Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Νέα ελπιδοφόρα τεχνική για την θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα

Επιστήμη


Στην Κίνα θα γίνουν οι πρώτες εφαρμογές σε ανθρωπους μιας νέας πολλα υποσχόμενης τεχνικής που έχει αποδώσει εργαστηριακα και σε πειραματόζωα, αλλά απομένει να δούμε αν και πόσο θα αποδώσει σε ανθρώπους.

Η τεχνική στηριζεται στο «εύρημα» CRISPR και αφορά σε ένα σύστημα βακτηριακών ενζύμων που μπορεί να «κόβει» και να «ράβει» γονίδια σε συγκεκριμένες θέσεις.

Οι πρώτες δοκιμές θα γινουν απο τον ογκολόγο Lu You, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειο Sichuan s West China Hospital στο Chengdu και θα αφορούν σε δέκα ασθενείς με μια ιδιαίτερα επιθετικη μορφή καρκίνου του πνεύμονα. Οι ειδικοί θα αρχίσουν μάλιστα μόνον με ένα ασθενή για να βεβαιωθούν ότι η τεχνική τους δεν προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα και όταν διαπιστώσουν ότι οι ενδειξεις δεν είναι αρνητικές, τότε μόνο θα προχωρήσουν στον επομενο ασθενή. Θα παρακολουθουν ταυτόχρονα βιοχημικούς δείκτες για να διαπιστώνουν αν η θεραπεία έχει θετικά αποτελέσματα -αν δηλαδή «δουλεύει» ή αφήνει ανεπηρέαστα τα καρκινικά κύτταρα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ


Οι ειδικοί παίρνουν αίμα από τους ασθενείς και

  • απομονώνουν σε αυτό τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός τους
  • στη συνέχεια χρησιμοποιήσουν το σύστημα CRISPR για να εξουδετερώσουν σε αυτά τα κύυταρα ένα συγκεκριμένο γονίδιο -το γονίδιο PD-1. (Αυτό το γονίδιο εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στον εαυτό του, δηλαδή σε κύτταρα του σώματος, αλλά συνάμα εμποδίζει το ανοσοποιητικό να επιτεθεί και σε καρκινικά κύτταρα).
  • πολλαπλασιάζουν τα τροποποιημένα κύτταρα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν το PD-1
  • τα επανεισάγουν στον ασθενή

Καλώς εχόντων των πραγμάτων τα τροποποιημένα κύτταρα του ανοσοποιητικού θα αναγνωρίσουν ως εχθρικά τα καρκινικά κύτταρα (αυτό που τα εμπόδιζε να τα δουν εχθρικα ήταν το γονιδιο PD-1)

Οι Αμερικανοί στο μεταξύ περιμένουν έγκριση για να δοκιμάσουν σε ανθρώπους μια πιο σύνθετη τεχνική, δηλαδή να χρησιμοποιήσουν το σύστημα CRISPR για να εξαλείψουν δυο γονίδια (όχι μόνον ένα) και παράλληλα να προσθέσουν τρίτο γονίδιο στα κύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποητικού.

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι

  • ένα τυχόν λάθος των ενζύμων -δηλαδή να κάνουν την «κοπτοραπτική» τους σε λάθος σημείο του γονιδιώματος
  • να αφαιρέσουν το σωστό γονίδιο, αλλά στη συνέχεια τα τροποποιημένα κύτταρα του ανοσοποιητικου να επιτεθούν σε λάθος ιστούς προκαλωντας βλάβες σε διάφορα όργανα του σώματος.

Τόσο η κινεζική πειραματική εφαρμογή όσο και η αναμενόμενη αμερικανική ανήκουν στις κλινικές έρευνας Φάσης 1, δηλαδή σε αυτές που ένα νέο σκευασμα ή μια νέα τεχνικη δοκιμάζοναι σε πολύ μικρό αριθμό ασθενών επειδή αρκιβώς οι κίνδυνοι είναι υπολογισιμοι. Στην Φάση 1 μπαινουν συνήθως ασθενείς που δεν έχουν και πολλά περιθώρια επιλογής.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στο Nature

Ρ-Ρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου