Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Το brexit ως ένα νέο μέτωπο εστίας στη γεωπολιτική σκακιέρα (γ' μέρος)

Νικόλαος Μπαγιαρτάκης


Αντιλαμβάνεστε ότι οι εξελίξεις από αυτό το μέτωπο εστίας παραμένουν ρευστές και προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον στο πού θα καταλήξουν εν τέλει για το αν η Μ. Βρετανία απαγκιστρωθεί από το Δυτικό μπλοκ ή όλες αυτές είναι κινήσεις τακτικής για να ξεπεράσει τον σκόπελο της αποχώρησης της από την Ε.Ε. με καλύτερους όρους για την ίδια.

Παρόλα αυτά αξίζει να σταθούμε στην Μ. Βρετανία είτε μείνει, είτε φύγει από το δυτικό άρμα. Διότι, ακόμη και αν αποτελεί μέρος του Δυτικού κόσμου (Η.Π.Α., Ε.Ε. και την Ιαπωνία) θα αποτελεί ακόμη κίνδυνο στην πορεία για τη βιωσιμότητα ή όχι της Παγκοσμιοποίησης.

Δε μπορούμε να προδικάσουμε τους όρους αλλά εάν ένας όρος εξ αυτών είναι μία δημιουργία μίας τελωνειακής σχέσης ως άλλοτε (προ των διεθνών ενώσεων της Ε.Ο.Κ. και πολύ περισσότερο της Ε.Ε.) και οικονομικά επιτύχει έναντι των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, τότε θα δημιουργήσει τέτοια αναταραχή πού θα ανοίξει την όρεξη σε άλλες χώρες να αποχωρήσουν πιεζόμενες από τους λαούς προς τις ηγεσίες τους, άμεσα.

Όλα αυτά τα φαινόμενα που συμβαίνουν με την έξοδο από την Ε.Ε. της Μ. Βρετανίας, την τάση των λαών να στραφούν προς τις ακροδεξιές επιλογές (βλέπε την Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τις Η.Π.Α. κ.α.) είναι δείγμα γραφής ότι υπάρχει μία τάση της εποχής που ξημερώνει όπου ψάχνει να εκφραστεί και σωστά το έχει εντοπίσει στο τρίλημμα μεταξύ της Παγκοσμιοποίησης, της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας, ο καθηγητής του Χάρβαρντ ο Ρόντρικ Ντάνι στο βιβλίο του "Το Παράδοξο της Παγκοσμιοποίησης".

Οι λαοί μπορεί να λειτουργούν ασυναίσθητα και να οδηγούνται σε λύσεις εξτρεμιστικές εκ πρώτης όψεως, όπως η Λεπέν, ο Τραμπ και στη πραγματικότητα δεν αποτελούν λύσεις προς την Παγκοσμιοποίηση αλλά είναι προτάσεις που εκφράζουν μέσα από την ακραία ρητορική τους ότι θέλουν να ισχυροποιηθούν τα κράτη τους, κάτι που κατά τον Ρόντρικ σημαίνει ως μία κίνηση για αντίσταση προς την λαίλαπα της Παγκοσμιοποίησης της οικονομίας των Αγορών.

Σίγουρα αυτές οι επιλογές δεν θα φέρουν την επιτυχία, διότι δεν είναι επί της ουσίας και δημοκρατικές αλλά καλύπτουν εν μέρει το αντίβαρο προς την Παγκοσμιοποίηση και χρειάζεται κάτι που να καλύπτει και τις δύο πτυχές αυτής της πολιτικής αντίστασης που θα μας οδηγήσει σε μία αλλαγή κεφαλαίου της ιστορίας στον 21ο αιώνα.

Ο γνωστός οικονομολόγος Rifkin Jeremy στο βιβλίο του η "Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση" αναλύει διεξοδικά ότι οδηγούμαστε στο τέλος της εποχής της Παγκοσμιοποίησης και βαδίζουμε προς την "Ηπειροποίηση". ¨όπου ορίζεται ως εξής σαν την τάση όπου δεν υπάρχουν οι μεγάλες ισχυρές ενώσεις (βλέπε Ε.Ε.) και περνάει η ισχύς στις περιφέρειες. Ιστορικά η σημερινή εποχή θυμίζει το τέλος της εποχής της Ιερής Συμμαχίας του Μέττερνιχ (βλέπε σήμερα την Ε.Ε. ως υπερεθνικό οργανισμό) που οδηγήθηκε στην πολιτική της Realpolitik του Μπίσμαρκ και της ένωσης περιφερειών της Γερμανίας.

Εν κατακλείδι, λίγοι μπορούν να εκφράσουν και να αποτελέσουν το εφαλτήριο στάδιο εξέλιξης στο κάλεσμα της τάσης της εποχής πού οδηγούμαστε και μας δείχνουν τα σημάδια της. Πρέπει αυτοί που θέλουν να σταθούν απέναντι στην Παγκοσμιοποίηση να διεκδικήσουν όχι απλά την εθνική κυριαρχία αλλά να φέρουν το στάδιο που θα λειτουργήσει ως προπομπός για τη δημοκρατία (ένα νέου τύπου μοντέλο του Σόλωνα).

Η χώρα μας παραμένει ουραγός των εξελίξεων και έρμαιο των ισχυρών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής ηπείρου και των Η.Π.Α., στα πλαίσια του δυνατού και αναλογιζόμενοι την δύναμη μας ισχύος εάν κάνουμε σαν έθνος αυτό το βήμα στην επόμενη εποχή, τότε θα ανατείλει μία άλλη περίοδος με τους καλύτερους δυνατούς όρους σ' αυτήν για τη χώρα μας και οφείλουμε να το αντιληφθούμε όλοι μας τούτο και να ζητήσουμε το κάτι παραπάνω για την χώρα και για όλους μας.

Σήμερα που οι καιροί είναι κρίσιμοι για την χώρα μας δεν υπάρχουν πλέον καιρός για αυταπάτες και για μεγάλες πλάνες σαν αυτές που μας οδηγούν τα αφηγήματα του μεγάλου πλήθους των κομμάτων αλλά και των κινημάτων. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε όχι τις μαγικές και εύκολες λύσεις που μας προσφέρουν οι δημαγωγοί αφειδώς στην αναζήτηση τους για να ξεγελάσουν το εκλογικό σώμα και να καρπωθούν τα οφέλη μίας κοινωνίας που σήμερα έχει οδηγηθεί ως απόκληρη σε βαθύ τέλμα.

Λίγοι αντιλαμβάνονται ότι για να ανοίξει ένα κεφάλαιο της ιστορίας, τότε πρέπει να κλείσει το προηγούμενο και αυτό το κεφάλαιο που πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να ξεπεραστεί είναι το νεωτερικό κράτος-Λεβιάθαν της χώρας μας και να αναζητήσουμε ένα άλλο πολιτικό σύστημα που θα μας φέρει στην αντιπροσώπευση (βλέπε Κοντογιώργη) ως ένα μεταβατικό στάδιο της εξελικτικής πορείας της Ελλάδας.

Διαβάστε το (α' μέρος) ΕΔΩ
Διαβάστε το (β' μέρος) ΕΔΩ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:


1) “Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν παράνομος”! Ο Μπλερ “εκτελείται” από τον αντιπρόεδρό του!
2) Οι προβλέψεις του Soros διαψεύστηκαν: Είχε εκτιμήσει ότι το Brexit θα προκαλέσει χάος
3) Schaeuble: Το Brexit πρέπει να γίνει γρήγορα - Συνάντηση με τον Jack Lew
4) Merkel: Ακολουθούμε το σωστό μείγμα πολιτικής στην Ελλάδα - Δεν θα επιτραπεί στη Βρετανία να διαλέξει
5) Ομπάμα: H συμμαχία των ΗΠΑ με τη Βρετανία θα διατηρηθεί
6) Γιούνκερ: Στο νέο Βρετανό επίτροπο Τζούλιαν Κινγκ το χαρτοφυλάκιο της Ασφάλειας της ΕΕ
7) ΗΠΑ: Κανονικά οι διαπραγματεύσεις για την TTIP παρά το Brexit
8) Brexit και οικονομικός ανταγωνισμός Τα καλά νέα για την ψήφο υπέρ του «εκτός»
9) Ο εκδημοκρατισμός της Ευρώπης - Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μεταρρυθμιστεί
10) Το υψηλό τίμημα των λανθασμένων επιλογών της Ευρώπης
11) To Κρεμλίνο εκφράζει τη "λύπη" του για τη δήλωση της Theresa May περί ρωσικής απειλής - Αψυχολόγητη δήλωση από την Theresa May - «Ναι, θα έριχνα πυρηνικά και ας πέθαιναν χιλιάδες»
12) May (Πρωθ. Βρετανίας): Ύψιστη προτεραιότητα η έξοδος από την ΕΕ
13) Οι ΗΠΑ λένε «όχι» σε άμεση διαπραγμάτευση με τη Βρετανία
14) Τζον Κέρι: Πιο σημαντική η TTIP μετά το Brexit
15) Οι σχέσεις Κίνας-Βρετανίας «κρέμονται» από το Χίνκλεϊ Πόιντ
16) Στροφή προς τη Ρωσία επιδιώκει η Τερέζα Μέι
17) Ρωσία-Βρετανία: Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας
18) Σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων Κίνας - Βρετανίας επιδιώκει η Μέι
19) Brexit: Ο ρόλος της Γερμανίας και της Ρωσίας στο γεωπολιτικό θρίλερ - Αποκαλυπτική συνέντευξη
20) Λόρδος Palmerston ( 1784-1865 , Βρετανός πρωθυπουργός)
21) Το παράδοξο της παγκοσμιοποίησης Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
22) "Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση." | Ρίφκιν Τζέρεμι
23)Κομματοκρατία και δυναστικό κράτος. Μια ερμηνεία του ελληνικού αδιεξόδου

Εκ του Δεσμώτη-Μπαγιαρτάκη Νικόλαου του "Νεωτερικού Κράτους - Λεβιάθαν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου