Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Ο φασισμός αλώνει την ελληνική κοινωνία

Γιώργος X. Παπασωτηρίου


Ένα άρθρο με τίτλο «Η ακροδεξιά εκκολάπτεται από τον αυταρχισμό της ΕΕ» προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Τα σχόλια είναι ενδεικτικά, όχι απλώς της ανόδου της ακροδεξιάς αλλά μιας χαοτικής, φασίζουσας νοοτροπίας, ενός άγριου φασισμού. Ύβρεις, χαρακτηρισμοί και λεκτική βία αντί επιχειρημάτων. Το δικαίωμα του Άλλου να έχει τη δική του, τη διαφορετική άποψη είναι ανύπαρκτο. Ο «άλλος λόγος» εγκλείεται στο Δαφνί! Για όλα φταίνε οι «ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ» που επιβάλλουν τη «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ»!

Αλλά ποιοι είναι οι γηγενείς Ευρωπαίοι και ποιοι όχι; Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία θα νόμιζε κανείς ότι ξεκινούν από εδώ. Αλλά όχι. Αίφνης, «ο εθνικισμός ανεβαίνει από μία μεγάλη μερίδα του γηγενούς πληθυσμού» που κατάλαβε. Αλλά για ποιον «εθνικισμό» μιλάει ο σχολιογράφος; Για τον… εθνικισμό των «ΓΗΓΕΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ» ή των γηγενών ελλήνων; Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για χαοτικό εθνικισμό, ου μην και αγράμματο, καθώς και για το κουβάριασμα των εγκεφαλικών νευρώνων, όμως κανείς δεν πρέπει να καταφεύγει σε χαρακτηρισμούς.

Και για άρση κάθε παρεξήγησης, είναι άλλο η αγάπη προς την πατρίδα, δηλαδή ο «δημοκρατικός πατριωτισμός» και άλλο ο φασιστικός εθνικισμός. Ο πρώτος διακρίνεται από το δεύτερο γιατί αποδέχεται την αγάπη για τον Άνθρωπο ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία ή άλλη πίστη και καταγωγή. Αυτό διακρίνει τους δημοκράτες από τους φασίστες, τους ουμανιστές από τους μισερούς εθνικιστές. Βέβαια, και οι δεύτεροι «αγαπάνε» αλλά μόνο τους έλληνες.

Οι… Αμαληκίτες, οι ξένοι, οι αλλόφυλοι και οι αλλόθρησκοι πρέπει κατά την άποψή τους να εξοντωθούν! Η στάση αυτή ενισχύεται από την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος «εκ φύσεως συμπαθεί το είδος του» και κατ’ επέκταση μισεί τους άλλους. Αλλά ποιο είναι το είδος του καθενός μας; Δεν είναι η ανθρώπινη υπόστασή μας; Όχι λέει ένας σχολιογράφος! Είναι το «χρώμα», «ο τόπος», «η φυλή». Και οι διαιρέσεις αυτές των… ειδών θα μπορούσαν να συνεχιστούν, καταλήγοντας στην πυρηνική οικογένεια και, εντέλει, στο Άτομο, αιτιολογώντας και νομιμοποιώντας, έτσι, τον πιο ακραίο ανταγωνισμό, «τον πόλεμο όλων εναντίον όλων», το «λιώσε πριν σε λιώσουν», την χομπσιανή ζούγκλα.

Γιατί, όπως λέει κάποιος άλλος, «Ο εθνικισμός είναι στο αίμα των ανθρώπων» και το «μέλλον της πατρίδος μας»! Προσέξτε τη γενική «της πατρίδος» και όχι της μαλλιαρής «πατρίδας» των δημοτικιστών, των αριστερών, των «κομμουνιστο-συμμοριτών». Για να αποδειχθεί ότι η γλώσσα μας, η ελληνική εμπεριέχει την εμφύλια διαίρεση και την εκφράζει. Γιατί αλλιώς «μιλάει», κάθεται, τρώει, ντύνεται και σκέφτεται η αστική τάξη και όσοι θα ήθελαν να γίνουν αστοί, οι νυν και οι πρώην δάνειοι μιμητές, και αλλιώς οι «κάτω», οι κατώτεροι. Όλα αυτά είναι σύμβολα και στοιχεία της κυρίαρχης συμβολικής τάξης.

Γι’ αυτό όσοι αντιτίθενται σ’ αυτή, όσοι σκέφτονται και μιλούν αλλιώς είναι «ακατανόητοι», σαλοί, για το Δαφνί, και ενδεχομένως για τη Μακρόνησο. Για να φθάσουμε στο πολιτικό δια ταύτα της Χρυσής Αυγής και των ρουπακιάδων: «Ηδη εχει ερθει το αυγο του φιδιου Ελενη.Ειναι οι Ανθελληνες Μπολσεβικοι που κυβερνουν τωρα. Κοκκινοι Φασιστες του Κερατα». Εδώ αποποιούνται τον φασισμό, καθώς γι’ αυτούς οι άλλοι είναι οι φασίστες, οι «κόκκινοι». Εδώ ισχύει ο «αντιθετικός προσδιορισμός» για τον οποίο μιλούσε ο Χέγκελ, αναφερόμενος στις εκστρατείες της Κου Κλουξ Κλαν εναντίον των ομοφυλόφιλων. Γιατί τα μέλη της αμερικανικής φασιστικής και ρατσιστικής παρακρατικής οργάνωσης, όταν έκαναν πογκρόμ εναντίον των γκέι, αφού τους ξυλοφόρτωναν άγρια στη συνέχεια τους βίαζαν, δείχνοντας έτσι ότι και οι ίδιοι ήταν ομοφυλόφιλοι!

Αλλά προσέξτε, οι ακροδεξιοί «εθνικιστές» είναι κατά του καπιταλισμού, κατά της παγκοσμιοποίησης κι εδώ συναντώνται με την «επαναστατικότητα» της νέας, λαϊκής δεξιάς. Γι΄ αυτό είναι και εναντίον της Αριστεράς τύπου ΣΥΡΙΖΑ την οποία θεωρούν «δεκανίκι του καπιταλισμού». Η ακροδεξιά της «πάνω πλατείας», των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα είναι εδώ. Μόνο που τώρα επιτίθεται άγρια και παραληρηματικά στην κυβερνώσα «κάτω πλατεία».

Γιατί η Αριστερά ταυτίζεται πλέον με την παγκοσμιοποίηση, τον καπιταλισμό και «τους καλοζωισμένους». Γι’ αυτό απαιτείται προσοχή, καθώς ο απλοϊκός, χυδαίος και φοβικός ακροδεξιός πολιτικός λόγος βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην ανασφάλεια, στο μεταναστευτικό, στη λιτότητα, στην επίθεση τύπου Σόιμπλε κατά της εθνικής αξιοπρέπειας, καθώς και στην κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας από τους υπερεθνικούς θεσμούς τύπου ΕΕ και ΔΝΤ.

Συμπέρασμα: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η φασιστική ιδεολογία αρχίζει να αποκτά κοινωνικό έρεισμα. Και γι΄αυτό ευθύνεται ολόκληρο το λεγόμενο δημοκρατικό τόξο, συμπεριλαμβανομένου και του μέχρι σήμερα σημαντικού αναχώματος που ήταν η κοινωνική αριστερά. Υπάρχει ο κίνδυνος, λοιπόν, ακόμη κι αν σωθούμε από τη χρεοκοπία, να περιπέσουμε στον φασισμό ως κοινωνία, εξαιτίας της τεράστιας ανεργίας, της φτώχειας, του δημοκρατικού πολιτικού κενού, του κενού στη δημόσια παιδεία και της χαμέρπειας των μέσων μαζικής αποχαύνωσης.

Σχόλια στο άρθρο Η ακροδεξιά εκκολάπτεται από τον αυταρχισμό της ΕΕ


Andreas Hadjatonevris Ισως μία απο τις μεγαλύτερες ΥΠΕΡΜΑΛΑΚΙΕΣ που έχω διαβάσει ποτέ στην ζωή μου κύριε Παπασωτηρίου. Συγχαρητήρια! Ο Εθνικισμός ανεβαίνει γιατί η ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΗΓΕΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ έγινε επιτέλους αντιληπτή απο μία μεγάλη μερίδα του γηγενούς πληθυσμού.

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 6 · 12 ώρες

Vasilis Mpatis Μισες αληθειες........ Η ανοδος της ακροδεξιας, εχει προσυμο με δυο αξονες,πρωτα την γενηκοτερη κριση του συστηματος.............. Κατα δευτερο λογο, εξ ισου σοβαρο την ιστορηκη αδυναμια παρεμβασης, του εργατολαικου κινηματος, και της επαναστατηκης αριστερας-- οπου υπαρχη ακομη--- Αυτα με δυο λογια.........

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 9 ώρες

Thanassis Pappas πωπωωω τι πινεις βρε φιλε?

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 8 ώρες

Σταυρος Σταυρακουδης ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΕ ΣΑΦΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΑΠΟΡΕΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΥΛΕΤΙΣΜΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΕΚΕΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟ ΑΦΟΡΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΦΥΛΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ ΕΙΤΕ ΛΕΥΚΗ ΕΙΤΕ ΜΑΥΡΗ ΕΙΤΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΠΙΟΝΗΡΟΥ

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 7 · 17 ώρες

Thanassis Pappas αρα ο εθνικισμος ειναι μεσα στο αιμα του καθε ανθρωπου.συμφωνω Σταυρο.ο Εθνικισμος ειναι το Μελλον της Πατριδος μας.

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 8 ώρες


Θεόφιλος Σπυράκος Γ.Χ. Παπασωτηρίου,τρέξε μόνος και γρήγορα στο Δαφνί. Ίσως σε προλάβουν.Το ...θολομένο σου μυαλό εκτός τις μαρξιστικές αναλύσεις του 19ου αι. δεν μπορεί να σκεφθεί τίποτε άλλο. Κρίμα στο παληκάρι.

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 3 · 12 ώρες

Ελενη Λουλούδη Από τα συντρίμια του κουμουνισμού και του σοσιαλισμού που άφισαν στην ευρώπη.

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 2 · 18 ώρες

Θεόφιλος Σπυράκος Εσύ μπάρμπα θόδωρα είσαι πιό βελτιωμένος απο τον Γ.Χ. Παπασωτηρίου.Είσαι στην εποχή του Αβραάμ Μπεναρόγια.

Εσύ αν κουνήσεις το κεφάλι σου ίσως πάει το μυαλό στην
Θέση του και συνέλθεις.Προσπάθησε λίγο!

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 2 · 10 ώρες

Michel Saint-Sahoury Σε μια δημοκρατία, οφείλουμε να σεβόμαστε την ελευθερία του λόγου και της ψήφου.

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 2 · 14 ώρες

Eleni Stathopoulou Παντα υπηρχαν οι φασιστες....μα στην παρακμη σκαι το αυγο του φιδιου,,,,,,παρακμη της κοινωνιας της σαπιας

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 14 ώρες

Vasilis Proxtr Ναι πάντα υπήρχαν οι φασίστες όπως ο ζαχαριαδης που έλεγε ναι σε όλα στο τελεσίγραφο του γκρατσι και του εαμ ελας που έβγαζε αναμνηστικες με την γκεσταπο. Να μην ξεχνάμε και τους παππούδες της νδ και φυσικά δεν είναι τυχαίο που τα εγγόνια των δοσιλογων της κατοχής είναι οι δοσιλογοι του σήμερα

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 1 · 9 ώρες

Thanassis Pappas Ηδη εχει ερθει το αυγο του φιδιου Ελενη.Ειναι οι Ανθελληνες Μπολσεβικοι που κυβερνουν τωρα.Κοκκινοι Φασιστες του Κερατα

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 1 · 8 ώρες

Thanassis Pappas Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ.

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 7 ώρες

Μπάρμπα Θόδωρας Ο φασισμός είναι εργαλείο του καπιταλιστικού συστήματος όπου όταν είναι πολύ δύσκολο να περάσουν αντιλαϊκά μέτρα σφαγιασμού του λαού , προωθούν τον φασισμό για να τα περάσουν με την βία και τον εξαναγκασμό .

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 10 ώρες

Arkanhs Arkanos ayto einai h aristera file..

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 9 ώρες

Thanassis Pappas Δηλαδη οτι κανει η Αριστερα σημερα στην Ελλαδα.Οι Μπολσεβικοι,και τα τελευταια ορφανα του Σταλιν με τα τελευταια μετρα που πηραν απεδειξαν οτι ειναι Δεκανικια του Καπιταλισμου.(και εσυ απλε Αριστερε,τρεξε σαν τον ΜΑΛΑΚΑ στις πορειες.)

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 7 ώρες

Γιώργος Χαλκιάς το ξερετε πως η μονη σωτηρια ειναι ενα καθαρο εθνικιστικο ρευμα αλλα θα χασετε την κουταλα ψεθυοσυντροφια του κωλου

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 1 ώρα

Vasilis Proxtr Ο Εθνικισμος-Πατριωτισμος ανεβαίνει επειδή έσκασε το αυγό του φιδιου που λέγεται αριστερά και παγκοσμιοποιηση

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 5 · 18 ώρες

Aris Georgakopoulos Οσο περισσότερο σαπίζει ο Καπιταλισμός ... τόσο θα εμφανίζεται ο φασισμός και ... στο τέλος πόλεμος , αίμα , δυστυχία , προσφυγιά .

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 14 ώρες

Koronas Basilis eno tora exeis eirini kai eumeria.

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 8 ώρες

Kostas North Ο σοσιαλισμος ειναι το πνευματικο παραγωγο των καλοζωισμενων..Ο ανθρωπος ειναι απο την φυση του, ανταγωνιστικος και κατακτητικος..Για οσο καιρο λοιπον, ολοι ηταν στις χωρες τους και ο καθενας στη ζωη του, ολα πηγαινανα καλα..Ολα αυτα τα χρονια ομως οι...Δείτε περισσότερα

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 8 ώρες

Μυστήριος τύπος Ρε ζώων η ακροδεξιά ανεβαίνει γιατί γαματε τον κόσμο όλο πολιτικοί και το συναφή όλο το υπόλοιπο.. Αλλά γιατί φοβάστε τόσο την ακροδεξιά ? Μήπως κρεμάσει τα λαμογια φοβάστε ?

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 1 ώρα

Koronas Basilis re arximala oi etnikistes se gamane simera oi etnikistes exoun odigisi stin autoktonia 10000 ellines ta paidakia pou lipothimoun apo tin asitia oi ethnikistes poulisan oloi tin ellada stous tokoglifous.kimisou kai ella pes mas ti oneiro eides papara

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 8 ώρες

Thanassis Pappas μαζι σου ειμαι.προσπαθησε να γραφεις μονο Ελληνικα Βασιλη.

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 7 ώρες

Koronas Basilis kai egw to thelo alla epidi eixa pc apo poli mikros me agliki grafi mou einai poli diskolo.

Μου αρέσει! · Απάντηση · Μήνυμα · 7 ώρες

Tassos Karatassos Μα είπαμε αυτοί ηταν απο πολυ παληα φασιστες (πριν βγει ακομη) Εμεις οι καραγκιοζηδες που πληρώσαμε με αίμα τον φασισμό ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Πίτσες (!) μπλε

ArtiNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου