Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Άρχισε η γενοκτονία των Κούρδων;

Γιώργος X. Παπασωτηρίου


Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σχέδιο χτυπήματος από τον τουρκικό στρατό των Κούρδων στα σύνορα με τη Συρία και η παραχώρηση των καταληφθέντων εδαφών από το ISIS στους αντάρτες που εναντιώνονται στον Άσαντ. Με άλλα λόγια, υπάρχει μία συμμαχία, Τούρκων, σύρων ανταρτών και Δυτικών που χτυπά τον Άσαντ, το Ισλαμικό κράτος, αλλά κυρίως τους Κούρδους!

Οι Κούρδοι, οι χαρακτηριζόμενοι από τις ΗΠΑ ως "στρατηγικοί εταίροι" στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους τώρα "ξεπουλιούνται" κυνικά. Η Δύση συμμαχεί πλέον με τον Ερντογάν.

Ήδη η επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων και των σύρων αντικαθεστωτικών (με αμερικανική «συμβουλευτική» συνδρομή και μαχητικά!) κατέληξε στην κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς, που βρίσκεται στη μεθόριο Συρίας και Τουρκίας.

«Συνεχίζουμε μέχρι την εξουδετέρωση των άμεσων απειλών» λέει η Τουρκία με στόχο τόσο την ISIS όσο και τους Κούρδους, ενώ την ίδια ώρα η Ρωσία απλώς σημειώνει τη «βαθιά της ανησυχία» για τις εξελίξεις (άρα είναι και η Ρωσία μέσα στη συμφωνία).

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε ήδη την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», χτυπώντας με πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές, ενώ ακολούθησε εισβολή αρμάτων μάχης στο συριακό έδαφος, κάτι που έχει να «συμβεί από το Φεβρουάριο του 2015, όταν ο στρατός επενέβη για να μετακινήσει τον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, που απειλούνταν από το Ισλαμικό Κράτος»(BBC).

Είναι φανερό ότι ο βασικός στόχος του Ταγίπ Ερντογάν είναι το χτύπημα των Κούρδων και η παρεμπόδιση της διαδικασίας ενοποίησής τους στη βόρεια Συρία και της προοπτικής διαμόρφωσης αυτόνομου κουρδικού κράτους. Ήδη στη βόρεια Συρία έχει προχωρήσει η ενοποίηση των κουρδικών εδαφών με την ονομασία Rojava.

Τώρα, όμως, οι Αμερικανοί στο γεωπολιτικό τους παιγνίδι φαίνεται να «θυσιάζουν» τους Κούρδους. Ως γνωστόν μία από τις αντιπαραθέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ ήταν ότι η Τουρκία θεωρεί το συριακό κουρδικό κίνημα PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) παρακλάδι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), ενώ η Ουάσινγκτον -μέχρι τις 23 Αυγούστου- θεωρούσε τους Κούρδους του PYD στρατηγικούς εταίρους στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ιαλαμικού Κράτους.

Τι συμβαίνει τώρα; Οι ΗΠΑ άλλαξαν στρατηγικό εταίρο; Κι αν ναι, ποιες θα είναι οι συνέπειες για την Μέση Ανατολή αλλά και το Αιγαίο;

Η επίσκεψη Μπάιντεν στην Άγκυρα και η προβολή της διαφωνίας με τους Τούρκους μόνο σε ό,τι αφορά την έκδοση του Γκιουλέν καταδεικνύει πως Τουρκία και ΗΠΑ τα βρήκαν για τη Συρία και τους Κούρδους. Ας ελπίσουμε πως η συμφωνία αυτή δεν θα σημάνει μία ακόμη «γενοκτονία»...

Υ.Γ.: Την ίδια ώρα η προπαγάνδα του πολέμου των Δυτικών επιχειρεί να μεταφέρει το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντος από τη συμφωνία στη χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ και το Ισλαμικό Κράτος!

ΑrtiΝews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου