Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

O Δότης, ο Δάγκας και οι Γκαούτσος...

Στάθης


Μπήκαμε στον αστερισμό των γιορτών. Γεμάτος γιορτινά αστεράκια ο ουρανός, αλλά τα σκυμμένα κεφάλια δεν τον θωρούν. Γιορτινά ντυμένη η πόλη, ανεόρταστοι οι δρόμοι - πολλά τα κλειστά μαγαζιά, λιγοστοί και άκεφοι οι διαβάτες.

Οπως και να ’χει, στην αγκαλιά των γιορτών πολλοί βρίσκουν μιαν κάποια θαλπωρή κι άλλους τους κατατρύχει η μελαγχολία. Μη σας παίρνει από κάτω - κάντε λίγη πλάκα στα πράγματα, μη μας σκάσουν κιόλας! Η στήλη θα προσπαθήσει να ξεφύγει κι αυτή λίγο, γράφοντας μια-δυο κουβέντες για το ωραίον - ένα βιβλίο, μια παράσταση, ένα φιλμ, μια συναυλία, μια ιστορία, χωρίς να παραλείπει βεβαίως τις αναφορές της στα έργα και τα κατορθώματα των γελοίων.

Οπως στον κ. Τσακαλώτο. «Εναν προδομένο», όπως λέει ο ίδιος για τον εαυτόν του, «έναν προδομένον από το ΔΝΤ»! Οϊμέ! Θηρίο αμετροέπειας ο άνθρωπος, επαναλαμβάνει στη συνέχεια το στερεότυπο που έχει ξεστομίσει ο κάθε ένας που έχει ως τώρα προδώσει αυτήν τη χώρα: «Αναμένω έναν έντιμο συμβιβασμό»!! Πράγματι ο κ. Τσακαλώτος είναι έντιμος με τους άτιμους. Κανένα δουλικό δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Αλλά εκτός από καμποτίνος, είναι και ψευταράς ο υπουργός με το κόκκινο τσαντάκι. Την ίδια ώρα που ο φετινός Νοέμβριος παρουσιάζει αρνητικό ρεκόρ πενταετίας στην απασχόληση, ο κ. Τσακαλώτος βεβαιώνει από του βήματος της Βουλής το έθνος ότι η ανεργία... μειώνεται!!

Οι αρχαίοι Αθηναίοι, κατά τη σύντομη άμεση δημοκρατία τους, είχαν καθιερώσει έναν δρακόντειο (αλλά όχι του Δράκοντος) νόμο. Ο οποίος προέβλεπε το εξής: αν κάποιος αγορητής στην Εκκλησία του Δήμου συλλαμβανόταν ψευδόμενος για κάτι, συλλαμβανόταν κυριολεκτικώς. Επιτόπου. Εάν κάποιος αγορητής αποδεικνυόταν ότι προσπαθεί να παραπλανήσει τον Δήμο, πλήρωνε αμέσως το κρίμα του, ή αλλιώς την πλήρωνε όποιος τον κατηγορούσε ψευδώς για κάτι τέτοιο.

Ψιλά γράμματα σοβαρών πολιτευμάτων (που τα αποφεύγουμε 2.500 χρόνια τώρα), θα μου πείτε. Εδώ ο υπουργός Οικονομίας, κ. Δημήτρης Ιδρυμα Λεβί Παπαδημητρίου, δήλωσε ότι «οι θεσμοί δεν θα ρισκάρουν εκλογές στην Ελλάδα» - και το δήλωσε ανερυθριάστως! Ποιοι είναι οι «θεσμοί»; η Τρόικα; Και η Τρόικα είναι που προκηρύσσει τις εκλογές στην Ελλάδα; όχι ο Τσίπρας; ούτε καν ο κ. Παππάς;

Ομως για να τελειώνουμε (για σήμερα) με το γελοίον: ποτέ άλλοτε από τη Μεταπολίτευση δεν συζητήθηκε τέτοιος κούφιος προϋπολογισμός σε τόσο χαμηλό πολιτικό επίπεδο εν μέσω τέτοιας παγερής αδιαφορίας όλων. Το φθαρμένο πολίτευμα που παράγει τόσο ψέμα, φθείρεται έτι περαιτέρω απ’ το ψέμα που παράγει.

Πάμε όμως τώρα στο ωραίον! Ή μάλλον στο πολύ ωραίον! Μανώλης Μητσιάς. Σε άλλες, ευγενέστερες εποχές θα τον προσαγορεύαμε τραγουδιστή του Γένους. Στις 23 Δεκεμβρίου και στις 30, καθώς και στις 6 Ιανουαρίου, ο Μανώλης θα εμφανισθεί στον «Παρνασσό», σε ένα μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα που αγάπησε αλλά και υπερασπίσθηκε ο Γκάτσος.

Ο Μανώλης θα αποδώσει, θα ερμηνεύσει, θα εμψυχώσει τραγούδια-φυλαχτά του λαού μας σε μια ανθολογία υπό τον τίτλο «Ο Γκάτσος που αγάπησα». Στο πλευρό του μεγάλου Μητσιά, ποιήματα του Γκάτσου θα αναγνώσει η κυρία Καρυοφυλλιά Καραμπέτη - επιτρέψτε μου να τολμήσω να σημειώσω: καμιά καλύτερη, ουδείς αρμονικότερος, με τα λόγια του Γκάτσου.

Που επίσης, ειδικώς αυτήν την εποχή, είναι τα λόγια που πρέπει να σταλάξουν ξανά το βάλσαμο στις καρδιές μας, αλλά και το μπαρούτι...

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 3221917 και 6944 303274.

Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι. Και μην ξεχνάτε (ευκτική): Η δολοφονία της ουτοπίας κάνει την πραγματικότητα δυστοπία...

Πηγή: enikos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου