Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Βενεζουέλα: Στο κυνήγι του Προέδρου η αντιπολίτευση

Διεθνή


Δύο εκ. πολίτες ζητούν δημοψήφισμα για αποπομπή Μαδούρο


Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Η κατάσταση έχει γίνει ρευστή εξ αιτίας όχι μόνο της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης που πλήττει τη χώρα αλλά και της πολιτικής κρίσης που προκαλεί η μέχρι πρότινος αντιπολίτευση, η οποία στις περασμένες βουλευτικές εκλογές κατάφερε να ελέγξει τη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

Και έκτοτε αναζητεί κάθε μέθοδο για την ανατροπή του νόμιμου εκλεγμένου προέδρου Νικολάς  Μαδούρο σε μια προσπάθεια να πάρει ρεβάνς από το Μπολιβαριανό δημοκρατικό κίνημα της Βενεζουέλας που κυριαρχεί στη χώρα τα τελευταία 15 χρόνια, χάρις στο φαινόμενο Ούγκο Τσάβες.

H αντιπολίτευση λοιπόν που αποτελείται από το σύνολο των κομμάτων του νεοφιλελευθερισμού, των ιδιοκτητών γης και επιχειρηματιών και ελέγχουν πλέον την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επιχειρεί εδώ και καιρό  μια παλινόρθωση του προηγούμενου καθεστώτος. Υποστηρίζεται και υποστηριζόταν πάντοτε από τις ΗΠΑ και αναζητά «νόμιμους» αυτή τη φορά τρόπους για να αποπέμψει τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ή να τον αναγκάσει σε παραίτηση-αποχώρηση. Διότι μέχρι τώρα είχε επιχειρήσει όλους τους παράνομους τρόπους καταφεύγοντας ακόμη και στην πριμοδότηση ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος πριν αρκετά χρόνια κατά του Ούγκο Τσάβεζ, που τελικά κατέρρευσε μπροστά στη λαϊκή οργή.

Τώρα, ελέγχοντας τη πλειοψηφία του κοινοβουλίου, η «αντιπολίτευση» κατ αρχάς προσπάθησε να αλλάξει την συνταγματική πρόβλεψη για τη θητεία του προέδρου. Η όποια αλλαγή όμως, ξεκαθάρισε με απόφαση του το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ αλλά θα ισχύσει από εδώ και στο εξής.

Μετά βρήκε άλλο παράθυρο. Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποδοκιμασία του προέδρου!  Θεώρησαν τα στελέχη της ότι με αυτό το τρόπο, θα οδηγήσουν τον πρόεδρο σε παραίτηση και σε προκήρυξη νέων προεδρικών εκλογών.

Για να το πετύχουν αυτό, άρχισαν να μαζεύουν υπογραφές πολιτών και ήδη κατέθεσαν στις εκλογικές αρχές σχεδόν 2 εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με στόχο την αποπομπή του Σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο αν και απαιτούνταν μόλις 200.000 υπογραφές.

Το ακυρωτικό δημοψήφισμα δεν έχει χρησιμοποιηθεί παρά μόνο μία φορά στην ιστορία της χώρας, κατά του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999- 2013) το 2004: τότε είχε καταλήξει σε αποτυχία και δικαίωση του προέδρου από τη λαϊκή ψήφο.

Αυτήν την φορά όμως, εκτιμούν οι εκλογομάγειρες της αντιπολίτευσης, ότι αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να ευοδωθεί λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης κοινωνικής δυσαρέσκειας, που αποτυπώνεται με ταραχές και λεηλασίες τις τελευταίες ημέρας στο Μαρακαϊμπο (βορειοδυτικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Η κρίση πλήττει τη Βενεζουέλα και το δημοκρατικό κίνημα


Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με την δυσφορία ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, λόγω της κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Κρίση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάρρευση τις τιμής του πετρελαίου. Η Βενεζουέλα, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες με την πτώση αυτή, έχει σοβαρά προβλήματα στην εξεύρεση πόρων κυρίως για τις εισαγωγές προϊόντων ενώ το πρόβλημα επέτεινε η ενεργειακή κρίση, με την περιορισμένη ηλεκτροπαραγωγή των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, λόγω της λειψυδρίας.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό την ονομασία «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) κατέθεσε στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) «1,85 εκατομμύρια υπογραφές!!!» έγραψε στο Twitter ο Χεσούς Τορεάλμπα, γενικός γραμματέας του συνασπισμού.

Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε λιγότερο από δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα και η προσέλευση των πολιτών ήταν μαζική στα σημεία συλλογής που είχαν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Μια τόσο σύντομη επιτυχία «συνιστά πιθανόν ένα παγκόσμιο ρεκόρ» επισήμανε με ικανοποίηση ένας από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης και αντίπαλος του Μαδούρο στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, Ενρίκε Καπρίλες, σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter.

«Πρόκειται επιπλέον για μία επίδειξη ισχύος ότι εμείς, οι πολίτες της Βενεζουέλας, επιλέγουμε τη συνταγματική, δημοκρατική, ειρηνική οδό. Θέλουμε να αποφασίζουμε με την φωνή μας, την ψήφο μας, για το μέλλον αυτής της χώρας» πρόσθεσε.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, θα επαληθεύσει εάν το κατώτατο όριο των ψήφων που απαιτούνται (195.721, 1% του εκλογικού σώματος) επετεύχθη και θα καλέσει τους υπογράφοντες να επιβεβαιώσουν προσωπικά την επιλογή τους.

Όλη η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε έναν μήνα ή και περισσότερο. Εάν το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο προσπαθήσει να την καθυστερήσει,  η αντιπολίτευση θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα δεύτερο βήμα συγκεντρώνοντας 4 εκατομμύρια ψήφους σε διάστημα 3 ημερών προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, που ελπίζει ότι θα διοργανώσει έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Ρ-Ρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου