Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Πρωτοφανής δικαστική απόφαση σε βάρος διαδηλωτή

e-dromos


Τρία χρόνια χωρίς αναστολή για τον 28χρονο Γιώργο Μ.


Μια δικαστική απόφαση που δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά εκδόθηκε την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου σε βάρος νεαρού διαδηλωτή που είχε συλληφθεί πριν χρόνια στην Αθήνα. Πρόκειται για τον 28χρονο σήμερα Γιώργο Μ. που συμμετείχε στην γενική απεργία και την διαδήλωση της 15ης Δεκεμβρίου 2010 στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα, ο διαδηλωτής συμμετείχε στο μπλοκ της κίνησης νέων εργαζομένων «Δικαίωμα» που κατευθύνονταν προς τα γραφεία της ΓΣΕΕ για να καταλήξει εκεί μετά από μια διαδήλωση, κατά την οποία είχαν ήδη σημειωθεί αρκετές βίαιες επιθέσεις της αστυνομίας. Στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου και ενώ το μπλοκ πορεύονταν ειρηνικά, περίπου δέκα μοτοσικλέτες της ομάδας Δίας επιτέθηκαν απρόκλητα στους διαδηλωτές. Μετά από προσπάθεια επικοινωνίας των διαδηλωτών μαζί τους και παρά το γεγονός ότι, όπως τους υποδείχτηκε, θα μπορούσαν να πάνε από αλλού προς τα γραφεία της ΓΣΕΕ και όχι περνώντας μέσα από τους διαδηλωτές, εκείνοι έπεσαν με τις μηχανές πάνω στη διαδήλωση και συνέλαβαν τον 22χρονο τότε διαδηλωτή.

Τότε μάλιστα, οι αστυνομικοί είχαν καταθέσει ψευδώς, ότι ο Γιώργος Μ. είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του φορώντας κουκούλα και χειρουργική μάσκα, κάτι που θα τον οδηγούσε σε άμεση προφυλάκιση με τον -ισχύοντα τότε- «κουκουλονόμο». Για κακή τους τύχη, και καλή του διαδηλωτή, βρέθηκαν τότε φωτογραφίες που απεικόνιζαν το περιστατικό σε όλες σχεδόν τις φάσεις του και, μεταξύ άλλων, αποδείκνυαν ότι ο διαδηλωτής είχε το πρόσωπό του ακάλυπτο.

Μια από τις πολλές φωτογραφίες που κατατέθηκαν στο δικαστήριο. Ο Γιώργος Μ. και ένας ακόμα διαδηλωτής δείχνουν στους μοτοσικλετιστές της αστυνομίας να περάσουν από αλλού για τον προορισμό τους και όχι μέσα από το μπλοκ της κίνησης «Δικαίωμα»

Έτσι, ο Γιώργος Μ. παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο και η δίκη του διεξάχθηκε, μετά από πολλές αναβολές, την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου. Οι κατηγορίες που βάραιναν τον διαδηλωτή ήταν τρεις. Διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά των αστυνομικών και αντίσταση κατά της αρχής.

Η πρώτη κατηγορία φάνηκε ότι θα καταπέσει στη δίκη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δρόμου, οι αστυνομικοί παραδέχτηκαν ότι το μπλοκ στο οποίο συμμετείχε ο Γιώργος Μ. διαδήλωνε εντελώς ειρηνικά, σε αντίθεση με όσα είχαν δηλώσει κατά την διάρκεια της σύνταξης των εκθέσεων σύλληψης και της προανάκρισης για το περιστατικό. Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να αναπροσαρμόσουν τους αρχικούς ισχυρισμούς τους, που διαψεύστηκαν από τις φωτογραφίες που προσκομίστηκαν. Όπως ξέρουν ακόμα και οι μη γνωρίζοντες καλά τα νομικά, «διατάραξη κοινής ειρήνης» υπάρχει όταν ένα πλήθος προκαλεί γενικότερη αναστάτωση και όχι στην περίπτωση μιας ατομικής βίαιης ενέργειας σε βάρος άλλου ατόμου, ακόμα κι αν αβάσιμα δεχόταν κάποιος ότι τέτοια υπήρξε.

Η δεύτερη κατηγορία, αυτή της «απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης» θα έπρεπε επίσης να καταπέσει, αφού δεν αποδείχτηκε στο δικαστήριο, ενώ οι δύο αστυνομικοί δεν προσκόμισαν γνωμάτευση ιατροδικαστή, ούτε καν απλή ιατρική γνωμάτευση περί του δήθεν τραυματισμού τους, ούτε αναρρωτική άδεια έστω και μίας ημέρας από το 401 ΓΣΝ. Επίσης, στην κατάθεσή τους στο δικαστήριο μίλησαν για «ελαφρύ χτύπημα στο κράνος» που σημαίνει, ότι ακόμα κι αν το δικαστήριο έπαιρνε τοις μετρητοίς την κατάθεσή τους, θα έπρεπε να μετατρέψει την κατηγορία από «επικίνδυνη» σε «όλως ελαφρά» σωματική βλάβη.

Τέλος, για την «αντίσταση κατά της αρχής», όλοι γνωρίζουν πως πρόκειται για κλασική κατηγορία που φορτώνεται σε όλους τους συλληφθέντες από την αστυνομία και επαφίεται στους δικαστές να πιστέψουν τους αστυνομικούς που διενήργησαν τη σύλληψη ή όχι. Στην προκειμένη περίπτωση, οι καταθέσεις των αστυνομικών ήταν εμφανώς αναξιόπιστες.

Κι όμως. Το δικαστήριο, μην λαμβάνοντας υπόψη τίποτα από τα παραπάνω, καταδίκασε τον κατηγορούμενο για όλες τις κατηγορίες, επιβάλλοντας την ποινή τριών χρόνων φυλάκισης! Και όχι μόνο αυτό. Ακόμα και όταν ο εισαγγελέας πρότεινε τη χορήγηση αναστολής λόγω προτέρου εντίμου βίου, το τριμελές δικαστήριο καταδίκασε τον Γιώργο Μ. χωρίς καν αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι αν η απόφαση ήταν τελεσίδικη, ο νεαρός, αγρότης σήμερα στο επάγγελμα, θα έφευγε με χειροπέδες και θα έπρεπε να βρει πάνω από 10.000 ευρώ για να εξαγοράσει την ποινή και να βγει από την φυλακή.

Η απόφαση θα κριθεί πλέον στο Εφετείο, αφού ο Γιώργος Μ. άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Σημειώνουμε ακόμα, ότι στις 16 Νοεμβρίου εκδικάζεται και μήνυση που έχει κατατεθεί εναντίον αστυνομικών που εντοπίστηκαν τότε και κατηγορούνται για «απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης». Ο Δρόμος επικοινώνησε με τον δικηγόρο του Γιώργου Μ., Κώστα Παπαδάκη που δήλωσε:

«Πρόκειται για μια εκδικητική, άδικη και αναντίστοιχη προς τα πραγματικά περιστατικά καταδικαστική απόφαση. Το δικαστήριο δέχτηκε χωρίς επιφυλάξεις ή αντιρρήσεις τους αναπόδεικτους και αντιφατικούς ισχυρισμούς των αστυνομικών για δήθεν τραυματισμό τους από έναν διαδηλωτή με κοντάρι. Ισχυρισμοί οι οποίοι αντικρούονται εμφανέστατα από φωτογραφίες και μαρτυρίες αυτοπτών. Το δικαστήριο επιβράβευσε την αστυνομική βία σε μια διαδήλωση κατά την οποία από σύμπτωση μόνο δεν είχαμε νεκρούς από τις αστυνομικές επεμβάσεις. Νομιμοποίησε την διάλυση διαδήλωσης με διέλευση δικύκλων μέσα από αυτές και έστειλε ένα μήνυμα τρομοκράτησης στους εργαζόμενους και τη νεολαία να μην συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και να δείχνουν υποταγή στην αστυνομική βία. Η υπεράσπιση του Γιώργου Μ. μαζί με το κίνημα συμπαράστασης σε αυτόν, συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μέχρι την αθώωση και την οριστική δικαίωσή του».

Πηγή: e-dromos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές από τον Δρόμο




1 σχόλιο: