαλλίας για να τα "βρουν" πάνω στο θέμα της Συρίας και μάλιστα μέσα σε μια εβδομάδα!

Ας γελάσω (πικρά)…

Μέσα στο κλίμα γενικού αποπροσανατολισμού, εκτός από την εικόνα του πολεμοχαρή Ολαντ, το σκηνικό διανθίζεται και με το “πατριωτικό συναίσθημα”.

Μια αποκλειστικότητα που μέχρι πρότινος εκμεταλλεύονταν η δεξιά και η ακροδεξιά.

Έτσι τα τελευταία 24ωρα απο το Ελιζέ, παρακινούν τον κόσμο να βάλει στις πόρτες, στα.. παράθυρα, στα μπαλκόνια του γαλλικές σημαίες ως ένδειξη πένθους για την τραγωδία που βρήκε την χώρα απο τον παραλογισμό, τους χειρισμούς και τις αποφάσεις και των πολιτικών της νάνων!

Ζητούν δηλαδή από τον κόσμο μέσα στο πένθος του, να επικροτήσει με μια συμβολική -πατριωτική κίνηση- όλες εκείνες τις πολιτικές και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έσυραν την Γαλλία ως εδώ:


  • Tον αδικαιολόγητο πόλεμο στην Λιβύη
  • Τις “ιερές business” με το Κατάρ(1)* ή την Σαουδική Αραβία(2)*, όπου κι εκεί αποκεφαλίζουν, λιθοβολούν αθώους, κακοποιούν τον λαό, χρηματοδοτούν κρυφά το Ισλαμικό Κράτος το οποίο πολεμά η Γαλλία, όπως και τους Σύρους αντάρτες που εισχώρησαν στον ISIS και σκορπούν τον θάνατο κρατώντας και γαλλικά όπλα...
  • Ότι από τον Γενάρη, όλες οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού Βάλς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έμειναν ανεκπλήρωτες ενώ οι γαλλικές αρχές γνώριζαν - τουλάχιστον απο τον Αύγουστο - ότι οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα σε συναυλιακό χώρο στην καρδιά του Παρισιού.
  • Κι επίσης, οι αρχές αντί να παρακολουθούν τους Γάλλους πιθανούς τζιχαντιστές που βρίσκονται στις λίστες των μυστικών υπηρεσιών, παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Σαρκοζί και των πολιτικών αντιπάλων του Φρανσουά Ολαντ!


Οπότε, τι να λέμε τώρα;


  • Για το νέο ρεκόρ που κατέγραψε τον Οκτώβριο η ανεργία στην Γαλλία; Η χώρα πλέον μετράει 3.598.000 ανθρώπους χωρίς καμία πηγή εισοδήματος!
  • Για την νέα βουτιά της κατανάλωσης κατά 0, 7% τον προηγούμενο μήνα;
  • Για τις τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου όπου η ακροδεξιά θα κάνει περίπατο;
  • Για την αποτυχία των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, όπως και του διπλωματικού μαραθώνιου του Ολαντ για την σύναψη διεθνούς συμμαχίας;
  • ‘Η για την εγκατάλειψη και αδιαφορία χρόνια τώρα απο το κράτος των προαστίων, οπου παιδιά μεταναστών*** μεγαλώνουν στο περιθώριο της γαλλικής κοινωνίας βρίσκοντας καταφύγιο στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία;


Τίποτα απ’ όλα αυτά!

“Πουλάει” καλύτερα στον κόσμο, ο επικοινωνιακός παροξυσμός γύρω απο την μεγαλειώδη τελετή μνήμης που ορισμένοι απο τους συγγενείς των θυμάτων της 13ης Νοεμβρίου, σνόμπαραν για τους παραπάνω λόγους.

Οπως πουλάνε περισσότερο τα πατριωτικά παραμύθια κι ο Φρανσουά Ολαντ σαν “Θεός του Πολέμου” που αύξησαν έως 17 ολόκληρες μονάδες την δημοτικότητα του, εν μέσω έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης για την πολιτική του και ενόψει κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων.

(1)* Στις 17 Νοεμβρίου, τέσσερις μόλις μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Φρανσουά Ολαντ, δέχθηκε στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο τον Εμίρη του Κατάρ, με τον οποίο τον περασμένο Μάιο υπέγραψαν συμφωνία αγοραπωλησίας 24 Rafale αξίας 6.3 δισ. ευρώ. Από το Ελιζέ δεν θέλησαν να δοθεί δημοσιότητα στην επίσκεψη αυτή.

(2)* Η Σαουδική Αραβία που εφαρμόζει την Σαρία όπως και το Ισλαμικό Κράτος, την περασμένη άνοιξη έκανε παραγγελίες 50 δισ ευρώ στη Γαλλία. Ο Φρανσουά Ολαντ επισκέφθηκε το Riyad πριν από λίγους μήνες και ο Εμμανουέλ Βαλς στις 15 Οκτωβρίου.Υ.Γ. Τα "καλούπια" του "δημοσιογραφικού καθωσπρεπισμού" δεν είναι για μένα. Ευχαριστώ για την κατανόηση

mdenaxa

Διαβάστε Περισσότερα »

Νανάκι

Πιτσιρίκος



Όταν ξεκίνησε το μπλογκ, τον Απρίλιο του 2005, ήμασταν τρεις. Το Νανάκι, η Μελίνα και εγώ. Το Νανάκι στα γόνατά μου και η Μελίνα δίπλα στην οθόνη. Η Μελίνα μας αποχαιρέτησε πριν από πέντε χρόνια, το Νανάκι με αποχαιρέτησε χθες το απόγευμα.

Το Νανάκι ήταν η γάτα του πατέρα μου. Ως εκ τούτου, την αγαπήσαμε με λατρεία. Και μας λάτρεψε. Εμένα λίγο παραπάνω.

Όταν γεννήθηκε το Νανάκι, η μητέρα μου δεν ήθελε άλλη γάτα γιατί ήδη στο σπίτι μας υπήρχαν τρία σκυλιά και δυο γάτες.

Ο πατέρας μου είπε πως, «αν φύγει το Νανάκι, θα φύγω κι εγώ». Έτσι το Νανάκι έμεινε. Όταν ήταν μικρή, έμπαινε από το μανίκι του, και έβγαινε στο λαιμό του.

Μία μέρα πριν πεθάνει, ο πατέρας μου είπε στη μητέρα μου «θέλω τα παιδιά μου και την γάτα μου». Δυστυχώς, δεν επιτρέπονται οι γάτες στα νοσοκομεία.

Μετά την κηδεία του, το Νανάκι γυρνούσε με αγωνία ανάμεσα στα πόδια των φίλων που είχαν έρθει στο σπίτι στη Ζάκυνθο, για να τον βρει. Νομίζω πως ποτέ δεν σταμάτησε να τον ψάχνει.

Το Νανάκι έζησε σχεδόν οκτώ χρόνια με τον πατέρα μου, και άλλα έντεκα χρόνια μαζί μου.

Ουσιαστικά, έζησε πάνω μου. Ήθελε να είναι συνέχεια πάνω μου. Ήμουν για αυτήν μάνα, πατέρας, αδερφός, γκόμενος, όλα. Όταν άνοιγα την πόρτα για να βγω από το σπίτι, το βλέμμα της ήταν σπαρακτικό.

Δεν είναι υπερβολή να πω πως τα περισσότερα κείμενα του μπλογκ γράφτηκαν με το Νανάκι στα γόνατά μου.

Και τελικά, πέθανε στην αγκαλιά μου.

Όταν πριν από μερικές ημέρες πήγα να της πάρω ένα φάρμακο, είπα πως είναι για μια γάτα 19 χρονών. Ο άνθρωπος ένιωσε έκπληξη και ένιωσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, όταν του είπα πως η Μελίνα έζησε 20 χρόνια.

«Τι τους κάνετε και ζουν τόσα χρόνια;» με ρώτησε.

«Τα αγαπάμε».

(Είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που γεννήθηκα που είμαι σε ένα σπίτι που δεν υπάρχει ούτε ένα ζώο. Νομίζω πως δεν θα μπει ξανά ζώο στη ζωή μου. Αν καταφέρω να γεράσω, θα πάρω ένα θηλυκό κουτάβι –όλα μας τα σκυλιά και όλες μας οι γάτες ήταν θηλυκά- και θα το βγάλω Λίντα, όπως έλεγαν το υπέροχο ασπρόμαυρο σέτερ που είχαν οι γονείς μου, όταν γεννήθηκα. Τώρα θα πρέπει να μάθω να γράφω χωρίς το Νανάκι στα γόνατά μου.)

pitsirikos

Η ΣΦΗΚΑ μπορεί να καταλάβει τι νιώθει ο Πιτσιρίκος.. Η Καρλίτα μου δεν γέρασε στα 8 της την πάτησε Αυτοκίνητο

Διαβάστε Περισσότερα »

Ξεσπάθωσε η Κωνσταντοπούλου

Πολιτική 



Εξαιρετικά επιθετική κατά της κυβέρνησης εμφανίζεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, σε τηλεοπτική της συνέντευξη χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τοποθετήθηκε για το χθεσινό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών κάνοντας λόγο για θεσμικά παιχνίδια και παράκαμψη της Βουλής.

«Είναι αστείο ο κ. Τσίπρας, ενώ φρόντισε να εκκαθαρίσει από τη Βουλή εκείνους που έλεγαν και λένε όχι στη μείωση των συντάξεων, τώρα να αναζητεί να πουν “όχι” εκείνοι που μείωσαν πρώτοι τις συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησε, ακόμη, για «θεσμικά παιχνίδια» στα οποία «συμμετέχει και ίσως ενορχηστρώνει ο κ. Παυλόπουλος» τα οποία «δεν θα αποσοβήσουν την καταστροφή των μνημονίων ούτε μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της νεομνημονιακής κυβέρνησης».

«Ο πρωθυπουργός δεν αναζητεί συναίνεση, αλλά συνενοχή και φύλλο συκής» δήλωσε κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον Αλέξη Τσίπρα και μίλησε για «καθεστωτική αντίληψη», ενώ ζήτησε να δημοσιευθούν τα πρακτικά της χθεσινής συνάντησης.

«Εγκληματικές επιλογές»


Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην Επιτροπή για το χρέος ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον Νίκο Βούτση. Χαρακτήρισε «δειλές» και «κουτοπόνηρες» τις προσπάθειες να απενεργοποιηθεί η επιτροπή.

«Αν ο κύριος Τσίπρας και ο κύριος Βούτσης έχουν οποιαδήποτε αντίρρηση στην Επιτροπή για το χρέος, τότε πεδίον δόξης λαμπρόν να τις διατυπώσουν. Αντίλογος δεν έχει διατυπωθεί από κανέναν. Στην έναρξη των εργασιών ήταν παρών και ο νυν πρόεδρος της Βουλής. Στην ανακοίνωση των πορισμάτων της Επιτροπής ήταν παρών και ο πρωθυπουργός. Δεν έχει εξηγήσει ακόμη γιατί τα παραμέρισε και έφερε το χειρότερο μνημόνιο. Δεν έχει απαντήσει γιατί τα θάβει. Δεν έχει απαντήσει γιατί με δειλό τρόπο προσπαθεί μέσω του Προέδρου της Βουλής να απαξιώσει την Επιτροπή» είπε η  κα Κωνσταντοπούλου.

Κατηγόρησε, ακόμη, τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπογράφει ανακοινωθέντα με τα οποία αποδέχεται ότι το χρέος είναι βιώσιμο και φορτώνει τη χώρα με επιπλέον 86 δισ. . «Αυτές είναι εγκληματικές επιλογές» σχολίασε.

Για τον διάδοχό της στην προεδρία της Βουλής σημείωσε ότι «λύσσαξε να θάψει την Επιτροπή, θέλησε να κάνει έξωση και έληξε τις εργασίες της νωρίτερα από ότι έπρεπε». Πρόσθεσε δε ότι π Νίκος Βούτσης το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να κατεβάσει τα πορίσματα της Επιτροπής από την ιστοσελίδα της Βουλής.

«Συγχαρητήρια...»


Ειρωνική ήταν και η τοποθέτησή της για το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτέμβρη για το οποίο ανέφερε «Η διατήρηση του ποσοστού που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε παίρνοντας 300.000 ψήφους λιγότερες και μπράβο του που πέτυχε την μεγαλύτερη αποχή σε εκλογές».

«Αναλαμβάνω πρωτοβουλίες»


Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου άφησε ανοιχτό το «παραθυράκι» για περαιτέρω κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα δηλώνοντας «Έχω ήδη αναλάβει ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για να αναδειχθούν νέες δυνάμεις, αλλά και σε επίπεδο εσωτερικό θα αναλάβω πρωτοβουλίες».

«Έχω σκοπό να αναλάβω πολλές πρωτοβουλίες και να στηρίξω ήδη υπάρχουσες πρωτοβουλίες. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι διαθέσιμοι και αποφασισμένοι να συμβάλουν. Έχουν δώσει εξετάσεις και είμαστε σε επαφή. Αλλά υπάρχουν και νέοι άνθρωποι που ετοιμάζονται για να διεκδικήσουν τη ζωή και το μέλλον τους» συμπλήρωσε.

ΕΦ-ΣΥΝ

Διαβάστε Περισσότερα »

Γιατί καταρρέουν τα ασφαλιστικά ταμεία;

Δέσποινα Σπανούδη



Θυμάστε τον αλήστου μνήμης Σπράο και την επιτροπή του με τότε σοφούς; Ήταν το μακρινό 1997, όταν στην έκθεση που παρέδωσαν για την ελληνική οικονομία, περιλάμβαναν την πρότασή τους για το ασφαλιστικό: μια απλή αντιγραφή του μοντέλου που ο δικτάτορας Πινοσέτ είχε επιβάλει στη Χιλή, την χώρα – εργαστήριο για το μοντέλο της νεοφιλελεύθερης λεηλασίας. Πάνω- κάτω η μεταρρύθμιση για την οποία μιλάνε σήμερα κυβέρνηση και δανειστές.

Στις ανέφελες –όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων- εκείνες ημέρες, ο κ. Σπράος τόνιζε σε συνεντεύξεις του: «το πρόβλημα με τις συντάξεις θα χειροτερεύσει. Οι Έλληνες δεν γεννούμε και δεν πεθαίνουμε. Έχουμε υπογεννητικότητα και είμαστε μακρόβιοι. Τι θα γίνει; ». ‘Όπως ήταν αναμενόμενο, οι απόψεις του κ. Σπράου και της επιτροπής του είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, σε μια κοινωνία που η σύνταξη και η περίθαλψη, θεωρούνταν δικαίωμα που είχε αποκτηθεί με αγώνες. Μπήκαν λοιπόν στην άκρη, προσωρινά όπως αποδείχτηκε.

Λίγα χρόνια μετά, το σωτήριο 2001, ένας φέρελπις υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη, ο Τάσος Γιαννίτσης, επιχείρησε να περάσει μέρος της μεταρρύθμισης για να «διασώσει» το ασφαλιστικό σύστημα. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων ματαίωσαν και αυτή την ευγενή προσπάθεια. Έκτοτε όμως η κυρίαρχη αφήγηση για το ασφαλιστικό παρέμεινε ίδια: «ζούμε πολλά χρόνια, υπάρχουν πολλές πρόωρες και μαϊμού συντάξεις, υπάρχουν προνομιακοί συνταξιούχοι κλπ. κλπ».

Δεν είμαι ειδική στο ασφαλιστικό θέμα. Θυμάμαι όμως πολύ καθαρά ότι επί πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις με τη βοήθεια των κομματαρχών και των συνδικαλιστών τους :

  • δανείζονταν άτοκα (μέχρι το 1980) και με χαμηλά επιτόκια, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τα μετέφεραν σε χρηματοδοτήσεις βιομηχάνων για την «ανάπτυξη» της χώρας
  • ανέχονταν αν δεν ενθάρρυναν την εισφοροδιαφυγή
  • διαχειρίστηκαν άθλια την περιουσία των Ταμείων
  • τζογάρουν από το 1992 τα αποθεματικά των Ταμείων στο Χρηματιστήριο και σε επισφαλή προϊόντα με αποτέλεσμα την τριετία 1999-2002 να χαθούν 3,5 δις (με την κυβέρνηση Σημίτη να «καίει» τα χρήματα των ασφαλισμένων για να κερδίσει τις εκλογές ενώ έσκαγε η χρηματιστηριακή φούσκα που εξανέμισε μικρομεσαίες οικονομίες) και την περίοδο 2005- 2007 η κυβέρνηση Καραμανλή να επενδύει αποθεματικά στο «σκάνδαλο» των δομημένων ομολόγων.

Παράλληλα και ενώ η ελληνική παραγωγή μειωνόταν και ο ιδιωτικός και δημόσιος δανεισμός ενθαρρυνόταν ως η μόνη διέξοδος για την ελληνική οικονομία, οι «ιδιωτικοποιήσεις» των τραπεζών και των ΔΕΚΟ επιβλήθηκαν ως η ορθή οδός για το άνοιγμα στις αγορές. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των εργαζομένων που πλεόναζαν, σε συμφωνία με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ήταν μια ακόμη πελατειακή ρύθμιση που επέβαλλε μεγάλη ασφαλιστική απώλεια και ενεργοποίησε αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις γενιές των εργαζόμενων. Επιπλέον, οι ελαστικές και ανασφάλιστες μορφές εργασίας που θεσμοθετήθηκαν από την Πολιτεία και επιβλήθηκαν μέσα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, συνέβαλαν στη μείωση των εσόδων των ταμείων. Τέλος η μαύρη εργασία του μεγαλύτερου μέρους του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού, δεν επέτρεψε την «ανανέωση» των εσόδων στα ταμεία.

Θα έλεγε κανείς ότι και μόνο από τα παραπάνω, η υγεία των ταμείων ουδόλως κινδύνευε από την υγεία και τη μακροβιότητα των συνταξιούχων.

Φθάνουμε όμως στην εποχή των μνημονίων, όπου ξεκίνησε η μεγάλη κατρακύλα. Σαν να μην έφθανε η καλπάζουσα ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, σαν μην έφθαναν οι μειώσεις αποδοχών και εισφορών, σαν να μην έφθανε η δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, ήρθε και το περίφημο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με το οποίο αντί να σωθούμε όπως μας έλεγαν, αποδείχθηκε ότι πυροβολήσαμε τα πόδια μας. 26 από τα 31 δις των αποθεματικών των Ταμείων εξαφανίστηκαν σε μια στιγμή. 70 δις, κόστισαν τα μνημόνια στα ήδη πληγωμένα Ταμεία, σύμφωνα τα στοιχεία της ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους).

Στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πέραν της παραχώρησης τους σε διεθνή κεφάλαια και δανειστές με απώλεια των 50 δις των φορολογούμενων Ελλήνων, πέραν των απωλειών των μικρομετόχων, προκλήθηκαν απώλειες που εκτιμώνται σε πάνω από 1 δις ευρώ στα ελάχιστα πλέον αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Το τελειωτικό χτύπημα, δόθηκε από την κυβέρνηση δύο κομμάτων που όλα τα προηγούμενα χρόνια, κατήγγειλαν σε όλους τους τόνους τα παραπάνω σκάνδαλα, μια κυβέρνηση που αυτοδιαφημίζεται ως κυβέρνηση της Αριστεράς.

Λίγο μετά την ψήφιση του τελευταίου μνημονίου, συζητώντας με φίλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, της έλεγα ότι τα μέτρα που έρχονται θα φέρουν την κυβέρνηση σε σκληρή αντιπαράθεση με την κοινωνία. Ότι η ιστορία δεν θα γράψει αν οι υπουργοί στεναχωρήθηκαν και οι βουλευτές τους λυπήθηκαν. Λίγους μήνες μετά, κανείς δεν υποδύεται τον στεναχωρημένο. Η ασφαλιστική κατεδάφιση προετοιμάζεται με διαρροές για αδιανόητο πετσόκομμα ενώ ταυτόχρονα κυβερνητικά χείλη διαβεβαιώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και οι αλλαγές θα είναι προς το δικαιότερο και το πιο φιλολαϊκό.

Κατόπιν των παραπάνω η δήλωση του Γιάννη Σπράου "Εγώ είμαι αριστερότερος από τους περισσότερους εδώ που αριστερίζουν.” σε συνέντευξη στις 19/10.1997, πρέπει να ειδωθεί από νέο πρίσμα. Ο διασυρθείς τότε σοφός, θα είχε κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος σήμερα.

Πάντως σε όσους επιχειρούν να θολώσουν τα νερά σχετικά με το που πήγαν τα λεφτά των ασφαλιστικών Ταμείων, η απάντηση είναι πολύ καθαρή: στις ίδιες τσέπες που καταλήγουν όλα, τσέπες που δεν ήταν και δεν είναι των συνταξιούχων.

ArtiNews

Διαβάστε Περισσότερα »

Τα σύνορα που δεν... έπεσαν και το Κλίμα

Γιώργος X. Παπασωτηρίου



Στη Συρία οι γεωπολιτικές φιλοδοξίες των ισχυρών αντιπαρατίθενται στο όνομα της δήθεν κοινής αντιμετώπισης του θρησκοληπτικού βαρβαρισμού. Παντού θάνατος, καταστροφή και προσφυγιά. Η ζωή πολιορκημένη από στεριά και θάλασσα, περικυκλωμένη απ’ άκρη σ’ άκρη, εγκλωβισμένη στα συρματοπλεγμένα σύνορα της Ειδομένης, της Βουδαπέστης και του Καλαί, την ώρα που κάποιοι διατείνονται πως τα σύνορα έπεσαν απανταχού της γης στο όνομα της παγκοσμιοποίησης.

Στην Αθήνα, η Κλεοπάτρα, καιρό τώρα άνεργη, μου λέει πως της έκοψαν το ηλεκτρικό για εκατό ευρώ. Στην ίδια κατάσταση πολλοί. Και ο Σκουρλέτης να διαβεβαιώνει ότι δεν θα κοπεί σε κανέναν και καμία το ηλεκτρικό όταν πρόκειται για λογαριασμούς κάτω από χίλια ευρώ! Τι γίνεται λοιπόν; Ποιος κόβει το ρεύμα; Ποιος θα δώσει δουλειά στην Ελένη, στον Γιώργο, στον Θόδωρο; Ζωές ρημαγμένες, απελπισμένες, παραπαίουσες, ενώ η «σύνοδος των αρχηγών» καλά κρατεί.

Στο Παρίσι, εν τω μεταξύ, ξεκινά τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η Διάσκεψη για το Κλίμα. Το παράδοξο είναι ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν αφορούν μόνο τους τρομοκράτες αλλά και τους διαδηλωτές! Ταυτόχρονα, λοιπόν, με την τρομοκρατία καταστέλλεται και η δημοκρατία. Στην ίδια μοίρα με τους τζιχαντιστές και αυτοί που αγωνίζονται για το περιβάλλον και τη ζωή, μια ζωή επιτηρούμενη και χειραγωγημένη από αυτό που αποκαλείται «βιο-εξουσία», από την περίφημη βιο-πολιτική.

Τελικά, για μία ακόμα φορά οι πλούσιοι του πλανήτη, ανησυχούντες υποκριτικά, θα συγκεντρωθούν για να αναλύσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και όχι και τις αιτίες. Κι αυτό γιατί «Οι αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη οφείλονται στην ανορθολογική και χωρίς όρια εκβιομηχάνιση από τις μεγάλες δυνάμεις…», όπως έλεγε ο Έβο Μοράλες.

Γιατί «… ο μανιακός καπιταλισμός έχει ξεχάσει να σταματά, δεν ξέρει πια τι σημαίνουν όρια, η κερδοσκοπική συσσώρευση δεν μπορεί να λειτουργήσει με κανόνες και περιορισμούς, ο καπιταλισμός έχει χάσει τα φρένα του…» (Γκρέηντερ, Ο μανιακός καπιταλισμός, Καστανιώτης).

Ενώ η επιδίωξη του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους και ο ανταγωνισμός, αδυνατώντας να επιβραδύνουν, επιφέρουν το θάνατο της φύσης καθώς δεν της αφήνουν τον αναγκαίο χρόνο για να αναπαραχθεί. Γι' αυτό οδεύουμε προς την άβυσσο με μία συνεχώς αυξανόμενη επιτάχυνση...

ArtiNews

Διαβάστε Περισσότερα »

Η Αβάσταχτη Βαρύτητα Του Κούντερα

Γελωτοποιός



Ο έρωτας ξεκινάει με μια μεταφορά. Ο έρωτας ξεκινά όταν μια γυναίκα εγγράφεται στην ποιητική μας μνήμη.
Μίλαν Κούντερα, Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πρώτα είναι εκείνο το χαμόγελο. Κοντά μαλλιά, μεγάλα μάτια και πέντε τόνοι αυτοπεποίθησης. Μαλβίνα τη λένε.

Είναι πολύ μεγάλη, σαραντάρα ίσως, αλλά σε γοητεύει. Και σου τη σπάει. Δεν ξέρεις γιατί στέκεσαι να την ακούσεις, κάθε φορά που περνάς μπρος απ” την οθόνη. Αλλά μένεις.

Δεν δείχνει τα βυζιά της ούτε φοράει κοντή φούστα. Μόνο μιλάει -και χαμογελάει σαν τον γάτο του Τσέσαϊρ.

Είσαι 19 και τα “χεις με την αδελφή του μπασίστα του συγκροτήματος που παίζεις. Είναι σίγουρα πολύ πιο όμορφη. Δεκάξι χρονών. Θα μπορούσαν να σε πάνε μέσα, για αποπλάνηση.

Όμως έχει κάτι σαγηνευτικό εκείνη η σαραντάρα με το πλατύ χαμόγελο, κάτι που σου γρατζουνάει το νου και τη λίμπιντο

Δεν θ” αυνανιστείς στην τουαλέτα κοιτώντας φωτογραφίες της. Αλλά θα τη θυμάσαι πολύ περισσότερο καιρό απ” το κορίτσι του Playboy, τεύχος Αυγούστου, του 1994.

Σε κοιτάει στα μάτια (απ” την οθόνη) και λέει: «Όπως είπε κι ο Κούντερα…»

Πριν τελειώσει η εκπομπή αναφέρει άλλα δύο τσιτάτα του Κούντερα κι ύστερα η κάμερα δείχνει το πολύφωτο.

Εσύ τότε διαβάζεις Κάφκα, ξανά και ξανά, τον Κούντερα δεν τον ξέρεις. Διαβάζεις και Χένρι Μίλλερ κι ύστερα πηγαίνεις στο χειροποίητο στούντιο και παίζετε κομμάτια που μοιάζουν μ” εκείνα των Rage Against The Machine

Έρχεται η αδελφή του μπασίστα να σας ακούσει κι εσύ της λες να κόψει τα μαλλιά της κοντά, σαν της Μαλβίνας. Τσαντίζεται. Και τα φτιάχνει με τον κιθαρίστα. Θρηνείς για ένα μήνα. Μετά πηγαίνεις φαντάρος.

~~{}~~

Έχεις ΣουΚου (Σαββατοκύριακο) άδεια. Κοιμάσαι στο σπίτι ενός παλιού συμμαθητή, κάπου στο Θησείο. Πάνω απ” το κρεβάτι του έχει κολλημένη μια αφίσα απ” τη «Διπλή Ζωή της Βερόνικας».

Πίνετε πολύ, καπνίζετε περισσότερο, άφιλτρα Gitanes, μιλάτε για τα πάντα και για όλα εκείνα που είναι πέρα απ” τα πάντα. Εσύ είσαι μόνος. Ο Χρήστος τα “χει με μια μεγάλη, πάνω από τριάντα. Θα τον αφήσει σύντομα, για να βρει κάποιον να κάνει οικογένεια, αλλά ο Χρήστος δεν το ξέρει ακόμα.

Πριν κοιμηθείτε διαλέγει ταινία.

– Έχεις δει την αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι;
– Τι είναι;
– Του Κούντερα.

Θυμάσαι τη Μαλβίνα. Του λες να βάλει την κασέτα στο βίντεο.

Βλέπεις τον Ντάνιελ ντε Λούις και τη Μπινός, κι εκείνη τη Σαμπίνα, την πιο ερωτική γυναίκα που έχει περπατήσει στη φαντασία των αντρών -μετά την Εύα και την Ελένη.

Ο Χρήστος ροχαλίζει, πέφτουν τίτλοι τέλους, κι εσύ είσαι ερωτευμένος μ” ένα φάντασμα. Με καπέλο.

~~{}~~

Ο Κούντερα μίσησε την ταινία του Κάουφμαν. Μετά από αυτή απαγόρευσε να γίνονται κινηματογραφικές διασκευές των έργων του.

Δικαιώμα σας, αλλά συγνώμη, κύριε Κούντερα: Είστε ηλίθιος -παρότι μεγαλοφυής.

~~{}~~

Πηγαίνεις στη δημοτική βιβλιοθήκη των Χανίων και παίρνεις την Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι, το βιβλίο με τον καλύτερο τίτλο που έχει υπάρξει.

Όταν το τελειώνεις, και πολύ πριν, καταλαβαίνεις ότι διάβασες ένα απ” τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί, κάτι που μόνο «εμπειρία ζωής» μπορείς να το πεις.

Και τότε τυχαίνει να γνωρίσεις ένα κορίτσι απ” την Ιρλανδία. Δουλεύει σε κωλόμπαρο κι εσύ μπαίνεις εκεί χωρίς να “χεις φράγκο στην τσέπη. Σε κερνάει μπύρα και μιλάτε για τον Τζέιμς Τζόις. Ο ιδιοκτήτης σε κοιτάει με περιφρόνηση.

Το βράδυ, στο δωμάτιο της, καθώς σε πλησιάζει, φορώντας μόνο τα εσώρουχα, λεπτή με φακίδες, αλλά έμπειρη, νιώθεις να είσαι θήραμα -και θηρευτής.

Σου επιτίθεται. Της ορμάς. Και καταβροχθίζεστε. Πεθαίνετε μαζί.

~~{}~~

Τα χρόνια περνούν. Η ζωή γλιστράει ανάμεσα απ” τα μάτια σου, αλλά υπάρχει πάντα η αγάπη, ο έρωτας, το σεξ, κι ο πόθος, εκείνο το κομμάτι που κολλάει στο μυαλό σου και δεν σ” αφήνει να τ” αφήσεις.

Διαβάζεις κι άλλα βιβλία του Κούντερα, ενισχύοντας την ελαφρότητα της βαρύτητας, σκοτώνοντας τη Μαλβίνα που τόσο αγάπησες, εκείνη τη σαραντάρα με τα κοντά μαλλιά.

Κι είσαι πια, μια νύχτα του φθινοπώρου, σαράντα χρονών, too old to lose it, too young to choose it, όπως τραγουδάει ο άνθρωπος με τα δυο μάτια.

Κοιμάσαι στο ίδιο σπίτι μ” ένα κορίτσι που έχεις ερωτευτεί και παντρεύτηκες. Έχει την ίδια ηλικία με τη Μαλβίνα που θυμάσαι και είναι τόσο ερωτική όσο η Σαμπίνα που φαντάζεσαι.

Κάποιες νύχτες νιώθεις σαν ήρωας από μυθιστόρημα του Κούντερα. Χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πέρα απ” τον πόθο, τον έρωτα, την αγάπη για τη ζωή.

Και λες:

«Αν όλοι οι άνθρωποι ήταν ερωτευμένοι. Αν όλοι ήταν ελεύθεροι να κάνουν έρωτα με όποιον θέλουν. Αν ήταν έτσι… Δεν θα υπήρχε πόλεμος.»

Είναι χαζό, γελοίο, μοιάζει με τσιτάτο του Κούντερα που λέει η Μαλβίνα σε τηλεοπτική εκπομπή, μοιάζει με μονόλογο σε ταινία του Κάουφμαν, μοιάζει με τα χαζά λόγια που λένε αυτοί που κοιμούνται ικανοποιημένοι ερωτικά, γεμάτοι, χαμογελαστοί, σαν τον γάτο του Τσέσαϊρ.

Είναι η αβάσταχτη ελαφρότητα και η βαρύτητα, είναι να ποθείς.

Ναι, κάπως έτσι πλάστηκε ο κόσμος, με πόθο, έρωτα, όνειρα και κάποιον που είπε ότι θα τ” αλλάξει όλα.

Τρελός ήταν, ερωτευμένος, μπορεί και να ηττήθηκε.

Αλλά τον κόσμο τον άλλαξε.

Γελωτοποιός

Διαβάστε Περισσότερα »

Το απαρτχάιντ του Ιντερνετ

Άρης Χατζηστεφάνου

Οι ξένοι ανταποκριτές πρέπει να παίρνουν διαπιστεύσεις απευθείας από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και συχνά αναγκάζονται να στέλνουν το υλικό σε επιτροπές λογοκρισίας του Στρατού

Για μια χώρα που κατηγορείται για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά ακόμη και για εγκλήματα πολέμου δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να κυκλοφορούν βίντεο που να επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες. Το Ισραήλ σκέφτηκε να λύσει το πρόβλημα με μια μικρή βοήθεια από την Google και το Υoutube.

Χωρίς λογοκρισία η κοινή γνώμη μπορεί να αποκτήσει μια πολύ συγκεχυμένη εικόνα της πραγματικότητας

Αμερικανός στρατηγός Ουίλιαμ Ουέστμορλαντ

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση στην οποία ο Οσάμα μπιν Λάντεν συναντά τον (ιδρυτή του Facebook) Μαρκ Ζούκεμπεργκ» έλεγε πρόσφατα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι «το πρόσφατο κύμα βίας υποκινείται από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης»… και όχι από τη διαρκή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Και επειδή ο Οσάμα μπιν Λάντεν δεν είναι διαθέσιμος για κανενός είδους συνομιλίες, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να απευθυνθεί σε υπηρεσίες όπως η Google και το Youtube. Οπως μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Χοτοβέλι συναντήθηκε με εκπροσώπους των δύο υπηρεσιών για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της «υποκίνησης βίας και τρομοκρατίας».

Η έννοια της «υποκίνησης», βέβαια, την οποία η ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί να διακόψει, έχει διαφορετικές ερμηνείες. Επισήμως το Ισραήλ αναφέρεται σε ιστοσελίδες που προτρέπουν άμεσα τους Παλαιστινίους σε πράξεις βίας, προσφέροντας ακόμη και συμβουλές για την πραγματοποίηση επιθέσεων.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου όμως φαίνεται να εξοργίζεται και με όσους απλώς καταγράφουν την πραγματικότητα.Οπως εξηγούσε η ισραηλινή διαδικτυακή εφημερίδα «The Times of Israel», αρκετές από τις βίαιες αντιδράσεις Παλαιστινίων το τελευταίο διάστημα ήρθαν σαν απάντηση σε βίντεο που έδειχναν Ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους να εκτελούν εν ψυχρώ ανήλικους Παλαιστινίους.



Τα βίντεο Παλαιστινίων που κείτονται νεκροί μέσα σε λίμνες αίματος αλλά και οι εικόνες Iσραηλινών που είτε αφήνουν τα θύματά τους να πεθάνουν αβοήθητα ή σε ορισμένες περιπτώσεις τα κλοτσάνε στο κεφάλι, πολλαπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα καθώς μια νέα γενιά Παλαιστινίων απέκτησε πρόσβαση σε βιντεοκάμερες και smartphone που μπορούν να καταγράφουν βίντεο με σχεδόν επαγγελματική ποιότητα.

Μέχρι σήμερα εικόνες σαν κι αυτές μεταδίδονταν μόνο από ξένους ανταποκριτές, οι οποίοι όμως πρέπει να παίρνουν διαπιστεύσεις απευθείας από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και συχνά αναγκάζονται να στέλνουν το υλικό σε επιτροπές λογοκρισίας του Στρατού. Η ενίσχυση όμως της δημοσιογραφίας των πολιτών αλλάζει δραστικά τις ισορροπίες στην εικόνα της ισραηλινής κατοχής που φτάνει στο εξωτερικό.

Προκειμένου να περιορίσει τη διάδοση σχετικού υλικού μέσω κινητών τηλεφώνων και του Ιντερνετ (αλλά και να εξασφαλίσει ότι οι Παλαιστίνιοι θα χρησιμοποιούν Ισραηλινούς παρόχους στις συσκευές τους) η ισραηλινή κυβέρνηση απαγόρευε τη χρήση δικτύων 3G στα παλαιστινιακά εδάφη. Οπως φαίνεται όμως οι προσπάθειες της κυβέρνησης Νετανιάχου απαιτούν πλέον και τη συνεργασία των εταιρειών που ελέγχουν τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ, η Google «δέχτηκε να αυξήσει τις διμερείς επαφές με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών και να δημιουργήσει έναν μηχανισμό συνεργασίας που θα επιτρέπει και στις δύο πλευρές να παρακολουθούν το υλικό που δημοσιεύεται».

Παρά το γεγονός ότι εκπρόσωποι της εταιρείας απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες, είναι γνωστό ότι η Google και η Yahoo έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν και με άλλα αυταρχικά καθεστώτα, όπως η κυβέρνηση της Κίνας, για τον έλεγχο των πληροφοριών που φτάνουν στον πληθυσμό.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα οι πληροφορίες που έδωσαν εταιρείες στις κινεζικές αρχές οδήγησαν στη σύλληψη αντιφρονούντων, οι οποίοι στη συνέχεια αντιμετώπισαν ακόμη και το ενδεχόμενο εκτέλεσης.

Το φαινομενικά παράδοξο, στην περίπτωση του Ισραήλ, είναι πως αν εφαρμοστεί αυτή η μορφή λογοκρισίας ίσως επηρεάσει και ισραηλινά sites που αναρτούν τις ίδιες φωτογραφίες νεκρών Παλαιστινίων σαν «τρόπαια» του ισραηλινού στρατού. Ιστοσελίδες, όπως η 0404.co.il, πανηγυρίζουν πολύ συχνά για τα «ανδραγαθήματα» των αρχών ασφαλείας ποστάροντας το ίδιο ακριβώς υλικό που εξοργίζει τον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Αλλωστε η ισραηλινή κοινωνία έχει δείξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ότι αντιμετωπίζει την εικόνα νεκρών Παλαιστινίων σαν θέαμα –με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις οικογένειες που ανέβαιναν σε λόφους με ποπ κορν και μπίρες για να παρακολουθούν τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών στην αποκλεισμένη Γάζα.

Οι εξελίξεις αυτές όμως επηρεάζουν άμεσα την ενημέρωση και στο εσωτερικό της παλαιστινιακής κοινότητας. Οι ηλεκτρονικές σελίδες και τα γκρουπ στο facebook, που κερδίζουν εκατομμύρια θεατές παρουσιάζοντας σε καθημερινή βάση τα εγκλήματα των ισραηλινών αρχών ασφαλείας, απειλούν το ολιγοπώλιο της ενημέρωσης, που ελέγχει η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς.

Ο επικεφαλής της Φατάχ, που έχει χαρακτηριστεί αρκετές φορές ο καλύτερος πρόεδρος στον οποίο θα μπορούσε να ελπίζει το Ισραήλ, χάνει σταδιακά και τον έλεγχο των πληροφοριών που φτάνουν στους Παλαιστινίους.

Μπορεί λοιπόν η τεχνολογία να επηρεάσει τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό αλλάζοντας την εικόνα του Ισραήλ εντός και εκτός των συνόρων του; Η σπουδή με την οποία το ισραηλινό κράτος επιχειρεί να ελέγξει τις πληροφορίες, που δεν ελέγχονται από το ίδιο (και από τον πάντα συνεργάσιμο Μαχμούντ Αμπάς), αποδεικνύει ότι πράγματι μπορεί.

Αλίμονο όμως σε όσους καταλήξουν να αποδεχτούν, έστω και από διαφορετικά μονοπάτια, το επιχείρημα του Νετανιάχου ότι για τη λεγόμενη τρίτη Ιντιφάντα φταίει το Ιντερνετ και όχι το καθεστώς απαρτχάιντ που επικρατεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Info:
► Διαβάστε

This time we went too far (εκδ. OR books)

O πανεπιστημιακός Νόρμαν Φινκελστίν αναλύει τον επικοινωνιακό αντίκτυπο των σφαγών αμάχων στη Γάζα
► Δείτε

Peace, Propaganda & the Promised Land (2004)

Παλαιότερο αλλά πάντα επίκαιρο ντοκιμαντέρ για τον πόλεμο της πληροφορίας στα παλαιστινιακά εδάφη

ΕΦ-ΣΥΝ

Διαβάστε Περισσότερα »

1915-2015: τα εκατό χρόνια της γενικής σχετικότητας

Σπύρος Μανουσέλης



Ποιες ήταν οι επιστημονικές αναγκαιότητες και οι θεωρητικές ανησυχίες που οδήγησαν, πριν από ακριβώς έναν αιώνα, έναν ιδιοφυή αλλά όχι ακόμη παγκοσμίως γνωστό Γερμανοεβραίο θεωρητικό φυσικό, τον Αλβέρτο Αϊνστάιν, να εισηγηθεί τη γενική θεωρία της σχετικότητας, να προτείνει δηλαδή μια ανοίκεια και ιδιαιτέρως ανατρεπτική εικόνα της φυσικής πραγματικότητας;

Ποια εμπειρικά, πειραματικά δεδομένα στηρίζουν αυτήν την καινοφανή θεώρηση του Σύμπαντος και σε ποιες νέες θεμελιώδεις ανακαλύψεις οδήγησε τη σύγχρονη φυσική η αποδοχή της;

Πόσο έγκυρη και κυρίως γόνιμη θεωρείται σήμερα, έναν αιώνα μετά τη διατύπωσή της, αυτή η φυσική θεωρία;

Τέλος, πώς η αντισυμβατική εικόνα αυτής της δήθεν «αλλοπαρμένης» μεγαλοφυΐας ανέτρεψε -στο συλλογικό φαντασιακό της εποχής μας- το πρότυπο του δημιουργικού επιστήμονα;

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την πρώτη επίσημη ανακοίνωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας σκεφτήκαμε να διερευνήσουμε τα παραπάνω ερωτήματα και με αυτό το μικρό αφιέρωμα να τιμήσουμε τη σκέψη και την προσωπικότητα ενός από τους μεγαλύτερους φυσικούς όλων των εποχών.



Hταν 25 Νοεμβρίου του 1915 όταν ο Αϊνστάιν παρουσίασε στην πρωσική Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου την οριστική λύση για το πώς η ύλη καμπυλώνει τον χωροχρόνο και προέβλεψε ότι, αν η νέα θεωρία του για τη βαρύτητα ήταν σωστή, τότε το αστρικό φως θα έπρεπε να αποκλίνει από τη γραμμική του πορεία όποτε περνούσε κοντά από ένα υλικό σώμα με μεγάλη μάζα.

Μπορεί σήμερα αυτές οι ιδέες να φαίνονται προφανείς ή και κοινότοπες, όταν όμως διατυπώθηκαν, πριν από έναν αιώνα, δημιούργησαν μεγάλη αναταραχή διότι συνεπάγονταν την πλήρη ανατροπή όλων όσα γνώριζε ή μάλλον νόμιζε ότι γνώριζε η επιστήμη της Φυσικής σχετικά με τον χώρο και τον χρόνο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας, αυτές οι δύο σαφώς διακεκριμένες στην ανθρώπινη αντίληψη διαστάσεις, οι οποίες περιγράφονταν από την κλασική Φυσική ως ο απόλυτος «χώρος» και «χρόνος», δεν ήταν τίποτα περισσότερο από επίμονες ψευδαισθήσεις. Για τη γενική σχετικότητα μόνο ο ενιαίος «χωροχρόνος» υπάρχει πραγματικά!

Επιπλέον, αυτός ο τετραδιάστατος χωροχρόνος μπορεί να καμπυλώνεται ή να στρεβλώνεται σύμφωνα με μια μη ευκλείδεια γεωμετρία, η οποία καθορίζει τις σχετικές θέσεις και τις επιτρεπτές κινήσεις όχι μόνο των άστρων και των πλανητών αλλά κάθε υλικού αντικειμένου στο Σύμπαν.

Από την ειδική στην καθολική σχετικότητα




Ωστόσο, η μεγάλη πνευματική περιπέτεια της διατύπωσης της σχετικιστικής φυσικής από τον Αϊνστάιν είχε ξεκινήσει δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1905.

Εκείνη τη μαγική ή θαυμαστή χρονιά (annus mirabilis), ένας παντελώς άσημος νεαρός φυσικός άρχισε να οικοδομεί τον μύθο του ολοκληρώνοντας μέσα σε λίγους μήνες τρεις συγκλονιστικές, αμιγώς θεωρητικές, μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο περίφημο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής» (Annalen der Physik).

Tον Μάρτιο του 1905 έδωσε μια πρωτότυπη σωματιδιακή περιγραφή του φωτός, το οποίο μέχρι τότε περιγραφόταν μόνο ως κύμα.

Εισάγοντας την έννοια του φωτονίου ή κβάντου φωτός ο Αϊνστάιν κατάφερε να ανακαλύψει μια ικανοποιητική φυσική εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου.

Δύο μήνες μετά, τον Μάιο, διατύπωσε μια ατομική εξήγηση της λεγόμενης «κίνησης Μπράουν»- σημειωτέον ότι εκείνη την εποχή έβλεπαν με μεγάλη δυσπιστία τις ατομικές εξηγήσεις των ορατών φαινομένων.

Τέλος, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1905 ολοκλήρωσε την τρίτη και ακόμη πιο σημαντική μελέτη του που έμεινε στην Ιστορία της Φυσικής ως «ειδική σχετικότητα».

Πρόκειται για μια μεγαλειώδη αλλά αξιοπερίεργη, για τα επιστημονικά ήθη, θεωρητική μελέτη: χωρίς βιβλιογραφικές παραπομπές ή αναφορές σε νέα πειραματικά δεδομένα.

Σε αυτήν απεδείκνυε με πολύ σοβαρά μαθηματικά και κυρίως φυσικά επιχειρήματα ότι οι θεμελιώδεις έννοιες της νευτώνειας φυσικής, όπως ο απόλυτος χρόνος, ο απόλυτος χώρος, δεν έχουν καμιά ανεξάρτητη φυσική υπόσταση ενώ ο αιθέρας ως το απόλυτο σύστημα αναφοράς είναι περιττός!



Ούτε ο απόλυτος χρόνος ούτε ο απόλυτος χώρος του Νεύτωνα υπάρχουν ως ανεξάρτητες οντότητες, δεν μπορούν δηλαδή να είναι ανεξάρτητες από την παρουσία και την κίνηση των φυσικών αντικειμένων και συνεπώς δεν υπάρχουν «αφ’ εαυτών και εκ φύσεως», όπως υποστήριζε ο Νεύτωνας!

Ακόμη και η μάζα ενός αντικειμένου μεταβάλλεται ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία κινείται. Μόνο η ταχύτητα του φωτός είναι ένα απόλυτο φυσικό μέγεθος, αφού τίποτα δεν κινείται ταχύτερα από το φως (299.792 χλμ. το δευτερόλεπτο).

Μια άλλη όμως σημαντική συνέπεια της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας είναι ότι η ενέργεια ισούται με τη μάζα επί την ταχύτητα του φωτός -πρόκειται για την περίφημη εξίσωση Ε = mc2.

Η ανακάλυψη της ισοδυναμίας μάζας-ενέργειας θα οδηγήσει μερικές δεκαετίες αργότερα στην εκμετάλλευση της σχάσης των ατόμων, αρχικά για τη δημιουργία ατομικών όπλων και κατόπιν για την παραγωγή ατομικής ενέργειας.

Πάντως, η επιστημονική γνώση αναπτύσσεται συνήθως σωρευτικά, με πολλά μικρά βήματα αλλά και πολλά πισωγυρίσματα.

Σπανίως σε μια θετική επιστήμη πραγματοποιούνται τόσες πολλές και θεμελιώδεις ανακαλύψεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (μέσα σε έναν χρόνο) και ακόμη πιο σπάνια από ένα και μοναδικό πρόσωπο!

Δικαιολογημένα λοιπόν ο Αϊνστάιν θεωρείται ο μεγαλύτερος θεωρητικός φυσικός όλων των εποχών.

Ωστόσο, αυτός ο απίστευτα δημιουργικός νους δεν αρκέστηκε στις δάφνες της «ειδικής σχετικότητας» αλλά, τα επόμενα δέκα χρόνια, εργάστηκε σκληρά διευρύνοντας τη σχετικιστική θεωρία ώστε να συμπεριλάβει και τη δύναμη της βαρύτητας.

Το αποτέλεσμα αυτής της δεκαετούς μοναχικής προσπάθειας ήταν η διατύπωση, τον Νοέμβριο του 1915, της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, μιας ολοκληρωμένης φυσικής θεωρίας που όχι μόνο κατάφερε να ενοποιήσει στις αρχές της σχεδόν όλες τις μέχρι τότε κατακτήσεις της Φυσικής, αλλά ακόμη και σήμερα, έναν αιώνα μετά, εξακολουθεί να δρομολογεί και να επηρεάζει τις εξελίξεις στους βασικούς τομείς έρευνας αυτής της επιστήμης.

Τι ακριβώς πέτυχε ο Αϊνστάιν με τη διατύπωση της «γενικής σχετικότητας»; Η ειδική σχετικότητα επικεντρώνεται στα λεγόμενα αδρανειακά συστήματα, δηλαδή στα συστήματα που κινούνται με σταθερές ταχύτητες και δεν επιταχύνονται, αφού καμία φυσική δύναμη δεν τα αναγκάζει να το κάνουν. Τι γίνεται όμως με την πανταχού παρούσα και θεμελιώδη βαρυτική δύναμη;

Το μεγάλο πρόβλημα με την κλασική ή νευτώνεια βαρυτική δύναμη ήταν ότι αυτή ασκούνταν ακαριαία, με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό. Ουσιαστικά, η γενική σχετικότητα προσέφερε την πρώτη εύλογη και μαθηματικά τεκμηριωμένη απάντηση στα βασανιστικά ερωτήματα: πώς ασκούνται οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις και με τι ταχύτητα ασκεί τη δράση της η βαρύτητα;

Οπως προκύπτει από τη γενική θεωρία της σχετικότητας, η βαρύτητα δεν είναι ελκτική δύναμη αλλά μπορεί να επηρεάζει τα φυσικά φαινόμενα χάρη στην εγγενή ικανότητα του χωροχρόνου να καμπυλώνεται, δηλαδή να στρεβλώνεται από την παρουσία της ύλης.

Με άλλα λόγια, δεν είναι το βαρυτικό πεδίο της Γης που αναγκάζει τα μήλα να πέφτουν προς το κέντρο του πλανήτη αλλά, αντίθετα, η μάζα της Γης καμπυλώνει τοπικά τον χωροχρόνο προδιαγράφοντας την πορεία πτώσης του μήλου. Και αυτές οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις δεν είναι ακαριαίες, όπως μέχρι τότε πίστευαν, αλλά ασκούνται με την πεπερασμένη ταχύτητα του φωτός!

Ακόμη και τα λάθη του ήταν δημιουργικά για την επιστήμη




Οταν ο Αϊνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της γενικής σχετικότητας ήταν απολύτως βέβαιος ότι το Σύμπαν στο σύνολό του είναι στατικό αφού πρέπει να διέπεται από αιώνιους και αμετάβλητους φυσικούς νόμους.

Η άκρως δελεαστική ιδέα ενός στατικού και αμετάβλητου στον χρόνο φυσικού κόσμου αντιμετωπίζει ωστόσο ένα σοβαρό πρόβλημα: κάποια χρονική στιγμή αυτό το στατικό Σύμπαν θα κατέρρεε υπό το ίδιο του το βάρος! Για να λύσει αυτόν τον γρίφο ο Αϊνστάιν υπέθεσε ότι η ελκτική δύναμη της βαρύτητας αντισταθμίζεται από την απωθητική δύναμη της αντιβαρύτητας.

Για να εκφράσει αυτήν την απωθητική δράση της αντιβαρύτητας εισήγαγε -αυθαίρετα ή από μεγαλοφυή διαίσθηση;- την περίφημη «κοσμολογική σταθερά», η οποία διασφάλιζε και επιβεβαίωνε την προκατάληψή του περί ενός στατικού Σύμπαντος.

Ομως, λίγα χρόνια αργότερα, όταν έμαθε για τις αστρονομικές παρατηρήσεις του Εντγουιν Χαμπλ, που υποδείκνυαν σαφώς ότι το Σύμπαν διαστέλλεται, ομολόγησε ότι η κοσμολογική σταθερά ήταν «η μεγαλύτερη γκάφα της ζωής του».

Και όλα έδειχναν ότι αυτή η αυτοκριτική ήταν σωστή! Ωστόσο, από το 1998 και μετά, οι αστρονομικές παρατηρήσεις των σουπερνόβα (υπερκαινοφανών αστέρων) στους πιο απομακρυσμένους γαλαξίες υποδήλωναν ότι η διαστολή του Σύμπαντος επιταχύνεται.



Γι’ αυτόν τον λόγο οι φυσικοί εισήγαγαν την έννοια της «σκοτεινής ενέργειας», η οποία ουσιαστικά δεν είναι παρά η σύγχρονη εκδοχή της κοσμολογικής σταθεράς του Αϊνστάιν!

Ομως, εκτός από την επίμονη άρνησή του να αποδεχτεί την καθιερωμένη κβαντική ερμηνεία των μικροφυσικών φαινομένων, μολονότι, όπως είδαμε, ο ίδιος συνέβαλε στη διαμόρφωση της κβαντικής Φυσικής, ίσως το μεγαλύτερο σφάλμα του να ήταν η συστηματική υποβάθμιση της σημασίας του χρόνου στη Φυσική αλλά και την ανθρώπινη πραγματικότητα.

Πράγματι, ο αντικειμενικός φυσικός χρόνος, σε αντίθεση με τον υποκειμενικό ανθρώπινο χρόνο, δεν κυλάει προς κάποια κατεύθυνση και δεν παράγει ποτέ τίποτα νέο.

Οπως το έθεσε ο Νεύτων στην εισαγωγή του περίφημου βιβλίου του «Philosophiae Naturalis Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας): «Ο απόλυτος, αληθινός και μαθηματικός χρόνος, αφεαυτού και από την ίδια του τη φύση, ρέει ομοιόμορφα χωρίς να εξαρτάται από τίποτα το εξωτερικό…». Μια μεταφυσική άποψη την οποία, παραδόξως, συμμερίζεται και ο Αϊνστάιν, ο βασικός υπαίτιος της «δολοφονίας» του απόλυτου χρόνου στη σύγχρονη Φυσική.

Αν όμως, όπως υποστηρίζει ο Αϊνστάιν, ο χρόνος είναι απλώς «μια επίμονη ψευδαίσθηση», μια μαθηματική συντεταγμένη που αυξάνεται ή μειώνεται από το άπειρο παρελθόν στο άπειρο μέλλον (και αντιστρόφως!), τότε γιατί το ορατό Σύμπαν δεν είναι στατικό αλλά διαρκώς αλλάζει και εξελίσσεται; Πώς εξηγείται ότι ο χρόνος στην Κοσμολογία, στη Βιολογία και στην ανθρώπινη Ιστορία φαίνεται να ρέει αποκλειστικά από το παρελθόν προς το μέλλον;

Στο βασανιστικό αίνιγμα της δημιουργικής παρουσίας του χρόνου στο Σύμπαν όσο και στη ζωή μας δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς επιστημονικές απαντήσεις. Ας ελπίσουμε ότι, συν τω χρόνω, θα εμφανιστούν εξίσου δημιουργικά μυαλά με αυτό του Αϊνστάιν για να το «λύσουν».

Ο νεαρός Αϊνστάιν: οι αντιξοότητες ενός αντισυμβατικού νου




Ο Albert Einstein γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1879 στο Ουλμ, πόλη του πρώην γερμανικού κράτους της Βιρτεμβέργης, όμως μεγάλωσε στο Μόναχο.

Οι γονείς του ήταν μεσοαστοί εβραϊκής καταγωγής, αλλά διόλου προσκολλημένοι στις εβραϊκές παραδόσεις.

Ο πατέρας του, Χέρμαν Αϊνστάιν, είχε ένα μικρό ηλεκτροτεχνικό εργοστάσιο ενώ η μητέρα του, Παουλίνε Κοχ, ήταν ιδιαίτερα φιλότεχνη και αξιόλογη πιανίστρια. Χάρη στην επιμονή της ο μικρός Αλβέρτος σε ηλικία 5 ετών άρχισε μαθήματα βιολιού.

Στην αρχή βαριόταν τα μαθήματα μουσικής, ευτυχώς όμως το ξεπέρασε -όταν συνειδητοποίησε τη μαθηματική δομή της μουσικής!- οπότε μετατράπηκε σε πραγματικό πάθος που το διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ενα άλλο πρώιμο πάθος του ήταν η αγάπη του για τη γεωμετρία και τις πυξίδες.

Ωστόσο τίποτε δεν φανέρωνε την ιδιοφυΐα του όσο ήταν μικρός, αντίθετα οι γονείς του, επηρεασμένοι από τις χείριστες σχολικές επιδόσεις του και την ανικανότητα να πειθαρχήσει στο αυστηρό γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, ανησυχούσαν μήπως το «προβληματικό» παιδί τους ήταν καθυστερημένο!



Τελικά, ο απείθαρχος νεαρός Αϊνστάιν τελείωσε με μέτριες επιδόσεις το Λύκειο Ααραου της Ελβετίας και κατάφερε να εγγραφεί στην περίφημη Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Ζυρίχης, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1900.

Εκεί γνώρισε και ερωτεύτηκε τη σερβικής καταγωγής συμφοιτήτριά του Μιλέβα Μάρτις. Μια γυναίκα έξυπνη με την οποία μοιραζόταν το πάθος του για τη Φυσική.

Εναν χρόνο μετά την αποφοίτησή τους παντρεύτηκαν και απέκτησαν τρία παιδιά, δύο αγόρια και ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε με αναπηρία και πέθανε σε ηλικία δύο ετών.

Το 1902 ο νεαρός, αλλά κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρος επιστήμονας, κατάφερε -με πολλές δυσκολίες- να προσληφθεί ως ελεγκτής στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών ενώ παράλληλα ολοκλήρωνε το διδακτορικό του.

Παρά τις αντιξοότητες (επαγγελματικές, οικονομικές, οικογενειακές), αυτήν την αξιοθαύμαστα δημιουργική περίοδο θα καταφέρει να ολοκληρώσει τις πρώτες έρευνές του οι οποίες, όπως είδαμε, δημοσιεύτηκαν το 1905 εξασφαλίζοντάς του σταδιακά τη διεθνή αναγνώριση.

ΕΦ-ΣΥΝ

Διαβάστε Περισσότερα »