Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Νίκη της Δημοκρατίας ή κυριαρχία του Ερντογάν;

Στέφανος Πρίντσιος


Στην Τουρκία, νίκησε τους πραξικοπηματίες ο δημοκρατικά εκλεγμένος από το λαό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν... Ιστορικά όμως όχι μόνο ο Ερντογάν αλλά και πολλοί άλλοι αν και εκλέχτηκαν από το λαό, στην πορεία εξελίχτηκαν σε δήμιοι της Δημοκρατίας.

Στις εθνικές εκλογές του 1932 το NSDAP (Το Ναζιστικό Κόμμα του Χίτλερ), αναδείχθηκε ως το ισχυρότερο κόμμα και κέρδισε τις περισσότερες έδρες στη νέα Βουλή με ποσοστό 37,2% και 230 έδρες, φέρνοντάς το στην πρώτη θέση στην Γερμανία.

Στις 30 Ιανουαρίου 1933 ο Αδόλφος Χίτλερ διορίστηκε καγκελάριος της Γερμανίας. Στις 27 Φεβρουαρίου 1933 πυρπολήθηκε το Ράιχσταγκ (Κοινοβούλιο). Στον αντιφασιστικό κόσμο υπήρχε η πεποίθηση ότι ο εμπρησμός ήταν προβοκάτσια της χιτλερικής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα αναφέρει:

«Πιστεύεται ευρύτατα ότι ο εμπρησμός στήθηκε από την ίδια τη νεοσχηματισμένη ναζιστική κυβέρνηση για να στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στους αντιπάλους της και να περιβληθεί με έκτακτες εξουσίες (...)

Με τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ δόθηκε η ευκαιρία στον Χίτλερ να πείσει τον Πρόεδρο Χίντενμπουργκ να εκδώσει αναγκαστικό διάταγμα βάσει του άρθρου 48 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Με αυτό ο Χίντενμπουργκ εξουσιοδότησε στην ουσία τον Χίτλερ να καταργήσει τα κυριότερα πολιτικά δικαιώματα των Γερμανών για ένα διάστημα και να αρχίσει διωγμούς και συλλήψεις κομμουνιστών και αριστερών…

Έτσι, στις 24 Μαρτίου 1933 το Ράιχσταγκ (Γερμανικό Κοινοβούλιο) αποφασίζει, με βάση τον Εξουσιοδοτικό νόμο, την παραχώρηση όλης της νομοθετικής εξουσίας στη χιτλερική κυβέρνηση.

Με την απόφαση αυτή αρχίζει στη Γερμανία η περίοδος της εθνικοσοσιαλιστικής δικτατορίας, που προπαγανδιστικά ονομάστηκε από τους εθνικοσοσιαλιστές "Τρίτο Ράιχ".

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φανεί αν τα παραπάνω γεγονότα επιβεβαιώνουν το «η ιστορία επαναλαμβάνεται», αυτή τη φορά παίρνοντας τη θέση της Γερμανίας η Τουρκία και του δικτάτορα Αδόλφου ο σουλτάνος Ερντογάν.

Ας μη ξεχνάμε βέβαια ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να αποκτήσει εκτελεστικές εξουσίες, παρέθεσε τη Γερμανία του Χίτλερ ως ένα παράδειγμα αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όμοια γαρ ως επί το πολύ τα μέλλοντα τοις γεγονόσι; Είδομεν!

Στέφανος Πρίντσιος (f.b)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου