Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

G4S: Παλαιστίνη, Ορλάντο… Ελλάδα

Άρης Χατζηστεφάνου


Ένα από τα στοιχεία της σφαγής στο Ορλάντο που τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης θα ήθελαν να αποσιωπήσουν είναι ότι ο δράστης ήταν υπάλληλος της διαβόητης G4S – της μεγαλύτερης εταιρείας μισθοφόρων του πλανήτη, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η G4S ήρθε στο προσκήνιο όταν η βρετανική κυβέρνηση της ανέθεσε τη φύλαξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, σε μια προσπάθεια έμμεσης ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών που μέχρι τότε παρέχονταν από την μητροπολιτική αστυνομία της Σκότλαντ Γιάρντ.

Καθώς όμως η ιδιωτική εταιρεία απέτυχε παταγωδώς να σταθεί στο ύψος της διοργάνωσης η Βρετανία αναγκάστηκε τελικά να κινητοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις για τη φύλαξη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Ενώ όμως απέτυχε στους Ολυμπιακούς, η εταιρεία «διέπρεψε» στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όπου το Ισραήλ της ανέθεσε τη λειτουργία της φύλαξης πολιτικών κρατουμένων αλλά και των παράνομων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Το 2014 μάλιστα ο Ντέσμοντ Τούτου με επιστολή του κατήγγειλε την G4S για τη συμμετοχή στην κακοποίηση ανήλικων Παλαιστίνιων κρατουμένων ενώ οργανώσεις και συνδικάτα σε όλο τον κόσμο ζητούν να ξεκινήσει μποϊκοτάζ για τις δραστηριότητες της εταιρείας.

H G4S όμως αποτελεί και εικόνα από το μέλλον των βίαιων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών που σχεδιάζουν και προωθούν οι κυβερνήσεις της ΕΕ. Το 2010 ένας άνδρας από την Αγκόλα βρέθηκε νεκρός κατά τη διαδικασία απέλασης που είχε αναλάβει η εταιρεία. Νωρίτερα ακούστηκε να φωνάζει «σας παρακαλώ μην το κάνετε αυτό» και «με σκοτώνουν». Δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο έκαναν τότε λόγο για απάνθρωπες και ιδιαίτερα βίαιες τεχνικές που χρησιμοποιούνταν από τους ειδικούς φρουρούς – οι οποίοι όμως αθωώθηκαν από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Οι κατηγορίες που έχουν κατά διαστήματα δημοσιευθεί εναντίον της G4S ξεκινούν από σκάνδαλα διαφθοράς και βασανισμό κρατουμένων και φθάνουν μέχρι την χρήση κρατουμένων σαν φθηνό εργατικό δυναμικό με μισθούς πείνας.

Σχετικά με την υπόθεση του σφαγέα του Ορλάντο αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία τον είχε υποβάλλει σε ψυχολογικά τεστ μόνο κατά την πρόσληψή του και δεν ασχολήθηκε ποτέ με την κατάσταση του για τα επόμενα εννέα χρόνια, παρά το γεγονός ότι το FBI τον είχε ανακρίνει δυο φορές μέσα στο ίδιο διάστημα.

Εφημερίδα Πριν 18/06/2016

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Όταν γράφαμε για το ρόλο της G4S στην επαναπροώθηση προσφύγων δεν είχαμε διαβάσει το πολύ ενδιαφέρον κείμενο του Αποστόλη Φωτιάδη, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο χρησιμοποιεί ήδη τις υπηρεσίες της G4S στα hotspot της Ελλάδας.

InfoWar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου