Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Ρωτώντας πας στην Πόλη...

Φίλιππος Γαλιάσος


Έχουμε συνδέσει τη γνώση από την ποιότητα και την ποσότητα των απαντήσεων που αυτή μπορεί να παράξει. Πόσο λάθος είναι αυτό! Η γνώση πάντα κρινόταν από την ευστροφία των ερωτήσεων που ήταν ικανή να δημιουργήσει.

Οι απαντήσεις πάντα έρχονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ο καθένας είναι ικανός να δώσει μια απάντηση, αλλά λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να δημιουργήσουν μια ερώτηση.

Αν δεν υπάρξει ερώτηση, δεν μπορεί να υπάρξει και απάντηση, ιδού ένας καλός λόγος γιατί οι ερωτήσεις είναι σημαντικότερες των απαντήσεων τους.

Ακόμα όμως πιο πέρα, οι ερωτήσεις εμπεριέχουν το συστατικό της πορείας, του ψαχουλέματος, της αναζήτησης. Ενώ οι απαντήσεις, τι είναι πέρα από μια ανικανότητα, ένα τέρμα, μια σιγουριά πως τα πράγματα έτσι έχουν.

Για αυτό λέω:

Σοφοί έγιναν εκείνοι που κατάφεραν να δημιουργήσουν νέες ερωτήσεις, ανοίγοντας νέους ορίζοντες απαντήσεων. Οι απαντήσεις από μόνες τους είναι ένα στοιχείο καθαρά παθητικό.

Αν ερωτήσεις δεν υπήρχαν τότε το πιθανότερο θα ήταν να κρεμιόμασταν ακόμα από τα δέντρα, τρώγοντας μπανάνες (κάτι όχι και τόσο άσχημο γιατί οι μπανάνες είναι θρεπτικές και γευστικότατες).

Από τη στιγμή όμως που αποφασίσαμε να γίνουμε άνθρωποι και να είμαστε πολιτισμένοι πρέπει να μη ξεχνάμε να ρωτάμε.

Και δυστυχώς αυτή η εποχή είναι γεμάτη από απαντήσεις - τις οποίες μάλιστα μπορεί ο καθένας να βρει με πολύ μεγάλη ευκολία γκουγλαροντας το - αλλά σε ότι αφορά την ποιότητα των ερωτήσεων πιστεύω πως έχουμε βρεθεί σε εκείνα εκεί τα δέντρα που περιφερόμασταν κάποτε.

Απλά τώρα τρώμε μπανάνες που δεν είναι βιολογικές.



Φίλιππος Γαλιάσος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου