Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΠΡΙΝ!

Λίλα Μήτσουρα


Παρατηρώ πολύ προσεκτικά χρόνια τώρα, όσους επιθυμούν να αναλάβουν την εξουσία, πως διαβαίνουν τόσο φιλικοί ανάμεσα στο λαό.Αφήνοντας στην άκρη για λίγο το ανώτερο τους επίπεδο, για να συνομιλήσουν μαζί μας σαν ίσος προς ίσος. (μεταξύ μας ίσοι είμαστε αλλά σςςςςςς! μη το ακούσουν δεν θα το αντέξουν!). Πως πηγαίνουν στα στέκια των ανυπότακτων με ύφος "είμαι ίδιος με σε σας ανυπότακτος και γω" Λέμε τώρα....

ΠΡΙΝ!

Πριν όλα αυτά. Πριν όλοι καλοί είναι, νοιάζονται και αγαπάνε το λαό. Κάνουν βαρυσήμαντες δηλώσεις για την δημοκρατία. Που μετά παίρνουν πίσω με τις πράξεις τους. Και με τα λόγια τους κάποιες φορές δίχως καν να ντρέπονται.

Ντύνονται απλά καθημερινά όπως εμείς ο λαουτζίκος. Τι άλλο να κάνουν και αυτοί οι έρμοι? Αναγκάζονται να γίνουν σαν και μας για να μας προσεγγίσουν. Και κατεβαίνουν μαζί μας σε διαδηλώσεις, κραυγάζουν μαζί μας, εδώ στο Βύθουλα που ζούμε εμείς για να μας δείξουν πόσο μας νοιάζονται και μας καταλαβαίνουν.

Δίνουν τις ομιλίες τους εκεί που εξεγείρονται οι ελεύθεροι, εσύ πες τους αναρχικούς αν θες,γιατί ασπάζονται τα ίδια βλέπεις. Με τσαμπουκά δίχως φόβο γιατί τους παίρνει ακόμα.

ΠΡΙΝ!

Και οι εκτός τα βάζουν με τους εντός γιατί πουλήθηκαν και πούλησαν ιερά και όσια. Γιατί δεν ντρέπονται να λένε όσα λένε και να κάνουν όσα κάνουν δίχως ντροπή και συναίσθηση.

ΠΡΙΝ!

Μετά που αναλαμβάνουν ρόλους σωτήρα ζητάνε συγνώμη από όσους έβρισαν πριν γιατί δεν γνώριζαν λένε. Άρα μας λένε σε μας τον λαουτζίκο κάνε μόκο, συγνώμη δεν μιλούν έτσι αυτοί οι μορφωμένοι, αυτοί σε βρίζουν με το γάντι, μας λένε μη κρίνετε γιατί δεν ξέρετε. Κοινώς σκάσε και κάτσε στα αυγά σου.

Συγνώμη από ένα λαό που τους πούλησαν λόγια παχιά και τρανά ούτε λόγος. Συγνώμη για μια ιδεολογία που πούλησαν για να σώσουν το τομάρι τους ούτε λόγος. Γιατί όλα γίνονται για αυτό το τομάρι. Το δικό τους τομάρι όμως. Συγνώμη στους εαυτούς τους που ίσως κάποια στιγμή να πίστεψαν ότι ήταν και αγωνιστές.

Όπως στα καρναβάλια ντυνόμαστε ιππότες και Ζορό αυτοί ντύνονται ΠΡΙΝ - αγωνιστές, ΠΡΙΝ - επαναστάτες, ΠΡΙΝ - ανυπότακτοι και ΠΡΙΝ - αναρχικοί.

ΠΡΙΝ!

ΜΕΤΆ βγάζουν τη μάσκα και γίνονται σωτήρες σε ένα λαό που από πάντα υποτιμούν και πάντα τον χρησιμοποιούν. Γιατί ο λαός είναι ανόητος κατά αυτούς. Και ευτυχώς που υπάρχουν αυτοί για να μας σώσουν. Αυτοί που κάθονται σε θρόνους που ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΏΣΑΜΕ!!!

Γιατί δεν καταλάβαμε ότι φορούσαν στολή αποκριάτικη. Είχε άραγε επιτυχία η στολή τους, ή εμείς είδαμε όσα αντέχαμε να δούμε?

Ήταν όντως κάποτε ανυπότακτοι και αυτοί σαν και αυτούς που επιλέγουν ΠΡΙΝ να μιλήσουν σαν ίσος προς ίσος και στο μετά χάσανε την ανυποταξία? Συνειδητά ή ασυνείδητα κάνουν ότι κάνουν?

ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΙ!

Μα την αλήθεια δεν μου καίγεται καρφί γιατί με κορόιδεψαν. Μου αρκεί το δια ταύτα. ΜΕ ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΝ!!! Ίσως αυτοί να είναι πολύ επιτήδειοι ίσως εμείς να ονειροβατούμε. Όπως και να χει τώρα ξέρουμε, την "έχουμε πατήσει" άπειρες φορές και άλλοθι δεν έχουμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Αν εθελοτυφλούμε το κάνουμε γιατί εμείς το θέλουμε.

Όταν τους επιτρέπουμε να κυκλοφορούν ανάμεσα μας πριν για να μας κοροϊδέψουν ότι είμαστε ίσοι. Σαν να σου δίνουν πόντους στο ύψος ρε παιδί μου. Σαν να είσαι και συ σπουδαίος όπως αυτοί.

Η αλήθεια είναι ότι εμείς είμαστε καλύτεροι από αυτούς. Εμείς μπορούμε και στα λίγα και στα πολλά. Εμείς μάθαμε και στα σαλόνια και στα αλώνια. Και αντέξαμε. Εμείς κρατάμε τους θρόνους τους στα χέρια μας, εμείς γινόμαστε τα σκαλιά για να ανέβουν να κάτσουν, εμείς πληρώνουμε τους τεράστιους μισθούς τους για να κόβουν τους δικούς μας.

ΕΜΕΙΣ!

Εμείς δίνουμε πλάτη για να πατήσουν να ανέβουν ψηλά για να βλέπονται αναμεταξύ τους και να ζητάνε συγνώμη ο ένας από τον άλλον. Συγνώμη που ήταν για λίγο έστω και στα ψέματα επαναστάτες.

Συγνώμη που αναγκάστηκαν να συνοδοιπορήσουν για λίγο μαζί μας. Συγνώμη που μίλησαν στους ανυπότακτους στα στέκια τους αλλά εκεί βρισκόταν ο θρόνος τους.

Ο θρόνος που όποιος ανεβαίνει πουλάει ανθρώπους συνειδήσεις ιδεολογίες.

Το μαντρί τους διαφημίζουν για τους ανένταχτους. Γιατί όλα τα άλλα τα πήραμε χαμπάρι. Αυτό τώρα, σύμφωνα με το μάρκετινγκ πάντα, το μαντρί το καινούργιο στο δείχνουν ως γιάφκα αναρχικών. Το πάλεψαν από πριν για να μοιάζει έτσι. Μια δυνατή κορώνα στη βουλή, ένα λόγος βαρυσήμαντος από αριστερή ιδεολογία, μια απλότητα λαϊκή, σαν ιδεολογία που δεν φορά γραβάτα. Το ίδιο πράγμα με λίγο διαφορετικό τρόπο προσέγγισης απλά.

Αλλάζουν οι αγορές βλέπεις. Θέλει διαφορετική διαφήμιση το κάθε μαντρί για να πουλήσει. Και μην ανησυχείς έχουν άπειρους τρόπους να στο πλασάρουν. Αλλά κανείς μας πια δεν έχει άλλοθι.

ΑΥΤΟΙ ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΠΛΑΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΗΓΕΤΕΣ

Λίλα Μήτσουρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου