Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Πολυνομοσχέδιο Προαπαιτούμενων Νo 10

Του Παύλου Δερμενάκη


Ένα ακόμα καρφί στο σταυρό του μαρτυρίου του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση της «Αριστεράς»

«Είναι ώρα για ξεπούλημα ;» μάλλον αναρωτιέται
ο κύριος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Ένας ακόμα εφαρμοστικός νόμος για το 3ο Μνημόνιο ψηφίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο, με τη γνωστή διαδικασία του κατεπείγοντος. Κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή. Τα κείμενα που έχουν αναρτηθεί στο site της Βουλής αριθμούν 2.756 σελίδες (ο βασικός νόμος και τα συνοδευτικά κείμενα είναι 800 σελίδες και τα άλλα συμβάσεις). Αλήθεια, πόσο χρόνο χρειάζονται οι βουλευτές για να διαβάσουν όλα αυτά; Προλαβαίνουν μέχρι την Κυριακή; Η κοινή λογική λέει «όχι». Η λογική της κυβέρνησης λέει «ναι» και υπονοεί ότι δεν χρειάζεται να τα διαβάσουν (αφού είναι αδύνατον), αρκεί να τα ψηφίσουν.

Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι κατηγορούσαν, μέχρι τον Ιούνιο 2015, τον Χρυσοχοΐδη επειδή είχε ομολογήσει πως δεν είχε διαβάσει το 1ο Μνημόνιο που είχε ψηφίσει.

Η δημοκρατία στην Ελλάδα συνεχίζει να γνωρίζει μέρες δόξας, όσον αφορά την εφαρμογή της. Ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο με διαδικασία κατεπείγοντος, δηλαδή καθόλου διάλογος, μονόλογοι του πρωθυπουργού των υπουργών και των αρχηγών κομμάτων, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των βουλευτών, χωρίς δυνατότητες τροπολογιών εκ μέρους τους, τροπολογίες καταθέτουν μόνο οι υπουργοί (συνήθως τα μεσάνυχτα), χωρίς κανένα διάλογο, αφού προηγούμενα έχουν πάρει τις εντολές τους από τους δανειστές. Όπως ακριβώς συνέβη με την κατάργηση του ΕΤΑΤ (Ταμείο Ασφάλισης των Τραπεζοϋπαλλήλων).

Πρόκειται για πολυνομοσχέδιο «σκούπα», αφού περιλαμβάνει όλα τα μέχρι τώρα «ανοιχτά» θέματα προκειμένου να «κλείσει» το θέμα της 1ης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 24/5/2016.

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο:

1. Νέα καταιγίδα φορολογικών επιβαρύνσεων κύρια για τους πλέον αδύνατους. Το συνολικό ποσό των νέων φόρων ανέρχεται σε 1,6 δισ. €. Αυτοί είναι κύρια έμμεσοι φόροι, που είναι οι πλέον αντιλαϊκοί καθώς επιβαρύνουν αναλογικά αυτούς που καταναλώνουν το σύνολο του εισοδήματός τους. Δηλαδή η «κυβέρνηση» που θα προστάτευε τους πλέον αδύνατους οικονομικά τους ρίχνει μία ακόμα μαχαιριά για να τους αποτελειώσει…

Έτσι, από την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% το ετήσιο χαράτσι που θα πληρώνει ο λαός είναι 450 εκ. € και άλλα 700 εκ. από την αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα. Οι αθεόφοβοι φορολογούν πλέον μέχρι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο (4 εκ. € ετησίως από ηλεκτρονικό τσιγάρο και καφέ) ενώ αυξάνουν και άλλο τους φόρους στα κινητά τηλέφωνα επιβαρύνοντάς μας με 90 εκ. € κ.ά. Με αυτές τις τόσο πετυχημένες φορολογικές παρεμβάσεις η γερμανική εφημερίδα Handesblatt που αναγνωρίζοντας ότι ο Τσακαλώτος -ναι, αυτός που συμμετέχει στους 53 του ΣΥΡΙΖΑ και είναι υπέρ της «ταξικής μεροληψίας» για τους αδύνατους- έχει φαντασία στην επιβολή φόρων, αναφέροντας σε άρθρο της: «Η έλλειψη φαντασίας για νέους φόρους είναι κάτι για το οποίο δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο»…

2. Αυτόματος «κόφτης» δημόσιων δαπανών. Μετά τους πανηγυρισμούς Τσίπρα ότι πετύχαμε να μη νομοθετηθούν προληπτικά μέτρα, ήρθε η προσγείωση στην πραγματικότητα. Θεσμοθετείται ο «κόφτης» που προβλέπει ότι κάθε χρόνο στο βαθμό που η κυβέρνηση αποτυγχάνει στην επίτευξη των στόχων που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές, τότε αυτόματα (με βάση κλίμακα ανάλογα με τις αποκλίσεις) περικόπτονται δαπάνες. Ποιες θα είναι αυτές οι δαπάνες με δεδομένο ότι έχουν εξαιρεθεί μια σειρά προνοιακές δαπάνες, εξοφλήσεις μεγαλοεργολάβων και δημόσιες επενδύσεις; Μα φυσικά οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις όλων των συνταξιούχων.

Και επειδή και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση έκανε τη γνωστή κωλοτούμπα, προσπαθεί τώρα να «πανηγυρίσει» ως επιτυχία ότι οι δαπάνες που θα περικόπτονται θα ορίζονται από τον υπουργό Οικονομικών με ειδική έκθεση που θα υποβάλλει και στην Commission, διαφορετικά χωρίς την έκθεση οι περικοπές θα είναι οριζόντιες παντού. Τέλος, υπάρχουν και «μέτρα κάβα». Το 10% του Προϋπολογισμού κρατείται και δεν μπορεί να δεσμευθεί σε δαπάνες έως το τέλος Ιουνίου κάθε έτους, προκειμένου να διαπιστωθεί μέχρι τότε ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη κινούνται στο προβλεπόμενα πλαίσια.

Βέβαια, η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να λάβει μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα ενσωματωθούν στον Προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους από αυτό που παρουσιάστηκε η απόκλιση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων επί του σκέλους των εσόδων, κατόπιν ειδικής διαβούλευσης με τους θεσμούς. Δηλαδή, μονά χάνεις-ζυγά κερδίζω. Είτε, λοιπόν, θα μειώνονται μισθοί και συντάξεις είτε θα αυξάνεται η φορολογία, διαλέγετε και παίρνετε.

Έτσι, σε μία οικονομία που η «κυβέρνηση» επιβάλλει συνεχώς νέους φόρους και παράλληλα μειώνει τα εισοδήματα, είναι λογικό να μην υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και φυσικά όταν «υπερ-αρμέγεις» παντοιοτρόπως την αγελάδα, στο τέλος θα υποστείς τις συνέπειες… Συνεπώς, ο αυτόματος κόφτης θα γίνει ο νέος εφιάλτης του λαού αλλά η κυβέρνηση θα μπορεί να νίπτει τας χείρας της ότι δεν θεσμοθετεί απευθείας νέα μέτρα…

3. Νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Δημιουργείται η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. και σε αυτή μεταφέρονται άνευ οικονομικού ανταλλάγματος όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ, ΕΤΑΔ (Ακίνητα Δημοσίου), καθώς και της νεοϊδρυθείσας Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών στην οποία υπάγονται όλες οι ΔΕΚΟ. Η εταιρία δεν θα ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θα πάρει δωρεάν την περιουσία του ελληνικού λαού, θα τη διαχειριστεί ερήμην του και χωρίς να του δίνει κανένα λόγο. Θα διοικείται από 5μελές εποπτικό συμβούλιο, εκ των οποίων 2 μέλη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος, θα επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Οικονομικών!

Σκοπός του υπερταμείου είναι η διαχείριση και «αξιοποίηση» όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους που θα μεταβιβαστούν σε αυτό, προκειμένου να: (α) συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και (β) συμβάλει στην απομείωση του χρέους.

Και επειδή το έργο το έχουμε δει εδώ και μερικά χρόνια με το ΤΑΙΠΕΔ, εδώ με το νέο ταμείο απλά περνάμε σε διαδικασίες ξεπουλήματος σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα της δημόσιας περιουσίας έναντι «πινακίου φακής» και για να χρυσώσουν το χάπι οι «κυβερνώντες» μιλούν για χρηματοδότηση της ανάπτυξης όταν ξεπουλούν τα πάντα. Προφανώς εννοούν ότι θα επιδοτούν τον ιδιωτικό τομέα για να κάνει τις γνωστές επενδύσεις του… Και φυσικά ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα θα πηγαίνει κατ’ ευθείαν στους δανειστές για τη μείωση του χρέους.

4. Λοιπά θέματα: Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει δεκάδες άλλα θέματα, τα σημαντικότερα των οποίων είναι η εφαρμογή ρυθμίσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

  • α) ενεργειακά,
  • β) διαχωρίζονται ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ και ξεκινά η διαδικασία σταδιακής πώλησης του ΑΔΜΗΕ (ας θυμηθούμε τον ΟΤΕ πώς ξεκίνησε και πού κατάληξε), αν και με το νομοσχέδιο ακυρώνεται η απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά για πώληση του 66%,
  • γ) πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων,
  • δ) προωθούνται οι συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων,
  • ε) ανοίγει η διαδικασία πώλησης των «κόκκινων» αλλά και ενήμερων δανείων από τις τράπεζες στα αρπακτικά funds (εξαιρούνται μόνο τα ενυπόθηκα στεγαστικά 1ης κατοικίας με την προϋπόθεση ότι η αντικειμενική τους αξία να είναι μικρότερη των 140.000 €,
  • στ) η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μαζί με όλες τις ΔΟΥ, σύμφωνα με την πάγια απαίτηση των δανειστών, ανεξαρτοποιείται από το Υπουργείο Οικονομικών και γίνεται Ανεξάρτητη Δημόσια Αρχή, κ.ά.

Συνεπώς, για μία ακόμα φορά, τα πανηγύρια της κυβέρνησης για τις επιτυχίες της, στο σκέλος της διαπραγμάτευσης, αποδεικνύονται «αέρας κοπανιστός». Η κυβέρνηση, πιστή στη μνημονιακή της λογική, προχωρά με τους 153 βουλευτές της στην ψήφιση ενός ακόμα νομοσχεδίου που αποτελεί καρφί στο σταυρό του μαρτυρίου του ελληνικού λαού. «Ψηφίζουν» κατ’ εντολή των δανειστών και ελπίζουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να πάρουν τη δόση και να αποσπάσουν μια ευνοϊκή δήλωσή τους για το χρέος, όχι φυσικά για κούρεμα, αυτό έχει διαγραφεί από το λεξιλόγιό τους, αλλά για επιμήκυνση, να το πληρώσουν οι επόμενες γενιές. Πόση κατάντια πια!

Δρόμος της Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου