Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Οι απαντήσεις απέτυχαν αλλά οι ερωτήσεις ισχύουν

Γιώργος X. Παπασωτηρίου


Όταν ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό πρόβλημα, όπως οι τηλεοπτικές άδειες, επιλύεται με νομικό τρόπο, τότε το νέο πεδίο της πολιτικής διαδικασίας θα είναι τα δικαστήρια. Όταν ο πολιτικός βίος θα καθορίζεται από την νομική σκέψη-διαιτησία, τότε η πολιτική σκέψη θα φαλκιδεύεται και θα φενακίζεται από τη δήθεν ουδετερότητα του νόμου, που καταλήγει στο περίφημο Dura lex, sed lex(Σκληρός νόμος, αλλά νόμος). Ως εάν ο νόμος να μην συμπυκνώνει και να μην αποτυπώνει ένα συγκεκριμένο συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς και τα συγκεκριμένα συμφέροντα των πάνω ή των κάτω.

Σε κάθε περίπτωση, η «ιερότητα» δίκην αρχαϊκού τοτέμ του νόμου δεν υφίσταται. Μάλιστα ένα δημοκρατικό σύνταγμα ανέχεται ακόμη και τους αντιπάλους της δημοκρατίας, λέει ο Γ. Χάμπερμας. Γενικά, μπορεί κάποιος να στρέφεται ακόμα και εναντίον του νόμου, αρκεί η πράξη του να συνάδει με την ευρύτερη έννοια της δικαιοσύνης, έλεγε ο Χάουαρντ Ζιν. Συνεπώς, όταν ο νόμος υπηρετεί την αδικία μπορεί να τον παραβαίνει κανείς. Τι γίνεται, όμως, όταν αλλάζει το πεδίο της αντιπαράθεσης, όταν, δηλαδή, αυτό που αποκαλείται παγκοσμιοποίηση επιβάλλει μία νομοθεσία στη λογική των συμφερόντων των πλανητικών πάνω; Μπορεί να τα βάλει κάποιος με την πλανητική μαφία; Μπορεί να λειτουργήσει ο ελληνικός Δούρειος Ίππος ή χρειάζεται αυτό που έλεγε ο πρώην υποδιοικητής Μάρκος και νυν Γκαλεάνο;

«Κάποιοι παρατήρησαν πως το να αντιταχθεί κανείς στην παγκοσμιοποίηση ισοδυναμεί με το να πάει κόντρα στο νόμο της βαρύτητας, Οπότε ούτε συζήτηση: Κάτω ο νόμος της βαρύτητας!» έλεγε ο πρώην «υποδιοικητή Μάρκος». Ο Μάρκος περιγράφει τα επτά πεδία (συμβολικός αριθμός) της σημερινής ανεστραμμένης πραγματικότητας του Τέταρτου παγκοσμίου πολέμου:

  • Ένα πεδίο είναι η συσσώρευση από τη μια πλούτου και από την άλλη φτώχιας στους δύο πόλους της διεθνούς κοινωνίας.
  • Ένα άλλο είναι η πλήρης εκμετάλλευση του συνόλου του κόσμου.
  • Το τρίτο είναι ο εφιάλτης ενός μέρους της ανθρωπότητας που είναι αναγκασμένο να περιπλανιέται.
  • Το τέταρτο, η εμετική σχέση ανάμεσα στο έγκλημα και στην Εξουσία.
  • Το πέμπτο είναι η βία του κράτους,
  • έκτο η μεγαπολιτική
  • και έβδομο ο πολύμορφος θύλακος της αντίστασης....

Τι μπορεί να ενώσει αυτές τις πολύμορφες αντιστάσεις; Μια καινούργια ιδέα της νεωτερικότητας, μια νέα, ουμανιστική ιδέα της προόδου και του τρόπου άσκησης της πολιτικής με βάση το «ηγούμαι υπακούοντας» είναι η απάντηση του Γκαλεάνο. Έτσι η λαϊκή κυριαρχία αναδομείται και μεταβάλλεται σε κανονιστική αρχή του δημόσιου βίου. Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα αφήγηση, γιατί «Δεν είναι δικό μας το σπίτι του πόνου και της δυστυχίας. Μας το παρέστησε έτσι αυτός που μας κλέβει και μας εξαπατά... δεν είναι δική μας η γη του θανάτου και της αγωνίας. Δεν είναι δικός μας ο δρόμος του πολέμου. Δεν είναι δική μας η προδοσία και δεν χωρά στο βήμα μας η λησμονιά. Δεν είναι δικά μας το άδειο χώμα και ο κούφιος ουρανός». Ο λόγος είναι ποιητικός, γιατί ο κώδικας επικοινωνίας των πονεμένων ψυχών είναι η ποίηση. Γιατί η ποίηση αλλάζει το περιεχόμενο της «μεταφοράς» των λέξεων, κάνοντάς τες και πάλι αληθινές και όχι πολύσημες και αμφίσημες. Γιατί είναι ψέμα πως οι λέξεις δεν έχουν αφεντικά. «Ακόμη και αν χάσουμε, θα νικήσουμε...» λέει ο πρώην υποδιοικητής.

Γιατί, ακόμα και αν «Ορισμένες απαντήσεις απέτυχαν, εξακολουθούν όμως να ισχύουν οι ερωτήσεις»...

Πηγή: artinews.gr



Arti News: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

Η Ελλάδα είναι εθνικά κυρίαρχη;

Ρούντι Ρινάλντι


Ας ορίσουμε ως εθνική κυριαρχία την δυνατότητα μιας χώρας να χαράσσει σε γενικές γραμμές τις κρίσιμες πολιτικές όσον αφορά την οικονομία, το νομοθετικό έργο, τη διοίκηση, την άμυνα. Στην περίπτωση αυτή, δεν βρίσκεται η χώρα μας σε συνεχή διαδικασία «αδειάσματος» τέτοιων στοιχείων με καταστρεπτικές συνέπειες; Η εθνική κυριαρχία δεν νοείται αποκλειστικά στις σχέσεις μιας χώρας με άλλες χώρες αλλά και στην δυνατότητα που έχει να ασκεί η «πολιτεία» τα δικαιώματά της και μέσα στα όρια της δικής της επικράτειας.

Η Ελλάδα, με αποφάσεις και της βουλής, έχει παραχωρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ένα καθεστώς επιτροπείας και άμεσου ελέγχου. Έχει απολέσει δικαιώματα και εργαλεία χάραξης και εφαρμογής πολιτικών σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Τελεί υπό καθεστώς μνημονιακής ημιαποικίας και η πολιτική που εφαρμόζει υπαγορεύεται από οργανισμούς και θεσμούς που ουδεμία σχέση έχουν με την εθνική κυριαρχία. Μια νέα μορφή «βαυαροκρατίας» έχει εγκαθιδρυθεί και μάλιστα οδεύουμε προς το έτος 2021, νομίζοντας ότι έχουμε κατακτήσει την ανεξαρτησία και κυριαρχία μας. Ένας νέος Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος έχει επιβληθεί. Πιο απεχθής από τους προηγούμενους και με περισσότερο «δομικά» χαρακτηριστικά.

Η πραγματική κυβέρνηση βρίσκεται στο Χίλτον, από εκεί παρελαύνουν όλοι οι υπουργοί που μετά από «οντισιόν», παραλαμβάνουν μπιλιέτα με σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να πρωτοκολλήσει η Βουλή. Πολλές φορές δίνονται και χρονικά όρια που σπεύδουν χωρίς χρονοτριβή να υλοποιήσουν σχεδόν όλες οι μνημονιακές πτέρυγες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα που να ξεφεύγει από τις προδιαγραφές των Μνημονίων και τίποτα που να μην έχει υποβληθεί πρώτα προς έγκριση στους «θεσμούς».

Η Ελλάδα δεν έχει κυριαρχία ούτε σε όλη την επικράτειά της. Ο εναέριος χώρος ελέγχεται από ξένους ιδιοκτήτες αεροδρομίων και από υπηρεσίες του ΝΑΤΟ, το Αιγαίο έχει ανακηρυχθεί «νατοϊκή θάλασσα», τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι πλέον «γκρίζα ζώνη» υπό την διοίκηση της Frontex. Το «υπερταμείο» διοικείται από δύο ξένους συμβούλους και σε όλους τους οργανισμούς έχουν τοποθετηθεί τροϊκανοί επόπτες. Τελευταίο και καθόλου ασήμαντο, η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων γεωπολιτικών αναστατώσεων, έχει μετατραπεί σε οπισθοφυλακή πολεμικών συγκρούσεων και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τη διαρκή απειλή που συνιστά ο τουρκικός επεκτατισμός, μόνιμος περιφερειακός τραμπούκος στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Λεπτομέρειες όλα αυτά;

Αστισμός και εθνική κυριαρχία


Ο αστισμός της Ελλάδας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ σοβαρά για το στοιχείο της εθνικής κυριαρχίας. Ενδιαφερόταν πάντα για την προστασία που θα είχε ή θα τύχαινε από τις μεγάλες δυνάμεις κάθε εποχής και αποδεχόταν μια μορφή εξάρτησης και «συμπληρωματικότητας» της χώρας. Η ίδια η «μεγάλη ιδέα» του ευρωπαϊσμού οδηγούσε τις ελίτ της Ελλάδας να προσυπογράφουν όλες τις ρυθμίσεις για την ευρωπαϊκή «ολοκλήρωση» (Μάαστριχτ, Λισαβόνα κλπ) που οδηγούσαν στη Γερμανική Ευρώπη αλλά και στην εκχώρηση δικαιοδοσιών σε ευρωπαϊκά όργανα που ούτε εκλεγμένα είναι ούτε εναπόκεινται σε οποιοδήποτε έλεγχο.

Με την υπογραφή των μνημονίων (από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία 6 χρόνια), περνάμε σε ένα νέο καθεστώς όπου ακόμα και τυπικά στοιχεία κυριαρχίας που έχουν άλλες χώρες, εκχωρούνται στους νέους μηχανισμούς διεθνούς επιτροπείας και ελέγχου, ενώ ρητά και κατηγορηματικά η χώρα αποποιείται των δικαιωμάτων και των εργαλείων άσκησης πολιτικών. Η ελληνική κυβέρνηση υποβιβάζεται στο καθεστώς μιας υπηρεσίας της διοικητικής μηχανής των Βρυξελλών, του Σόιμπλε ή του Χίλτον Αθηνών. Κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας έχει ανατιναχθεί, τόσο η ψήφος όσο και η βούληση του λαού δεν έχουν καμία ισχύ στο νέο καθεστώς.

Παλιότερα, πριν από τα μνημόνια, οι εκπρόσωποι του αστισμού δήλωναν με κυνισμό και υπερηφάνεια κυνικά ότι με την ευρωπαϊκή ενοποίηση «τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης» (Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, τότε πρόεδρος της Βουλής, 8/2/2005). Ακολούθησαν περίεργες δηλώσεις είτε για «ρευστά σύνορα» από τον Γ. Παπανδρέου, είτε για μη ύπαρξη θαλασσίων συνόρων από τον Αλ. Τσίπρα, για να φθάσουμε στο ηχηρό «εμείς τηρούμε τις συμφωνίες», πάλι του Αλ. Τσίπρα, εννοώντας όλα τα μνημόνια, Α, Β και Γ που ψήφισαν 220 βουλευτές οικειοθελώς…

Η αλήθεια είναι ο αστισμός της Ελλάδας μαζί και όλο το επικοινωνιακό φάσμα, συγχρονίστηκε με τις απαιτήσεις της διεθνούς εκστρατείας συκοφάντησης και ανάδειξης ως αναχρονιστικών, λαϊκίστικων, ουτοπικών, σοβινιστικών, σκοτεινών και καθυστερημένων, όλων των αναφορών στην εθνική κυριαρχία στον σύγχρονο κόσμο. Παράλληλα δε, εκχώρησε όλα τα «κλειδιά» στις διεθνείς ελίτ ώστε να κυριαρχούν και να διαφεντεύουν την Ελλάδα. Με ανταλλάγματα, βέβαια, την ασυλία, την ατιμωρησία, τη συμμετοχή στη λεία και το ξεπούλημα προς ίδιον όφελος κι όσο επιτρέπουν τα μεγαθήρια.

Το παραπάνω άρθρο προέρχεται από ένα μικρό αφιέρωμα του Δρόμου με τίτλο “Όρος Διεξόδου η Εθνική Κυριαρχία”.

Δείτε επίσης το άρθρο του Ρούντι Ρινάλντι Η Εθνική Κυριαρχία όρος Διεξόδου της Χώρας και το άρθρο του Γιώργου Παπαϊωάννου Εθνική Κυριαρχία και Αριστερά

Καθώς και το σχόλιο Τότε (28 Οκτώβρη 1940) και τώρα (28 Οκτώβρη 2016)

Πηγή: e-dromos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές από τον Δρόμο




Διαβάστε Περισσότερα »

Εκδήλωση της ΔιΕΕξόδου στην ΑΣΟΕΕ: «Ευρωπαϊκή Ένωση και Κρίση»

Εκδηλώσεις


Εκδήλωση της ΔιΕΕξόδου την Παρασκευή 4 Νοέμβρη, 18.30, στο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ


Ομιλητές:

  • Σταύρος Μαυρουδέας, καθηγητής πολιτικής οικονομίας πανεπιστήμιο μακεδονίας
  • Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος, δημιουργός του ντοκυμαντέρ «This is not a coup»

Θα ακολουθήσει συζήτηση

Η ΔΙ(ΕΕ)ΞΟΔΟΣ είναι μια πρωτοβουλία που προσπαθεί να συνδέσει το αίτημα της αποδέσμευσης από το ευρώ και την ΕΕ με την πάλη ενάντια στα παλιά και νέα μνημόνια, με την μονομερή διαγραφή του χρέους, με εθνικοποιήσεις των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, με την άμεση βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, με την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών, την ανεξαρτησία της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, την λαϊκή κυριαρχία και με την πάλη ενάντια στον φασισμό.

Για μια ριζικά διαφορετική θέση του ελληνικού λαού στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον κόσμο. Αντίθετα με τη λογική των Μνημονίων απορρίπτουμε την πολιτική του «χρέους» και της παντοκρατορίας των τραπεζών.

Τώρα πλέον είναι ξεκάθαρο ότι αλλαγή πολιτικής μέσα στα πλάισια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι αδύνατη. Ότι τα Μνημόνια είναι συνώνυμα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι το κοινό μας σπίτι, δεν είναι «θεματοφύλακας της ειρήνης», δεν αποτελείται από «ισότιμους εταίρους», δεν είναι ο παράδεισος των επιδοτήσεων και των ευκαιριών, δεν είναι «χώρος δημοκρατίας».

Θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να δυναμώσει η αντίληψη ότι «υπάρχει εναλλακτική, έξω από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση» με επεξεργασίες, με κινηματικές παρεμβάσεις, με παρουσία σε όλη την Ελλάδα και να συνδέσουμε τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες με τον άμεσο στόχο της αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.





Η Σφήκα: Εκδηλώσεις




Διαβάστε Περισσότερα »

Θα φέρει και τον… βασιλιά;

Νίκος Μπογιόπουλος


Παρατήρηση 1η: Ο – τυπικός, φυσικά – λόγος για τον οποίο έγιναν οι εκλογές του Γενάρη 2015 ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε για πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα. Μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ – που δεν ήθελε τον Δήμα – ήθελε για πρόεδρο τον κ.Προκόπη Παυλόπουλο, για υπουργό Άμυνας τον Καμμένο και, τώρα, για πρόεδρο του ΕΣΡ τον Πολύδωρα…

Παρατήρηση 2η: Τον Ιούλιο του 2013 ο κ.Πολύδωρας, μιλώντας στον Real Fm και εξηγώντας τις απόψεις για την «έξοδο από την κρίση», έλεγε για την Χρυσή Αυγή:

«Χρειάζεται ευρύτατη συνεννόηση όλων των κομμάτων… Αν ακούω μποξ και πυγμαχία και πως να εξουδετερώσουμε το ΣΥΡΙΖΑ ή τη Χρυσή Αυγή, έλεος, είμαστε εκτός τόπου και χρόνου».

Όταν ρωτήθηκε ειδικά αν έπρεπε  να υπάρξει συνεργασία ακόμα και με την Χρυσή Αυγή, ο τότε βουλευτής της ΝΔ είχε απαντήσει επί λέξει:

«Βεβαίως και με την Χρυσή Αυγή. Μας έπιασε η ευαισθησία για την Χρυσή Αυγή η οποία είναι ψηφισμένη από 600 χιλιάδες κόσμο, θα ψηφιστεί από 1 εκατομμύριο και εμείς θα κάνουμε αναμνήσεις του Συντάγματος της Βαϊμάρης;».

Ακόμα κι όταν ο κ.Πολύδωρας επιχείρησε – μετά την αποδοκιμασία του από τη ΝΔ – να ανασκευάσει, είχε δηλώσει (Skai): «…ο εχθρός δεν είναι η Χρυσή Αυγή, αλλά η τρόικα».

Παρατήρηση 3η: Πως είχε αντιδράσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ; Υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση που είχε εκδώσει, τότε, η Κουμουνδούρου:

«Μία ημέρα μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ ο κ. Πολύδωρας ανέλαβε το έργο της αποσαφήνισης του περιεχομένου της. Φαίνεται πως από τη σημερινή Νέα Δημοκρατία η "Νέα Ελλάδα" θα χτιστεί χέρι - χέρι με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Τελικώς ο κ. Πολύδωρας είναι εκτός γραμμής ή η επίσημη ρητορική και πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ευλόγως οδηγεί σε τέτοιου είδους συμπεράσματα;»

Παρατήρηση 4η: Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσαν, τότε, έτσι:


Παρατήρηση 5η: Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Εκείνο που αρχίζει τώρα πλέον να γίνεται γνωστό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ.Τσίπρα είναι τούτο: Όποιος αντιλαμβάνεται την πολιτική με όρους «ταχυδακτυλουργού», όταν μοιραία κάποια στιγμή θα τελειώσουν οι «λαγοί» από το καπέλο θα αρχίσουν να βγαίνουν «βατράχια». Και τότε είναι που ο πλανόδιος θαυματοποιός ξεπέφτει στην κατηγορία του κομπογιαννίτη…

Υστερόγραφο: Η δημοσιοποίηση του ονόματος του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ συνέπεσε με την επίσκεψη Τσίπρα στον Αη Στράτη. Το τι έγινε στα κοινωνικά δίκτυα δεν λέγεται! Από τα πιο εμπνευσμένα, όσον αφορά τον «αριστερό» πολιτικαντισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που έγραψε ο φίλος Αλέξανδρος Τσουρουνάκης. Το αντιγράφω – δικό σας!

«Πήγε στην Καισαριανή και έφερε τον Παυλόπουλο.
Πήγε στον Αη Στράτη και έφερε τον Πολύδωρα.
Αν πάει στη Μακρόνησο θα φέρει και τον… βασιλιά;».


Πηγή: e-nikos



Η Σφήκα: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

Νέο Μνημόνιο


Το θέμα του ευρώ πρέπει, επιτέλους, να τεθεί επί τάπητος. 

Κι όσες δυνάμεις δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος αυτής της συζήτησης, θα δείξουν για μιαν ακόμα φορά ότι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι οι τύχες της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Το θέμα του ευρώ (εν σχέσει με την Ελλάδα) συζητείται παντού. Εκτός απ’ την Ελλάδα. Ακόμα περισσότερο: το θέμα του ευρώ (σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες) επίσης συζητείται σε όλες αυτές τις κοινωνίες. Μόνον στην Ελλάδα το ευρώ είναι ταμπού κι όποιος προσπαθεί να το εξετάσει γίνεται από χέρι αιρετικός, παρίας και αποσυνάγωγος. Και ο Τύπος, σχεδόν στο σύνολό του, και τα πλείστα από τα πολιτικά κόμματα φαίνονται σαν να συμμετέχουν σε μια συνωμοσία σιωπής εις όσα αφορούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα: ένα Νόμισμα Κατακτητή.

Η γενική κατάσταση της χώρας, πολιτική, οικονομική και κοινωνική, είναι τραγική. Το χρέος δεν βγαίνει. Η οικονομία αργοπεθαίνει. Η κοινωνία αποσυντίθεται.

Εφτά χρόνια μετά την υπαγωγή της Ελλάδας σε Καθεστώς Εντολής Μνημονίων, τίποτα δεν πάει καλά, τίποτα δεν βελτιώθηκε, καμιά ευοίωνη προοπτική δεν διαφαίνεται. Λογικόν. Διότι τα Μνημόνια δεν επεβλήθησαν για να ιαθεί η χώρα, αλλά για να κατασκευασθεί ένα προτεκτοράτο.

Ομως, ακόμα κι αυτοί που δεν ενστερνίζονται αυτήν την αλήθεια, αλλά επιμένουν στην εκδοχή της ίασης, διαπιστώνουν, και θα έπρεπε να διαπιστώνουν με τρόμο, ότι τίποτα δεν διορθώνεται. Οτι αντιθέτως όλα φθείρονται - ακόμα και η Αριστερά, αυτή που γονάτισε, μοιάζει πλέον με τη «χαμένη τιμή της Καταρίνας Μπλουμ». Το καραβάνι μοιάζει πια να έχει χαθεί στην έρημο.

Οι κυβερνήσεις των δανειστών πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να καταφέρει κάτι που οι ίδιες λένε ότι είναι ακατόρθωτο. Ο ευρωπαϊκός Τύπος επαναφέρει το θέμα του Grexit σε διάφορες εκδοχές - πιο πρόσφατη: η έξοδος απ’ το ευρώ με ταυτόχρονη διαγραφή του χρέους. Το ΔΝΤ μιλά συνεχώς για λάθος συνταγή (την οποίαν όμως εφαρμόζει, επιμένοντας ταυτοχρόνως σε νέες ακόμα χειρότερες εκδοχές της). Πρόκειται περί τρέλας. Η κυβέρνηση παραμυθιάζει και αυτοπαραμυθιάζεται με το χρέος, τα μέτρα γίνονται συνεχώς χειρότερα, η Ελλάδα αιμορραγεί (πλέον ακατάσχετα) και άκρη δεν βγαίνει.

Εφτά χρόνια θυσίες για το χρέος και την παραμονή στο ευρώ χωρίς να πιάνουν τόπο, παρά μόνο για να ανοίγονται τάφοι. Και συνεχίζουμε. Πιασμένοι στη μέγγενη. Και αυτή η κυβέρνηση και η επόμενη και η μεθεπόμενη, εφτά χρόνια θυσίες και πόσα άλλα ακόμη, για 99 χρόνια αιχμαλωσίας. Υπερταμεία, κόφτες, ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακή σκλαβιά και σκλαβιά, πείνα, εξευτελισμός, γιατί;

Κι όμως, για τους σχεδιαστές αυτού του Κακού ακόμα δεν είμαστε αρκετά φθηνοί. (Και βεβαίως, παρά τις προσδοκίες των ηλιθίων, ούτε αρκετά -αντιθέτως- ανταγωνιστικοί γινόμαστε.) Αλλωστε ανταγωνιστικοί ως προς τι; και ως προς ποιους; Μια χώρα φθηνού εργατικού δυναμικού κατασκευάζεται με λεηλατημένο και λεηλατούμενο το μικροεπιχειρείν, με σκυλευμένη την ταυτότητα. Μια χώρα που ξεπουλάει τη μάνα της και χάνει την τιμή της - αίφνης η Αριστερά που γονάτισε κόπτεται να εφαρμόζει την πολιτική που της πουλάει ο Διάολος με αντάλλαγμα την ψυχή της. Πουλάμε τρέλα.

«Δεν φταίνε αυτοί, τόσοι ήτανε», είπε ο ποιητής χωρίς να συμπληρώσει ότι κάποιοι απ’ αυτούς ήταν λέτσοι και λιγούρια. Το λένε, όμως, τα παιδιά που πεινάνε και οι γέροντες που πικραίνουν με δάκρυα τις πιο πολύτιμες μέρες τους.

Ακούστε! Εσείς οι «53» και ό,τι άλλο διαλοπροσαγορεύετε τους εαυτούς σας, «πλατφόρμες» και «προεδρικούς» και λοιπά κουραφέξαλα. Η Ελλάδα τα τελευταία εφτά χρόνια έχει χάσει μισό εκατομμύριο. Το πιο πολύτιμο μισό εκατομμύριο από παλιγγενεσίας το 1821. Ενα μισό εκατομμύριο ανεκτίμητο!

Πεντακόσιες χιλιάδες που αξίζουν αμέτρητα δισεκατομμύρια. Μέσα σε έξι-εφτά χρόνια και με αύξουσα πρόοδο πεντακόσιες χιλιάδες Ελληνες, κορίτσια, αγόρια, επιστήμονες, εργάτες, έχουν μεταναστεύσει. Αυτός ο πλούτος της χώρας, ψυχικός και υλικός, έχει βγει από τη διαδικασία παραγωγής πλούτου στην Ελλάδα. Οχι μόνον υλικού, αλλά και ψυχικού. Πολλοί από τους μετανάστες θα κάμουν τα παιδιά τους στην ξένη, ενώ πολλοί από τους παραμένοντες δεν θα κάμουν καν παιδιά.

Και ο Τσίπρας με την Αριστερά, αντί να βρεθούν σε συναγερμό «για της πατρίδας τον χαμό», προσπαθούν με τρίπλες και μαλαγανιές να παίξουν το παιχνίδι της εξουσίας, ακριβώς με τον τρόπο που το έπαιζαν οι προηγούμενοι, άλλοι εν μέθη ευρισκόμενοι κι άλλοι απλώς για να λιγδώσει το αντεράκι τους.

Θα τεθούν εκποδών! Ουδέν ασφαλέστερον τούτου. Ομως το ερώτημα παραμένει: Μνημόνια, χρέος και ευρώ σκοτώνουν.

Η οργανωμένη έξοδος απ’ το ευρώ, αν ο λαός έτσι αποφασίσει, η διαδικασία διαγραφής του χρέους, η εσωτερική σεισάχθεια, η άμυνα της χώρας, η αξιοποίηση του πολιτισμού μας, η έξοδος του λαού στο προσκήνιο είναι τα ελάχιστα αναγκαία ζητούμενα για τις πολιτικές δυνάμεις που στο εγγύς και όχι απώτερο μέλλον θα προσπαθήσουν να αντιστρέψουν τη ροή των γεγονότων προς την «απαισίαν έκβασιν».

Η βοή των επερχομένων έχει αποκτήσει γλώσσα, χρησιμοποιεί λέξεις και μιλάει. Δεν πρόκειται για γρίφους, οιωνούς ή προφητείες. Οι λέξεις λέγονται καθαρά και όλοι τις ακούμε: τέταρτο μνημόνιο, αξιολογήσεις, ένας αιώνας υποτέλειας, διακονιάρηδες, γερμανικές εκλογές (στον αιώνα τον άπαντα), χρέος και χρέος και χρέος, νέες περικοπές και νέες αυτοκτονίες, επιτέλους άντε να χαθείτε.

Πηγή: e-nikos



Η Σφήκα: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

Το Σύστημα αγαπάει τις παράνομες αμοιβές στους γιατρούς!

Κώστας Κάππας


Ήμασταν στο Baku του Azerbaijan πριν από λίγα χρόνια για μια ιατρική αποστολή. Χώρα των προκλητικών κοινωνικών αντιθέσεων, χιλιάδες τα θηριώδη SUV, πανταχού παρόντες οι μπράβοι των ολιγαρχών, απρόσιτα privé clubs, σε δυσθεώρητα ύψη τα ενοίκια στο κέντρο της πρωτεύουσας. Από την άλλη πλευρά, φτώχια η οποία άγγιζε και τα λαϊκά “προνομιούχα” κοινωνικά στρώματα: μηνιαίος μισθός για γιατρούς και για τα σώματα ασφαλείας, μόνο 100 ευρώ.

Οι γιατροί, όταν ήμασταν εκεί, γκρίνιαζαν, είχαν ξεσηκωθεί και απεργούσαν. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, διαστρεβλώνοντας απίστευτα και ανερυθρίαστα τον Λένιν δήλωσε στις ειδήσεις στην TV, απευθυνόμενος στους γιατρούς, όπως μας μετέφρασαν: “Πάρτε τα από τον λαό, όπως έλεγε ο Λένιν!”, εννοώντας “πάρτε φακελλάκι από τους ασθενείς και αφήστε ήσυχο το Κράτος!” (Ο Λένιν βέβαια, το 1917, ζήτησε από τους γιατρούς που είχαν ταχθεί με την επανάσταση να πάνε εθελοντές στα απομακρυσμένα χωριά της Σιβηρίας, όπου οι μουζίκοι για πρώτη φορά στην ζωή τους θα έβλεπαν γιατρό. “Εκεί θα σας ζήσουν οι χωρικοί”, είχε πει, εννοώντας κατάλυμα και τροφή).

3.000 km δυτικότερα, στα δικά μας εδάφη, η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει το φαινόμενο “φακελλάκι” με διάφορους τρόπους: άρνηση, μίσος και απαξίωση από κάποιους, αποδοχή από άλλους, καταγγελίες επί δικαίων και αδίκων, κροκοδείλια δάκρυα από τους από πάνω και η κλασσική ατάκα - κοροϊδία από τους πολιτικούς - κρεοπώλες, “θα φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο!”.

Πιστέψτε με, όσα κατασταλτικά και εκφοβιστικά μέσα και να αντιπαρέλθει η κοινωνία, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, απολύτως τίποτα, καθώς υπολειτουργεί “η πρωταρχική φυσική βιολογική – δαρβινική επιλογή των καταλληλότερων να γίνουν γιατροί”.

Μετά από 10 χρόνια σχεδόν σε γαλλικά νοσοκομεία, δεν άκουσα, δεν έμαθα, δεν είδα, έστω έναν γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο να διανοείται να πάρει χρήματα από ασθενή, αλλά και ασθενή να του περνάει από το μυαλό να δώσει φακελλάκι. Έχουν άλλο DNA οι γάλλοι γιατροί και ασθενείς από αυτό των ελλήνων; Προφανώς όχι! Είναι θέμα Παιδείας, οργάνωσης αλλά και μηνύματος:

Εάν το μήνυμα είναι “Η Ιατρική είναι υγιής προοπτική σταδιοδρομίας. Θα σώζεις κόσμο, πολύ διάβασμα, διαθέσιμος νύχτα-μέρα, άγχος – πολύ άγχος, πολύ καλός μισθός, σύγχρονη τεχνολογία, σεβασμός και στήριξη από τις Αρχές Υγείας και επιστημονικές και κοινωνικές εμπειρίες ανά την υφήλιο” τότε έλκονται, μαγνητίζονται οι ηθικοί, οι ονειροπόλοι, οι Άνθρωποι.

Εάν το μήνυμα επικεντρώνεται στην φράση “Εδώ υπάρχει εύκολο και ζεστό χρήμα”, εκτός από τους χιλιάδες ονειροπόλους που πεισμωμένοι έτσι κι’ αλλιώς έγιναν ή θα γίνουν γιατροί, μαγνητίζει και εκείνους τους λίγους έστω, που αντιλαμβάνονται την Ιατρική ως business ή ακόμη και ως πεδίο παράνομου πλουτισμού. Οι τελευταίοι, καθώς δεν αισθάνονται ότι επιτελούν λειτούργημα είναι συνήθως πολύ κακοί γιατροί, λειτουργικά αγράμματοι. Γιατί; Πολύ απλά διότι ένα ιατρικό βιβλίο στοιχίζει π.χ. 100 ευρώ και απαιτεί 200 ώρες διάβασμα από τον ιεραπόστολο - ιατρό. Για τον επιχειρηματία – ιατρό, το βιβλίο αυτό στοιχίζει 10.000 ευρώ και προφανώς δεν θα το αγοράσει, δεν θα το διαβάσει, δεν θα ενημερωθεί για την εξέλιξη της επιστήμης του. Στοιχίζει τόσο ακριβά, γιατί βλέποντας τον ασθενή ως πηγή χρημάτων, δεν θα μειώσει τον όγκο της πελατείας του κατά 200 ολόκληρες ώρες, προς χάριν της μελέτης της επιστήμης!

Η πρόταση


Δεν έχω χώρο να μιλήσω για Παιδεία και Οργάνωση του χώρου της Υγείας. Υπάρχουν εξαιρετικά άρθρα και προτάσεις για την εξυγίανση της Υγείας. Προσθέτω απλά μία πρόταση στα πλαίσια ενός εξορθολογισμένου, στελεχωμένου και τεχνολογικά εξοπλισμένου δημόσιου νοσοκομείου.

Θα πρότεινα, παράλληλα και προοδευτικά, με την ανύψωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας μέσο τελικό μισθό για τους γιατρούς π.χ. 4000 ευρώ. Σίγουρα σας φαίνονται πολλά, μπροστά στην ανεργία και στους εξευτελιστικούς μισθούς των υπολοίπων ελλήνων, αλλά είστε υποχρεωμένοι να αναγνωρίσετε ότι, δεν θέλετε να εμπιστευθείτε την ζωή του παιδιού σας στα χέρια ενός γιατρού του οποίου το μάτι είναι θολωμένο από την πείνα. Ο γιατρός, όσο και να φαίνεται ελιτίστικο, πρέπει να είναι απαλλαγμένος από το άγχος του ενοικίου, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των φροντιστηρίων των παιδιών του και την χρηματοδότηση της συνεχούς επιμόρφωσής του. Εάν τρέχει και μετά το 8ωρο για τον επιούσιο, πότε θα ενημερωθεί επιστημονικά; Πότε θα αφοσιωθεί στον ασθενή του; Για να το κάνω πιο καθαρό, πως θα σας φαινόταν να πρόκειται να ταξιδέψει το παιδί σας με αεροπλάνο και να ακούτε το προηγούμενο βράδυ τους τηλεπαρουσιαστές να λένε με λιγωμένη φωνή από την συγκίνηση “οι ήρωες πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας, άυπνοι από τα απανωτά δρομολόγια, αδύναμοι από τους μισθούς πείνας, με αεροπλάνα παλιά, χωρίς συντήρηση, θα κάνουν το παν να φτάσουν οι αγαπημένοι σας στον προορισμό τους, σώοι και ασφαλείς!”

Εάν δεν σας πείθουν τα επιχειρήματα αυτά, σκεφθείτε απλά ότι ήδη πληρώνετε τα 4000 ευρώ ανά ιατρό! Πως; Με απλά μαθηματικά. Εάν προσθέσετε τα 1200 μικτά (ναι χίλια διακόσια!) που παίρνουν οι καθηγητές Ιατρικής μηνιαίως, τα 1000 με 1500 οι γιατροί του ΕΣΥ και τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που παίρνουν οι επίορκοι, ο μέσος όρος κάνει 4000. Είναι φανερό ότι η ‘διασπορά’ είναι τεράστια (το εύρος της διακύμανσης των αμοιβών όπως λέγεται στα μαθηματικά). Δυστυχώς, σε αυτό το σύστημα, η φυσική επιλογή κατά Δαρβίνο επιτρέπει την εισροή και ανήθικων οι οποίοι ελπίζουν να στρογγυλοκαθίσουν στην μία άκρη της παλάντζας, εκεί που είναι τα πολλά λεφτά… Εάν η διασπορά γύρω από τα 4.000 ευρώ μηδενιστεί (με τις ανάλογες ασφαλιστικές δικλείδες) η Ιατρική αυτόματα γίνεται ελκυστική για τον επιστήμονα και αποτρεπτική για τον επίορκο.

Έδωσα σε κάποιο φίλο να διαβάσει το χειρόγραφο. Μου είπε γελώντας ότι με την πρότασή μου απλά “κάποιοι θα αμειφθούν σωστά, οι επίορκοι θα εξακολουθούν να τα παίρνουν μαύρα από τους ασθενείς…”. Του απάντησα ότι έχει σε πρώτη ανάγνωση δίκιο. Μόνο που σε βάθος χρόνου, με την αναμενόμενη προσέλκυση ηθικών γιατρών, καλοταϊσμένων και υψηλά καταρτισμένων, ο ασθενής δεν θα έχει ανάγκη να καταφύγει στον επίορκο και ο τελευταίος δεν θα βρίσκει πελάτες αλλά συνειδητοποιημένους πολίτες - ασθενείς! Επίσης, τα τεράστια ποσά που δίνονται στα ταμεία των ιδιωτικών κλινικών θα ξαναγυρίσουν στις τσέπες των πολιτών”.

Πηγή: artinews.gr



Arti News: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

H καθημερινή ζωή μιας Ελληνίδας στην Βόρεια Κορέα

Κόσμος


Κατηγορήθηκε από κάποιους ως «απολογήτρια του καθεστώτος». Όπως όμως διευκρινίζει «δεν ξεπλένει τίποτα και κανέναν», ούτε κι έχει λόγο - απλά προσπάθησε να δώσει μια εικόνα του τόπου πέρα από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, βασισμένη στα δικά της βιώματα εκεί.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΠΟΡΤΡΕΤΟ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ/ LIFO

Έζησε κάπου δυο χρόνια στη Βόρεια Κορέα κι έγινε «αξιοπερίεργο» ούσα μια Ελληνίδα που διέθετε άδεια παραμονής και μετακίνησης στην πιο άγρια, την πιο στυγνή δικτατορία της Υφηλίου – ή μήπως τα πράγματα είναι λιγότερο ασπρόμαυρα; Η συνομιλήτριά μου έχει εκφράσει αντιρρήσεις στην απόλυτη δαιμονοποίηση της «χώρας-φόβητρου» από τη Δύση, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί από κάποιους σαν απολογήτρια του καθεστώτος. Όπως όμως διευκρινίζει «δεν ξεπλένει τίποτα και κανέναν», ούτε κι έχει λόγο - απλά προσπάθησε να δώσει μια εικόνα του τόπου πέρα από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, βασισμένη τόσο στην ιστορία και την κουλτούρα του όσο και στα δικά της βιώματα εκεί. Να κατανοήσει προτού κρίνει, να εξετάσει προτού αποφανθεί, να είναι η ματιά της όσο το δυνατό πιο αντικειμενική γιατί με τον τρόπο αυτό εκτιμά κανείς ψύχραιμα ανθρώπους και καταστάσεις. Έτσι προέκυψε και το βιβλίο «Στη Χώρα των Κιμ – Δυο χρόνια στη Βόρεια Κορέα» που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από (εκδόσεις Εντύποις). Έχοντας στο βιογραφικό της σπουδές αρχαιολογίας, τέχνης και ιστορίας σε Ελλάδα και Γαλλία, όπου απέκτησε διδακτορικό στην Αρχαιοβοτανική, θέση λέκτορα στα Πανεπιστήμια του Αιγαίου και του Περθ της Αυστραλίας καθώς και αξιόλογη ανθρωπιστική δράση σε διάφορες ταραγμένες περιοχές του πλανήτη - δραστηριότητα που εντούτοις αποφεύγει να διαφημίζει -, έχει ενδιαφέρουσες εντυπώσεις και απόψεις, τις οποίες δημοσιεύει κατά διαστήματα σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ καθώς και στην προσωπική της ιστοσελίδα (fragkiskamegaloudi.wordpress.com). Συναντηθήκαμε, κουβεντιάσαμε για όλα αυτά κι ομολογώ ότι η κομψή, ευχάριστη, κοσμοπολίτισσα και εξαιρετικά δραστήρια κυρία που γνώρισα μόνο... πράκτορα των Κιμ δεν θυμίζει!

Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη στην Πιονγκ Γιανγκ. Δεξιά: σε ένα δημοφιλές εστιατόριο της πόλης. Δεξιά κάτω: Ένα σύνηθες γεύμα: βραστός σκύλος

―Πώς αποφάσισες να συγγράψεις το εν λόγω βιβλίο;

Ξεκίνησε βασικά σαν ένα ημερολόγιο ζωής, κάτι σαν συνέχεια του μπλογκ «Ταξιδεύοντας» που άρχισα όταν βρισκόμουν ακόμα στην Ουγκάντα και που είχε γίνει αναπάντεχα δημοφιλές, είχε μάλιστα προταθεί για βραβείο! Στη Βόρεια Κορέα πρωτοπήγα τον Ιούνιο του 2012 όταν ο σύντροφος μου και πατέρας του παιδιού μου στάλθηκε από την υπηρεσία του εκεί. Εγώ εργαζόμουν στο IRIN, το πρώην – τώρα πια ανεξάρτητο - ειδησεογραφικό πρακτορείο του ΟΗΕ στην Μπανγκόκ και συνέχισα έπειτα ως εξωτερικός συνεργάτης από την Πιονγκ Γιανγκ. Κάλυπτα από εκεί θέματα που αφορούσαν τη ΝΑ Ασία αλλά όχι τη Β. Κορέα καθαυτή, με εξαίρεση ένα ρεπορτάζ για φυσικές καταστροφές το οποίο όμως δεν έλαβε ποτέ άδεια προβολής από την κυβέρνηση.

―Πήγες κι έμεινες εκεί δύο ολόκληρα χρόνια... 

Ναι μέχρι τον Μάρτιο του '14, οπότε μια ασθένεια του γιου μου σε συνδυασμό με τη μη έγκριση της θέσης μου ως υπεύθυνης επικοινωνίας του γραφείου του συντονιστή του ΟΗΕ είχαν αποτέλεσμα να εγκαταλείψω τη χώρα αφήνοντας πίσω όλα μου σχεδόν τα υπάρχοντα, μέχρι κι ένα αμάξι – όταν έφυγα, βλέπεις, δεν πίστευα ότι δεν θα ξαναγυρνούσα! Στη συνέχεια έμεινα 18 μήνες στις Φιλιππίνες όπου εργάστηκα για μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών στην αντιμετώπιση του τυφώνα Χαϊγιαν που είχε πλήξει τη χώρα το Νοέμβριο του 2013, ύστερα στη Νιγηρία, πάντα στα πλαίσια ανθρωπιστικών αποστολών – από φέτος τον Ιανουάριο επέστρεψα και ζω στην Αθήνα.


―Έχεις ξαναμιλήσει για τη βορειοκορεατική εμπειρία σου, κατηγορήθηκες μάλιστα ως ευνοϊκά διακείμενη απέναντι στο καθεστώς.

Ανοησίες. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν διάβασε ή δεν θέλησε να διαβάσει προσεκτικά τι ακριβώς είχα πει. Τον Απρίλιο του '13 με την κρίση που είχαν προκαλέσει οι πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας είχα γράψει ότι παρά την ένταση το κλίμα στη χώρα ήταν σχετικά ήρεμο κι ότι είναι απλοϊκό να εστιάζουμε σε έναν παρανοϊκό κακό που απειλεί τον πλανήτη όταν στην περιοχή παίζεται ένα «χοντρό» γεωπολιτικό παιχνίδι όπου εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό οι ΗΠΑ καθώς επίσης η Ρωσία, η Κίνα, η Ιαπωνία και βέβαια η Ν. Κορέα. Είπα επίσης ότι στη χώρα ζουν κανονικοί άνθρωποι και όχι τίποτα ανδρείκελα ή ρομπότ κι ότι οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις πλήττουν τον απλό λαό χωρίς να βλάπτουν την ηγεσία ή να αποφορτίζουν την ένταση, πράγματα που πιστεύω ακόμα. Επιμένω δε στο θέμα των κυρώσεων γιατί ενώ υποτίθεται ότι πλήττουν την πολεμική βιομηχανία, η λίστα των απαγορευμένων αγαθών περιλαμβάνει ένα σωρό «αθώες» πρώτες ύλες κι επίσης τρόφιμα και φάρμακα β' γενιάς, όπως π.χ. για τη φυματίωση. Όταν μάλιστα είχε αρρωστήσει ο γιός μου, δυσκολευτήκαμε να βρούμε παιδιατρικές βελόνες λόγω των κυρώσεων κάτι που είχε συνέπειες στην υγεία του. Στην Βόρεια Κορέα παίζεται ένα καθαρά πολιτικό παιχνίδι και η ανθρωπιστική βοήθεια δεν αποτελεί εξαίρεση. Εκείνη την εποχή διάφορα ξένα πρακτορεία με έψαχναν για συνεντεύξεις καθώς μπορούσα να δώσω μια άμεση μαρτυρία για το συνέβαινε μέσα στην Πιονγκ Γιανγκ. Μίλησα τελικά σε ελληνικά ΜΜΕ και ξαφνικά βρέθηκα να με λένε απολογήτρια του καθεστώτος! Βέβαια ειλικρινά λίγο με ενδιαφέρει η γνώμη του καθενός πάνω σε αυτό. Έχω μάθει να λέω αυτό που πιστεύω, έχω αρκετή δουλειά πίσω μου στις πιο δύσκολες περιοχές του πλανήτη και δεν χρειάζεται να αποδείξω τίποτα. Ο καθένας κρίνει όπως καταλαβαίνει. Πάντως, δεν στρογγύλεψα καμιά εικόνα ούτε είχα κάποιο συμφέρον να το κάνω, μετέφερα απλά διαπιστώσεις της προσωπικής μου εμπειρίας. Η δαιμονοποίηση και η de facto προκατάληψη, που κι εγώ κάπως συμμεριζόμουν προτού η τύχη με φέρει στη Β. Κορέα, είναι κακός σύμβουλος για να κρίνεις αντικειμενικά ανθρώπους και καταστάσεις.

―Αν σου ζητούσα μια συνοπτική εικόνα της σύγχρονης Β. Κορέας;

Θα ξεκινούσα από τον μεγάλο λιμό της δεκαετίας του '90 που οφειλόταν σε ένα συνδυασμό θεομηνιών, κακής σοδειάς, ύφεσης, λανθασμένων πολιτικών και κακοδιαχείρισης, ένα κομβικό σημείο στην πρόσφατη ιστορία μιας χώρας που στις δεκαετίες του '60 και του '70 ήταν από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες. Απομυθοποιήθηκε τότε για πρώτη φορά η ηρωική διήγηση περί περιούσιου έθνους και περί κράτους-στοργικού προστάτη χωρίς όμως κοινωνικές εντάσεις και αναταραχές. Το μήνυμα «εισακούσθηκε», τρόπον τινά, από την ηγεσία ώστε να αποφευχθούν και τα χειρότερα. Έκτοτε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, που ήταν μάλλον πιο ρεαλιστής από τον πατέρα του ξεκίνησε να κάνει κάποια πρώτα ανοίγματα τα οποία διεύρυνε ο σημερινός ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν . Πλέον οι Βορειοκορεάτες μπορεί να μην τρέφονται πολύ καλά – γι΄αυτό κι εμφανίζουν μεταξύ άλλων αυξημένα ποσοστά αναιμίας, τα οποία πάντως ακολουθούν πτωτική πορεία - αλλά δεν υπάρχει λιμός ούτε γενικευμένη πείνα. Εδώ πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη και τον γραφειοκρατικό μηχανισμό, τη μορφολογία της χώρας και το κακό οδικό δίκτυο τα οποία δημιουργούν συχνά προβλήματα ανεφοδιασμού, ειδικά στον άγονο βορρά. Μπορεί έπειτα να μην διαθέτουν πολλά αγαθά και ανέσεις, έχουν όμως τα βασικά κι άλλωστε η έννοια της στέρησης είναι σχετική, αυτό που φαντάζει «λίγο» στα δικά μας μάτια μπορεί για κάποιον άλλο λαό να είναι φυσιολογικό.

―Από ό,τι διαβάζω αποκομίζω την εντύπωση ότι παρά τις περιοδικές εντάσεις με τη Δύση η κατάσταση στη χώρα τα τελευταία χρόνια αργά αλλά σταθερά αλλάζει.

Πράγματι, αυτό άλλωστε είναι κάτι που παραδέχονται και οι επικριτές της. Το βιοτικό επίπεδο έχει ανέβει αισθητά, ειδικά στις πόλεις, υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χρόνος, περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με χόμπι ενώ βρίσκεις πια και εισαγόμενα αγαθά – ρούχα, τρόφιμα, καλλυντικά κ.λπ. - παρά το εμπάργκο. Για όλα, μάλιστα, τα πορτοφόλια – στην Πιονγιάνγκ είχε ανοίξει θυμάμαι ένα κινέζικο σούπερ μάρκετ για φτηνές αγορές καθώς κι ένα από τη Σιγκαπούρη με προϊόντα πολυτελείας. Βρίσκεις φίρμες όπως Zara, Max & Spenser, Coco Chanel, πετυχαίνεις μέχρι κι ελληνικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο Σπάρτης, φέτα Δωδώνης και χυμούς Φλώρινας. Πολύ δημοφιλή ήταν επίσης τα πατατάκια Lay's, ανάρπαστα γίνονταν! Έχει σιωπηρά επιτραπεί το άνοιγμα ιδιωτικών επιχειρήσεων, υπάρχουν ευκαιρίες αυτοαπασχόλησης και μια ανερχόμενη μεσαία τάξη που βιοπορίζεται κυρίως από το εμπόριο ή/και το παρεμπόριο και δεν σχετίζεται με την παραδοσιακή κομματική νομενκλατούρα. Θα πρέπει κανείς να εντρυφήσει στην ταραγμένη κορεατική ιστορία για να μπορέσει να κατανοήσει την ψυχολογία των Βορειοκορεατών. Τα 500 χρόνια φεουδαρχίας ακολούθησε η βάρβαρη ιαπωνική κατοχή, εναντίον της οποίας δρούσε το αντάρτικο του Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν. Μετά την απελευθέρωση και τον αιματηρό εμφύλιο που ακολούθησε, το κομμουνιστικό καθεστώς του βορρά «αντέστρεψε» την παραδοσιακή κοινωνική δομή τοποθετώντας στην κορφή της πυραμίδας τους αγρότες.

Θα πρέπει κανείς να εντρυφήσει στην ταραγμένη κορεατική ιστορία για να μπορέσει να κατανοήσει την ψυχολογία των Βορειοκορεατών. Τα 500 χρόνια φεουδαρχίας ακολούθησε η βάρβαρη ιαπωνική κατοχή, εναντίον της οποίας δρούσε το αντάρτικο του Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν. Μετά την απελευθέρωση και τον αιματηρό εμφύλιο που ακολούθησε, το κομμουνιστικό καθεστώς του βορρά «αντέστρεψε» την παραδοσιακή κοινωνική δομή τοποθετώντας στην κορφή της πυραμίδας τους αγρότες..

―Υπάρχει βέβαια και η εξωφρενική, σχεδόν μεταφυσική λατρεία που αποδίδεται στον ηγέτη...

Αληθεύει αυτό, όμως δεν πρόκειται για κομμουνιστικό εφεύρημα αλλά μακρά παράδοση σε μια χώρα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ δημοκρατία που βρίσκεται υπο την επιρροή της παράδοσης του κουμφουκιανισμού, η οποία επιτάσσει απόλυτη υπακοή και σεβασμό στους μεγαλύτερους, τους ανώτερους κ.λπ., αντιμετωπίζοντας την κοινωνία σαν μια μεγάλη οικογένεια - οι Βορειοκορεάτες π.χ. που έκλαιγαν κι οδύρονταν μπροστά στο σκήνωμα του αποθανόντος Κιμ το κάνανε πράγματι αυθόρμητα – νιώθανε όντως σαν να είχανε χάσει τον πατέρα τους! Η ίδια κουλτούρα, κοινή στην Άπω Ανατολή, εξυμνεί την αυτάρκεια που είναι κάτι σαν εθνική ιδεολογία, τη λιτή ζωή καθώς και το συλλογικό, συνεργατικό πνεύμα, αξίες που ιδιοποιήθηκε και η κομμουνιστική ιδεολογία. Έντονο είναι επίσης το εθνικιστικό στοιχείο με τη μορφή της εθνικής υπερηφάνειας – μιλάμε δηλαδή για μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα από μια ευρωπαϊκή χώρα του πρώην Ανατολικού μπλοκ. Και μπορεί η Β. Κορέα να μην έχει πολλές ελευθερίες, δεν είναι όμως ένα απέραντο γκουλάγκ, όπως την προβάλλουν, όχι πια τουλάχιστον.

―Είναι δηλαδή μύθος τα γκουλάγκ; 

Όχι, πιστεύω ότι θα υπάρχουν όντως στρατόπεδα αναμόρφωσης που βέβαια κανείς δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει πού βρίσκονται, ούτε μιλάνε ποτέ γι' αυτά. Παλιότερες έρευνες αναφέρονταν σε 250.000 κρατούμενους, παραβατικούς και αντιφρονούντες, σήμερα όμως υπολογίζονται σε 70-80.000. Τους πραγματικούς αιρθμούς δεν θα τους μάθουμε ποτέ όμως όλα δείχνουν ότι ο αριθμός των κρατουμένων μειώθηκε αισθητά. Αυτό συνέβη κιόλας επειδή καταργήθηκε η αρχή της συλλογικής ευθύνης - δεν τιμωρείται πια ολόκληρη η οικογένειά κάποιου που θα το σκάσει από τη χώρα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Επίσης εάν κάποιο επιστραφεί στη Βόρεια Κορέα. δεν φυλακίζεται, αντίθετα του δίνονται κίνητρα να επιστρέψει, πράγμα που έκαναν κάπου 2000 «μεταμελημένοι» ως τώρα. Από την άλλη, η φύλαξη των συνόρων έχει γίνει αυστηρότερη. Εκεί που οι αρχές δεν χαρίζονται είναι σε όσους έχουν εμπλακεί με διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις «αναγεννημένων χριστιανών» που δρουν ως συγκαλυμμένες ΜΚΟ - έχει στηθεί, ξέρετε, ολόκληρη «βιομηχανία» από αυτά στα σύνορα με την Κίνα που υπόσχονται οικονομικά ανταλλάγματα σε όποιον Βορειοκορεάτη φύγει. Προσελκύουν έτσι απλούς ανθρώπους που έλκονται από την προοπτική εργασίας και μετεγκατάστασης στο εξωτερικό. Εδώ να πω κάτι για τις μαρτυρίες των αντιφρονούντων. Φυσικά είναι σημαντικές γιατί όντως προσφέρουν μια εσωτερική ματιά που δεν την έχει κανείς άλλος. Όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αξιοποίηση τους. Πολλές ιστορίες αντιφρονούντων έχουν αποδειχτεί κατασκευασμένες ή υπερβολικές, όπως για παράδειγμα η ιστορία του πιο διάσημου από τους πολιτικούς κρατούμενους της Βόρειας Κορέας, του Shin Dong-hyuk, στη διήγη¬ση του οποίου βασίστηκε το πολυδιαβασμένο βιβλίο του Blaine Harden Απόδραση από το Στρατόπε¬δο 14. Αποδείχτηκε ότι πολλές από τις ιστορίες που αναφέρει ότι συνέβησαν στα παιδικά του χρόνια ήταν πλαστές, ενώ δεν έζησε παρά ελάχιστα στο στρατόπεδο 14. Άλλη περίπτωση του Lee Soon Ok, ο οποίος κατέθεσε το 2004 σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι είχε δει χριστιανούς να καίγονται με λιωμένο σίδηρο στο στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων όπου τον είχαν μεταφέρει, αποδείχτηκε ότι δεν είχε ποτέ υπάρξει πολιτικός κρατούμενος, αλλά είχε καταδικαστεί για μικροκλοπές σε ολιγόμηνη φυλάκιση. Οι περιγραφές του δεν ήταν παρά αποκυήματα της φαντασίας του. Και πιο γνωστή φυσικά η περίπτωση της «Πάρις Χίλτον της Βόρειας Κορέας», της Yeom ni Park η οποία πληρώνεται 20-40.000 δολάρια για κάθε τραγική ιστορία που θα πει, κι ας ήταν μόνο 8-9 ετων όταν έφυγε από τη χώρα. Υπάρχει κι ένα καταπληκτικό άρθρο της καθηγήτριας Song Ji Young, το In The Making of North Korean Defectors/activists που αναλύει πολύ καλά το θέμα αυτό.

Pyongyang I, 2007, Μια μεγαλειώδης φωτογραφία του Γερμανού καλλιτέχνη Αντρέας Γκούρσκι

―Το καθεστώς είναι άραγε άμοιρο ευθυνών γι΄αυτές τις «τάσεις φυγής»;

Δεν είπα αυτό. Η Β. Κορέα είναι αναμφίβολα ένα κράτος στρατιωτικοποιημένο και ανελεύθερο, όμως η αλήθεια είναι πολλές φορές πιο περίπλοκη από αυτό που μοιάζει προφανές. Έπειτα το καθεστώς διαθέτει ακόμη ένα ευρύ λαϊκό έρεισμα που δεν μπορεί να πει κανείς ότι οφείλεται μόνο στην προπαγάνδα, τον φόβο και την καταστολή... Θυμάμαι με πόσο καμάρι ο κόσμος μας έδειχνε τις καινούριες παιδικές χαρές της περιοχής όπου πήγαινα συχνά με τον γιό μου, πόσο περήφανη ήταν που το κράτος είχε κατασκευάσει κάτι τόσο χρήσιμο! Άλλες νοοτροπίες, άλλα ήθη...

―Υπάρχει ας πούμε «λαϊκή συναίνεση»;

Σε μεγάλο βαθμό ναι κι αυτό παρότι ο ασφυκτικός κρατικός έλεγχος έχει σχετικά ατονήσει. Παλιότερα ο έλεγχος ήταν πιο αυστηρός. Υπήρχαν και υπάρχουν διάφοροι κρατικοί/κομματικοί σύλλογοι και σωματεία όπου καθένας οφείλει - να είναι μέλος και να προβαίνει κάθε εβδομάδα σε δημόσια αυτοκριτική. Τωρα έχει ατονήσει αυτό αρκετά, αν και θεωρητικά υφίσταται ακόμα όμως, χρειάζεται για παράδειγμα να δηλώνεις πόσα άτομα θα διανυκτερεύσουν σπίτι σου στον υπεύθυνο του ορόφου, ο οποίος θεωρητικά μπορεί να μπει στο διαμέρισμά σου δίχως άδεια για να ερευνήσει. Όμως σπάνια συμβαίνει πια αυτό, ενώ και οι αυτοκριτικές αφορούν ασήμαντα «παραπτώματα». Η πληροφόρηση βέβαια παραμένει ελεγχόμενη, όπως και το Διαδίκτυο όπου έχουν φτιάξει δικές τους πλατφόρμες αναζήτησης και κοινωνικά δίκτυα – ωστόσο οι πανεπιστημιακοί και οι ερευνητές μπορούν να «σερφάρουν» σχετικά ελεύθερα, όπως κι όσοι εργάζονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

―Για την Ελλάδα τι άλλο γνωρίζουν πέρα από τα προϊόντα που προανέφερες;

Οι Βορειοκορεάτες διδάσκονται αρχαιοελληνική ιστορία, ενώ στην αντίστοιχη ΑΣΚΤ ενδιαφέρονται και για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Δεν γνωρίζω αν έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα τους Έλληνες συγγραφείς, όμως κυκλοφορούν μεταφρασμένα πολλά βιβλία κλασικών συγγραφέων, από Μπαλζάκ μέχρι Ντοστογιέφσκι. Για τη σύγχρονη Ελλάδα δεν ξέρουν πολλά, έχουν ωστόσο κι αυτοί ακουστά για την κρίση.

―Η νεολαία ακούει ξένη μουσική; Ευδοκιμούν νεολαιίστικες υποκουλτούρες;

Ναι, αν και τα ακούσματα είναι κυρίως ερωτικά τραγούδια της δεκαετίας του 70 κ 80. Θυμάμαι στα καραόκε πάρτι, οι Abba και κομμάτια όπως το Eye of the Tiger και το Love is in the Air, είχαν την τιμητική τους. Υπάρχει μάλιστα μια τοπική μπάντα που συνδυάζει την ποπ με τα βιολιά, οι Marabong Band. Πολύ δημοφιλής είναι η ρώσικη ποπ και – παραδόξως – γνώριζαν και το νοτιοκορεάτικο Gangnam Style. Γενικά αυτές οι υποκουλτούρες είναι ανεκτές θα έλεγα.

―Προσπαθώ να φανταστώ την καθημερινότητά σου εκεί...

Είναι αλήθεια ότι για τους ντόπιους ήμουν στην αρχή, τουλάχιστον, ένα μυστήριο αξιοθέατο. Μια Ευρωπαία μόνη με παιδί που βρίσκεται στη χώρα όχι σαν τουρίστρια αλλά με άδεια παραμονής και μετακινήσεων, δεν είναι δα το πιο συνηθισμένο! Έχει ενδιαφέρον πάντως, μια και μιλάμε για γυναίκες, να πω ότι παρά τη θεσμοθετημένη από το κόμμα ισότητα των φύλων, η βορειοκορεατική κοινωνία παραμένει «παλαιών αρχών», όπως μου εκμυστηρεύονταν και ντόπιες που γνώρισα.

Επάνω: Το έμβλημα της Βόρειας Κορέας... Κάτω: Η αναγγελία μιας πυρηνικής δοκιμής από γιγαντιαίες οθόνες σε δημόσιους χώρους. Δεξιά: Γενέθλιο πάρτυ του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, που συμπίπτει με την εκτόξευση ενός πυραύλου...

―Δεν καθιέρωσε την ισότητα των φύλων ο κομμουνισμός; 

Θεσμικά ναι, και αυτό ήταν πράγματι μια επαναστατική πράξη. Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ ήδη από τη δεκαετία του '50 κάλεσε τις γυναίκες να βγουν από την κουζίνα και είπε δημόσια ότι μόνο όταν οι γυναίκες θα είναι ισότιμες με τους άνδρες η χώρα θα μπορεί να προοδεύσει. Στην πράξη, όμως, επιβιώνουν εν μέρει οι παλιές αντιλήψεις. Δεν συνηθίζεται π.χ. οι άντρες να βοηθούν με τα παιδιά και τις δουλειές του σπιτιού, ενώ ούτε για τη συζυγική τους πίστη – την οποία βέβαια απαιτούν από τις συντρόφους τους – διακρίνονται! Ένα άλλο ζήτημα για τα ζευγάρια είναι η τρομερά μεγάλη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας – κρατά κάπου 9 χρόνια κι ένας φαντάρος παίρνει άδεια μόνο αν συντρέχει σοβαρός λόγος. Οπότε τους γάμους κανονίζουν οι οικογένειες των ενδιαφερόμενων, είναι ωστόσο απόλυτα αποδεκτό για μια κοπέλα να αρνηθεί ένα προξενιό που δεν της αρέσει. Θα πρέπει βέβαια να πούμε ότι η ενασχόληση με το εμπόριο έδωσε χρήμα και δύναμη στις γυναίκες και αυτό έφερε και αλλαγές στην δυναμική των φύλλων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα διαζύγια στη χώρα, πράγμα που παλιότερα ήταν σχεδόν ταμπού. Σε τέτοιες περιπτώσεις η σύζυγος παίρνει μαζί τα παιδιά και το νοικοκυριό της που είναι η «προίκα» της. Είναι ενδιαφέρον επίσης ότι παρότι η ομοφυλοφιλία θεωρείται «ταμπού», δεν υπάρχει νόμος που να τη διώκει ή να την απαγορεύει ενώ φαίνεται ότι είναι ανεκτή σχετικά στον στρατό. Θα δεις κάποιες φορές στους δρόμους άντρες με θηλυπρεπή, θα έλεγα, συμπεριφορά κι αυτό δεν προκαλεί καθόλου περίεργα βλέμματα ή κοροϊδίες. Απλά δεν είναι κάτι που το συζητάς. Έπειτα η εκδήλωση τρυφερότητας μεταξύ ανδρών δεν είναι κατακριτέα αλλά εθιμική, συχνά θα δεις άντρες να κυκλοφορούν πιασμένοι χέρι-χέρι ή να κάθονται ο ένας στα γόνατα του άλλου, όπως συμβαίνει και σε άλλες ασιατικές χώρες.

―Η γενική σου εντύπωση από τους ανθρώπους που συνάντησες;

Οι Βορειοκορεάτες είναι φιλότιμοι, φιλόξενοι, περίεργοι για το διαφορετικό και είναι μεγάλη τους χαρά να μοιραστούν ένα φαγητό ή ένα ποτό μαζί σου όταν βγαίνουν στα πάρκα για πικ νικ, που είναι κάτι πολύ διαδεδομένο όταν ο καιρός το επιτρέπει. Σουτζού λέγεται το εθνικό τους ποτό, κάτι σαν ρακί που το προσθέτουν στην μπίρα τους και είναι δυναμίτης! Έχουν ένα ιδιαίτερο χιούμορ και αυτοσαρκασμό– αποκαλούν π.χ. τα Μac Burger, Mac Kim - κι αν σε εμπιστευθούν σου ανοίγονται αλλά μέχρι ένα σημείο, μια συζήτηση μαζί τους σπάνια βαθαίνει και δύσκολα καταλαβαίνεις τι ακριβώς πιστεύουν. Έχουν διαφορετικούς κώδικες από μας τους Δυτικούς ενώ και λόγω της κυβέρνησης τους γενικά προσέχουν πολύ τι και πώς θα το πουν. Μπορώ πάντως να πω ότι μου λείπει η ζωή μου στη Βόρεια Κορέα και πολύ θα ήθελα να επιστρέψω, όχι όμως σαν τουρίστρια. Στα αρνητικά, τώρα, πέρα από τα αυτονόητα θα προσέθετα τον διαρκή, ανεπαίσθητο φόβο που σε διακατέχει μην τυχόν πεις ή κάνεις κάτι που να αντιβαίνει στους κανόνες, τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει απόλυτα. Καλλιεργείται έτσι ένα συναίσθημα ανασφάλειας εφόσον κιόλας δεν είναι μόνιμοι αλλά μεταβάλλονται κατά το δοκούν!

―Έτυχε ποτέ να παραβίασες κάποιον τέτοιο κανόνα;

Συνέβη κι αυτό! Βρέθηκα κάποια φορά σε μια πολύ φτωχική περιοχή έξω από μια κεντρική πόλη όπου κανονικά δεν επιτρέπονται αλλοδαποί. Την επομένη με κάλεσαν από το υπουργείο Εσωτερικών – προφανώς κάποιος είχε ειδοποιήσει «αρμοδίως» ότι εθεάθη στην περιοχή μια ξένη - να μου μιλήσουν σχετικά και να μου συστήσουν να αποφεύγω τέτοιες διαδρομές.

―Ένα σκηνικό που θα σου μείνει αξέχαστο;

Πολλά αλλά θα αναφέρω ένα... Είχα επισκεφθεί το νεόκτιστο συγκρότημα με πισίνες μέσα σε ένα πάρκο που δεν φαινόταν να έχει καθόλου κόσμο. Έμεινα λοιπόν με το μαγιό, ξάπλωσα στη μέση του χώρου, ώσπου ξαφνικά ακούω σφυρίγματα, ζητωκραυγές και χειροκροτήματα. Σηκώνω το κεφάλι μου και βλέπω μια ολόκληρη διμοιρία φαντάρων, να με κοιτάει, να με χαιρετάνε και να μου φωνάζουν. Το κέντρο ήταν κλειστό κι εκείνη την ημέρα ξεναγούσαν στρατιώτες. Σηκώθηκα, έκανα μια βαθιά υπόκλιση, έστειλα φιλιά στους φαντάρους λες και ήμουν σταρ και αποχώρησα!

Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη φωτογραφημένη από τον Πάρι Ταβιτιάν στην Αθήνα, για την συνέντευξη της LIFO.

Πηγή: www.lifo.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

Να εξουδετερώσουμε τον Προκρούστη

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου


Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην Προκρούστεια κλίνη και οι δανειστές και οι τοκογλύφοι της χώρας να κόβουν τα άκρα της, που δεν ταιριάζουν απολύτως στο κρεβάτι, όπως ακριβώς ο ληστής της μυθολογίας Προκρούστης ή Πολυπήμων.

Ο συμβολισμός είναι διαχρονικός. Αλλά έτσι πάμε και αν το κουαρτέτο συνεχίσει την αιματηρή του δράση, μην αναρωτιέστε, τι θα απομείνει στο τέλος. Τίποτα. Θα ολοκληρωθεί το σχέδιο για τον αφανισμό μας με την ανοχή των πολιτικών μας και την δική μας.

Το λημέρι του σύγχρονου Προκρούστη είναι στο Χίλτον. Εκεί μαγειρεύουν τα πάντα εκεί επιβάλουν στους πολιτικούς μας να εξαναγκάζουν τους μικρόσωμους Έλληνες, που αντιπροσωπεύουν το λαό να ξαπλώνουν στο μακρύ κρεβάτι και τους τραβούν βίαια μέχρι θανάτου, ώστε να καλύψουν όλο το μήκος του. Κατηγορούν την πραγματικότητα γιατί δεν ταιριάζει στα οικονομικά μοντέλα που θέλουν να επιβάλουν και εξευτελίζουν εμάς και την ιστορία μας.

Από τη μια οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας που αυξάνονται και πληθύνονται και στο εξής θα γίνονται ηλεκτρονικά και ποιος θα έχει πρόσβαση να τις πληροφορηθεί, και από την άλλη οι μισθοί και οι συντάξεις που έχουν κατακρεουργηθεί και ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει πια.

Και καλά στη μυθολογία βρέθηκε ο Θησέας που αντιμετώπισε και εξόντωσε και τον Προκρούστη, και μπήκε θριαμβευτής στην πόλη. Σήμερα ποιος θα μας σώσει; Ο ποιητής των κολασμένων της γης, ο Πάμπλο Νερούντα έλεγε: «Η ελπίδα έχει δυο παιδιά: την οργή και το θάρρος. Την οργή για την πραγματικότητα και το θάρρος για να αλλάξει την πραγματικότητα». Γιατί «σίγουρα πάνω σε κάποιο κλαρί κρέμεται κάποια ελπίδα», όπως συμπληρώνει ο ομότεχνός του Έλληνας Μενέλαος Λουντέμης.

Μήπως ήρθε ο καιρός να βρούμε το θάρρος μας;



Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου: Σχετικά με τον συντάκτη




Διαβάστε Περισσότερα »

Η «Ζούγκλα του Καλαί» κάηκε. Η ζούγκλα του συστήματος, όχι.

Κώστας Καναβούρης


Η πολιτισμένη Δύση του Ουμανισμού, του Διαφωτισμού αλλά και του συγκλονιστικού Ρομαντισμού, κινδυνεύει να δύσει μέσα στις στάχτες ενός πολιτισμού που η ίδια δημιούργησε και η οποία τώρα τον πυρπολεί.

Γιατί δεν είναι ο προσφυγικός καταυλισμός στο Καλαί – ο επονομαζόμενος και «Ζούγκλα του Καλαί» - που πυρπολήθηκε από το Γαλλικό κράτος∙ ένας καταυλισμός όπου 7.000 ανθρώπινες ψυχές ζούσαν σε συνθήκες εξαθλίωσης με την ελπίδα να περάσουν απέναντι, στην Αγγλία, στο άλλο εξάμβλωμα του Δυτικού πολιτισμού που κατάντησε το Habeas Corpus και την Magna Carta μπαίγνιο και υποπόδιο του City.

Τον ρήμαξε τον καταυλισμό ο Δυτικός πολιτισμός. Ξέσπασε και φωτιά κι οι 7.000 άνθρωποι φορτώθηκαν τις ζωές τους, για να πάνε πιο κει. Σαν σκύβαλα που τα κλωτσάς. Και τα κλείνεις μέσα σε σκοτεινές φιάλες που λέγονται «κέντρα υποδοχής» για να μη φαίνεται η απελπισία. Κλειστά κέντρα. Σφραγισμένες φιάλες. Γιατί οι απελπισμένοι του Καλαί, ανάμεσα τους 1.500 ασυνόδευτα παιδιά, βρωμίζουν την καθαρότητα του Δυτικού πολιτισμού. Βλέπεις, η απελπισία δεν πλένεται συχνά, δεν κοιτάζεται στον καθρέφτη (γιατί δεν καθρεφτίζεται στα μάτια του Άλλου) και αφοδεύει το ασύδοτο πένθος της μέσα στα σπίτια της ζεστής οικογενειακής νεκρότητας, αφού δεν έχει πού αλλού να το αφοδεύσει.

Η «Ζούγκλα του Καλαί» έπρεπε να κατερειπωθεί. Γιατί ήταν ένα σύμβολο αποτυχίας του Δυτικού πολιτισμού. Και ένα σύμβολο ντροπής, επίσης, για την εκτροπή αυτού του πολιτισμού. Έπρεπε να γίνει αποκαΐδια και στάχτες. Λες και ο πολιτισμός θα αρθεί στο ύψος της εποχής του, όταν κρύψει μέσα στις χωματερές τους ανθρώπους που περισσεύουν. Αλλά από την ώρα που ένας πολιτισμός –ο πολιτισμός του χρήματος και του κανιβαλικού κέρδους – θεωρεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που περισσεύουν, που μπορείς να τους σπρώξεις και να τους θανατώσεις ακόμα, ατιμώρητα, τότε ο πολιτισμός αυτός βρίσκεται σε κατάσταση επιθανάτιου ρόγχου.

Ένα πολιτισμός που δέρνει και καίει, ξεχνώντας ότι η απελπισία είναι πυρίμαχη, βαδίζει ολοταχώς προς τον χαμό του. Γιατί η ζούγκλα δεν είναι στο Καλαί. Η ζούγκλα είναι εκεί όπου αποφασίζουν να διαγράψουν χώρες και λαούς από τον χάρτη. Η ζούγκλα βρίσκεται πίσω από τις φοβερές πόρτες της ισχύος, όπου φοβεροί άνθρωποι αποφασίζουν για την ζωή και τον θάνατο. Η ζούγκλα βρίσκεται εκεί όπου ισχύει ο νόμος του ισχυρότερου. Και ο ερειπιώνας του Καλαί, είναι ένας ερειπιώνας που σύντομα θ’ αρχίσει πάλι να κινείται από την κβαντική μηχανική παραγωγής απελπισίας. Από την πελώρια μηχανή παραγωγής ενός ανεξέλεγκτου και διαρκώς ογκούμενου παγκόσμιου πληθυσμού απελπισμένων που οι καμένοι ερειπιώνες μιας έσχατης εξαθλίωσης δεν τους λένε τίποτα. Γιατί κουβαλούν έναν ακόμα μεγαλύτερο ερειπιώνα από κατεστραμμένη ζωή, έναν ακόμα μεγαλύτερο πληθυσμό από νεκρούς, μια ακόμα μεγαλύτερη θάλασσα που είναι καμωμένη από δάκρυα απέραντης λύπης και από δάκρυα ανεπίδοτης οργής. Κι αυτά δεν καίγονται.

Όπως δεν κάηκε κι η βάρκα που βρέθηκε –την ώρα που καιγόταν η «Ζούγκλα του Καλαί»- ανοιχτά της Λιβύης να πλέει κυβερνημένη από το θάνατο, με 25 μετανάστες νεκρούς. Φαντάσου την φρίκη. Μια βάρκα που πνίγηκε «αύτανδρη», χωρίς να βουλιάξει. Και πνίγηκε στα ρηχά του πολιτισμού μας, στα ρηχά της κάθε ελεεινής μικρολατρείας του εγώ. Σιωπηλά. Αυτό είναι το φοβερό. Μια κιβωτός θανάτου. Μια κιβωτός ενός νεκρού πολιτισμού, εμπορίας του ίδιου του τού θανάτου.

Να μην αφήσουμε αυτόν τον πολιτισμό, αυτό το σύστημα πολιτισμού του αδηφάγου χρυσίου, να μας πάρει μαζί του. Να μην αφήσουμε τα τέρατα να φωτογραφίζονται (σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας) με selfie, έχοντας φόντο ένα παιδί από την Σομαλία, ασυνόδευτο παιδί, ασυνόδευτο από όλους τους θεούς και τους ανθρώπους, που ετοιμάζεται, να αυτοκτονήσει πηδώντας από τον 5ο όροφο του κτιρίου φιλοξενίας όπου έμενε. Και από πάνω να του φωνάζουν «πήδα». Και το παιδί πήδηξε. Και σκοτώθηκε. Και έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων μέσα στο Δυτικό πολιτισμό. Σιωπηλά. Εξερράγη και πήρε και πήρε μαζί του πολλούς.

Φαντάζομαι πως ούτε που το κατάλαβαν. Τα τέρατα. Μάζεψαν τα κινητά τους και το βράδυ κάθισαν στο οικογενειακό τους τραπέζι. Ούτε που το κατάλαβαν πως είναι νεκροί. Ούτε που το κατάλαβαν οι άνθρωποι που έχουν «πνιγεί μέσα στα κοστούμια τους», που έχουν πνιγεί μέσα στα χαρτοφυλάκια της ζούγκλας που δημιουργεί τον πολιτισμό του Καλαί.

Αλλά εμείς; Εμείς!!

Πηγή: artinews.gr



Arti News: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

Εκπαίδευση παραστρατιωτικών ομάδων στην... «ασύμετρη απειλή»... του λαϊκού κινήματος

Κοινωνία


Παραστρατιωτικές, μιλιταριστικές, εθνικιστικές, ακροδεξιές ομάδες εκπαιδεύονται ήδη στην Ελλάδα στα «πρότυπα» των φασιστικών ταγμάτων που ματοκυλούν τον λαό του Ντονμπάς στην Ουκρανία, στό όνομα… των «ασύμετρων απειλών» που επιφέρουν «καίριο χτύπημα στην ομαλή λειτουργία της κοινωνικής ζωής του τόπου»!

Οπως αποκαλύπτει το «Δίκτυο Σπάρτακος», η εθνικιστική Λέσχη Εφέδρων ΛΕΦΕΔ Χίου εκπαιδεύεται με αντικείμενο «ασύμμετρες Απειλές», εναντίον των προσφύγων και του «εχθρού λαού», ως «στρατιωτικοποιημένος μηχανισμός που έρχεται να συνεργαστεί-συμπληρώσει τη δράση του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού, της FRONTEX και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο εναντίον των μεταναστών!».

«Ένας πόλεμος που παίρνει και τα χαρακτηριστικά πογκρόμ που οργανώνουν οι ΝΑΖΙ της Χρυσής Αυγής – ΕΛ.ΑΣ. – ΕΥΠ – Δήμαρχοι και επιχειρηματίες, ιδιαίτερα της τουριστικής βιομηχανίας. Λέσχες Εφέδρων που συχνά δεν αγχώνονται για να κρύψουν τη φασιστική τους ιδεολογία και τους δεσμούς τους με Νεοναζιστικές Οργανώσεις, προβάλλουν τον Λαϊκισμό και τον Εθνικισμό τους, για να στραφούν εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων, σε ένα νησί όπως η Χίος, που η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε απέραντη Φυλακή, όπου κρατά έγκλειστους σε άθλιες συνθήκες, ανθρώπους που έσπρωξε στη προσφυγιά και η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα».

Η ίδια η… «λέσχη» γράφει:

«Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της η ΛΕΦΕΔ ΧΙΟΥ πραγματοποίησε εκπαίδευση 2 ημερών με θέμα – αντικείμενο «Ασύμμετρες Απειλές».

Στο σύγχρονο Θέατρο Επιχειρήσεων οι Ασύμμετρες Απειλές θεωρούνται ως ένας από τους κύριους παράγοντες ισχύος και η αντιμετώπιση τους όσο αυτό είναι δυνατόν αποτελεί βασικό στόχο των Ενόπλων Δυνάμεων – Κυβερνήσεων των διαφόρων κρατών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες την Κυριακή 2 Οκτ 2016 πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος της παραπάνω εκπαίδευσης σε θεωρητικό επίπεδο περιλαμβάνοντας τις ενότητες:

– Ορισμοί και Στρατιωτική Ορολογία- Μορφές – Μέσα – Αντιμετώπιση – Ρόλος – Αποστολή ομάδος στην προσπάθεια αποτροπής – αντιμετώπισης μια ασύμμετρης απειλής σε τοπικό επίπεδο.

Την Κυριακή 16 Οκτ 2016 πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος της εκπαίδευσης που περιλάμβανε πρακτική εξάσκηση στην αντιμετώπιση μιας υποτιθέμενης ασύμμετρης απειλής από τμήμα της ΛΕΦΕΔ επιπέδου ομάδας.

Ο στόχος που επιλέχτηκε ήταν ένας Ζωτικός Χώρος της νήσου, η καταστροφή του οποίου με συνθήκες ασύμμετρων απειλών θα επίφερε καίριο χτύπημα στην ομαλή λειτουργία της κοινωνικής ζωής του τόπου.

Εξετάστηκαν τα αντικείμενα :

– Αποστολή Ομάδας- Οργάνωση Ομάδας – Τρόποι Ενεργείας (Αποτροπή απειλής – Φύλαξη στόχου) – Επικοινωνίες – Αποκοπές Δρομολογίων – Δοκιμές Σχεδίων – Έλεγχος εισερχομένων – εξερχομένων από το στόχο – Κανόνες Εμπλοκής με πιθανά σενάρια...
»

Να σημειωθεί ότι ο όρος «ασύμετρη απειλή» είναι ιδιαίτερα… «ελαστικός» για το ΝΑΤΟ και, φυσικά, τον στρατό και τους μηχανισμούς καταστολής των κρατών – μελών του. Συχνές είναι, για παράδειγμα, οι στρατιωτικές ασκήσεις με σενάρια σε «κατοικημένες περιοχές», αλλά και η «αντιμετώπιση πλήθους»…

Πηγή: toperiodiko.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

Το σκλαβοπάζαρο της παιδικής εργασίας

Γιώργος Μουργής


Συνολικός αριθμός και στοιχεία της παράνομης παιδικής εργασίας παγκόσμια δεν υπάρχουν. Οι εκτιμήσεις ΟΗΕ και UNICEF κάνουν λόγο για πάνω από 250 εκατομμύρια ανήλικα παιδιά, ηλικίας 5 έως 14 ετών, τα οποία εργάζονται σε σύγχρονα εργασιακά κολαστήρια, κάτω από σκληρές συνθήκες. Οι εργατικές νομοθεσίες ή η παγκόσμια «Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού» αποτελούν κενό γράμμα ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση και την παράνομη παιδική εργασία.

Τα σκήπτρα της παιδικής εργασιακής σκλαβιάς κρατά η Ασία, ενώ ακολουθούν οι χώρες του Ειρηνικού, η Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Ευρώπη.

Στο μακρύ κατάλογο των ερευνών παγκόσμια, δεν βρίσκεις μόνο εντυπωσιακά νούμερα εργασιακού εξαναγκασμού παιδιών αλλά και σοκαριστικά στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες και τον τρόπο με τον οποίο οι ανήλικοι βιώνουν μια στυγνή, ανελέητη καθημερινότητα.

Στην Ευρώπη εργάζονται παράνομα 300 ως 500 χιλιάδες ανήλικοι, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καθώς προωθούνται από χώρες του Τρίτου Κόσμου όπου κατοικούν.

Ο θλιβερός κατάλογος συμπληρώνεται από χιλιάδες εξαφανισμένα παιδιά που καταφθάνουν στις «ανεπτυγμένες χώρες», είτε για να χρησιμοποιηθούν σαν πειραματόζωα είτε για εμπόριο των οργάνων τους.

Η παιδική δουλεμπορία στις γεωργικές περιοχές συμβαδίζει  συχνά με μορφές σύγχρονης δουλοπαροικίας, ενώ αλλού ευδοκιμεί το τραγικό φαινόμενο της μεσιτείας από γονείς που «νοικιάζουν» σε μεσίτες ανήλικα παιδιά, για να εργαστούν σε πολυεθνικές, συνεισφέροντας οικονομικά στις εξαθλιωμένες οικογένειες τους.

Τέλος, μία από τις φοβερότερες μορφές σύγχρονου δουλεμπορίου είναι η επιστράτευση παιδιών τα οποία συμμετέχουν ως «στρατιωτάκια» σε πολέμους ή εμφύλιες συρράξεις.

Η εμπορία παιδιών, μια «επιχείρηση» με ετήσιο τζίρο 1,5 ως 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει θύματα 1,2 εκατομμύρια ανήλικα το χρόνο.

Η οικονομική εξαθλίωση, που πλήττει τελευταία μάλιστα πρόσφυγες ή  μετανάστες, υποθάλπει την ανάπτυξη παράνομων δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα την εκμετάλλευση παιδιών με ποικίλους τρόπους και την κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Αποτελεί μύθο πλέον η άποψη ότι η παιδική εκμετάλλευση είναι «προνόμιο» των υποανάπτυκτων κρατών. Το φθηνό εργατικό κόστος που προσφέρουν είναι επιθυμητό ακόμη και σε οικονομικά αναπτυγμένες χώρες. Η έρευνα της Unicef για την Ελλάδα την κατατάσσει στις χώρες που εφαρμόζουν «ελλιπή και ανεπαρκή» μέτρα προστασίας της μητρότητας και του παιδιού.

Τη διαπίστωση αυτή επαληθεύουν τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας στο οξυμένο πρόβλημα προστασίας του παιδιού στη χώρα μας. Αναφορικά δε με τη νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων παιδιών, ελάχιστες φορές ισχύει. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα δικαιώματα των ανηλίκων  καταπατούνται, αφού δεν εφαρμόζεται η ελληνική νομοθεσία που αφορά στην απασχόληση νέων.

Το κίνημα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα ενεργό, με αποτέλεσμα την συνολική αφύπνιση διεθνών οργανώσεων, ΜΚΟ, εργατικών συνδικάτων, του εργατικού κινήματος και της δικαιοσύνης.

Έγινε αντιληπτό ότι πολυεθνικές με σήμα κατατεθέν την μονοκρατορία της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν ενεργά στο έγκλημα της εργασιακής κακοποίησης ανηλίκων.

Σύμφωνα με τη βρετανική οργάνωση Account Ability, 72 από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη «απολογήθηκαν» τα τελευταία χρόνια για εργασιακή εκμετάλλευση ανηλίκων σε άθλιες συνθήκες. Εξοντωτικά δωδεκάωρα, για ένα πιάτο φαγητό ή στη καλύτερη περίπτωση για ένα δολάριο ημερήσιας αμοιβής.

Χαρακτηριστική η «αυτοκριτική» έκθεση 108 σελίδων Responsibility Report, που έδωσε στη δημοσιότητα η NΙΚΕ.

Μετά τη «συγνώμη», η NΙΚΕ αποκάλυψε τις τοποθεσίες 731 εργοστασίων που της ανήκουν ή παράγουν για λογαριασμό της σε όλο τον κόσμο. H NΙΚΕ αναγκάστηκε σε αυτό το «ξεγύμνωμα» ύστερα από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Καλιφόρνιας, ενώ της επιβλήθηκε πρόστιμο 1,5 εκατομμύρια δολάρια.

Πολυεθνικές όπως οι: Coca-Cola, τα McDonald‘s, τα ΖΑΡΑ και ο όμιλος του τετάρτου πλουσιότερου ανθρώπου στο κόσμο Ορτέγκα, (Βerska, Stradivarius, Pull and Bear, Massimo Dutti, Ousho, Zara Home), η Hanes, τα Wal-Mart, η JC Penney, η Puma, η Victoria Secret, η Nestle, η H&M, η GAP, η Apple, η Adidas, εταιρείες ορυχείων, εξόρυξης πολύτιμων λίθων κ.λπ., επωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από την παιδική παράνομη εργασία με σκοπό το υπερκέρδος, βαμμένο από τα εξευτελιστικά φθηνά παιδικά χέρια.

Η παιδική ηλικία δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις συνώνυμη με την ανεμελιά, το παιχνίδι, τα ξένοιαστα μαθητικά χρόνια. Ανήλικα παιδιά σε ολόκληρο τον πλανήτη χάνουν νωρίς το παιδικό τους χαμόγελο και αναγκάζονται σε τρυφερή ηλικία να ενταχθούν ως σύγχρονοι σκλάβοι στην εργασιακή γαλέρα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης. Σε αυτή την «παραβίαση» των παιδικών χρόνων, η παγκόσμια κοινότητα εξακολουθεί να αδιαφορεί, κουβαλώντας το ανοιχτό τραύμα της σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης των παιδιών. Σε αυτά τα παιδιά που γνωρίζουν τη φρίκη, χάνοντας την αγνότητα τους, αγνοώντας τη χαρούμενη πλευρά της ηλικίας τους, ο κόσμος μας κάποτε θα «απολογηθεί». Μακάρι, τότε, να μην είναι αργά για κανέναν…

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 22.10.2016

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.

Πηγή: nostimonimar.gr



Νόστιμον Ήμαρ: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Ο Τσίπρας προς την έξοδο

Του Γιώργου Δελαστίκ


Από μια κλωστή κρέμεται πλέον η τύχη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας συνιστά βαρύτατο πλήγμα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Προφανώς οι ανώτατοι δικαστικοί του ΣτΕ θεωρούν τον Αλέξη Τσίπρα …«πολιτικό ψοφίμι» και γι’ αυτό τόλμησαν να αποφασίσουν την ανατροπή της πολιτικής του σε ένα θέμα τόσο καίριας σημασίας για την κυβέρνηση!

Αν η κυβέρνηση δεν απαντήσει στην πρόκληση με ωμό τρόπο, σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, με το κόστος να κατανέμεται σε όλη την Αριστερά. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργικού γραφείου, της κυβερνητικής εκπροσώπου και του Νίκου Παππά χαρακτηρίζονταν από ύφος «ηρωικό και πένθιμο» μετά την απόφαση του ΣτΕ. Το ζήτημα όμως, ειδικά στην υπόθεση αυτή, δεν είναι το τι λέει κανείς αλλά το τι κάνει, πώς αντιδρά στην πρόκληση.

Από δηλώσεις, ως συνήθως, καλά τα πήγε η κυβέρνηση. «Αυτό τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με τη βούληση του ελληνικού λαού», καταλήγει η πρωθυπουργική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου. «Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο. Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή», είπε η Όλγα Γεροβασίλη. «Τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν οι δικαστικές αποφάσεις, αλλά οι εκλογές και ο λαός ή η Βουλή, αν αρθεί η δεδηλωμένη», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ιδέα, πάντως, δεν έχει η κυβέρνηση για το τι γίνεται μέσα στο δικαστικό σώμα, όπως καταλάβαμε από το ρεπορτάζ. Φανταστείτε ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, πριν από την πρώτη συνεδρίαση του ΣτΕ, νόμιζαν ότι έχουν υπέρ τους 16 δικαστές του ΣτΕ έναντι μόλις 9 που ήταν εναντίον τους, ενώ όπως έδειξε το αποτέλεσμα ήταν 14 εναντίον τους και μόνο 11 υπέρ τους.

Με άλλα λόγια, οι δικαστές τους δουλεύουν! Γι’ αυτό και δεν δίνουμε κανένα βάρος στις κυβερνητικές δηλώσεις. Οι πάντες έχουν καταλάβει ότι ο Τσίπρας είναι απίστευτα προσαρμόσιμος σε οτιδήποτε τον διατάξουν να κάνει οι δανειστές ή όποιο άλλο κέντρο εξουσίας.

Επομένως, θα δούμε πρώτα τι είδους νομοθετική διάταξη θα φέρει αύριο η κυβέρνηση και μόνο έπειτα θα αποφανθούμε, αφού δούμε και τη σχετική συζήτηση και κατάληξη, αν η κυβέρνηση διατηρεί κάποιες ελπίδες πολιτικής επιβίωσης ή όχι. Ίσως ο κίνδυνος γρήγορης ανατροπής της να την κάνει να αντιδράσει, αν και πολύ αμφιβάλλουμε ακόμη και γι’ αυτό.

Ευτυχώς, το ΣτΕ έκρινε τόσο «ψόφια» την κυβέρνηση ώστε δεν δέχτηκε καν να παραχωρήσει ένα χρονικό περιθώριο τριών έως έξι μηνών προκειμένου να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίο με τη σειρά του να αποφανθεί για το αν ο νόμος Παππά είναι συνταγματικός ή όχι και τελικά να τον επιστρέψει στο ΣτΕ για οριστική κρίση.

Γράφουμε «ευτυχώς» γιατί τότε θα δινόταν η ευκαιρία στην κυβέρνηση να συγκροτήσει ένα ΕΣΡ λίγο πολύ ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση και κατόπιν να… πειθαρχήσει στις αποφάσεις του, λέγοντας ότι υπακούει στο Σύνταγμα και τηρεί τη νομιμότητα!

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 15, παράγραφος 2 του Συντάγματος ορίζει ρητά: «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως ο νόμος ορίζει[…]».

Αναφερόμενη στο ΣτΕ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε: «Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο έκρινε συνταγματικά τα Μνημόνια που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το “μαύρο” στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία». Δίκιο απόλυτο έχει η κυβερνητική εκπρόσωπος σε αυτά που λέει.

Ξαναλέμε όμως ότι στις περιπτώσεις αυτές καμιά σημασία δεν έχει το τι λέει κανείς, σημασία έχει μόνο το τι κάνει ο καθένας ― πόσω μάλλον η κυβέρνηση μιας χώρας.

Το ΣτΕ, κρίνοντας πάντα με νομικά κριτήρια, έχει την τάση να εναρμονίζεται και να βγάζει αποφάσεις που να είναι συμβατές με την κυβερνητική πολιτική ή τουλάχιστον να μην την ανατρέπουν. Το γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν τήρησε την τάση αυτή, συνιστά βαρύτατο πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση Τσίπρα και της δείχνει τον δρόμο προς την έξοδο. Θα τον ακολουθήσει; Δεν αποκλείεται καθόλου

Πηγή: prin.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »

Τα ΟΧΙ της Ελλάδας: με την Αναστασία Βούλγαρη (Βίντεο)

Εκδηλώσεις


H Αναστασία Βούλγαρη μιλά, στην εκπομπή της Χρύσας Αριάδνης Κουσελά "ΕΡΤ open Πολιτισμός", για το διαχρονικο ΟΧΙ της Ελλάδας από το 1940 μέχρι σήμερα.

Για τον καθοριστικό ρόλο της Τέχνης και του Πολιτισμού κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης.

Στη συνέχεια μιλά για την Πολιτιστική Επανάσταση της δεκαετίας του 1960 και τα μεγάλα ΟΧΙ, από τότε μέχρι την εξέγερση του "Πολυτεχνείου".

Η Αναστασία Βούλγαρη μιλά για το σήμερα και καταθέτει την πρόταση της για "να κάνουμε τα τραγούδια πράξη".




Η Σφήκα: Εκδηλώσεις




Διαβάστε Περισσότερα »

Τυχοδιωκτικές αρχές

Πέτρος Αργυρίου


Ένας επικοινωνιακός πύργος από τραπουλάχαρτα με τον Παππά στην κορυφή, σωριάζεται.

Το θέμα ήταν απλούστατο όσο ηλιθιοδέστατα φιλόδοξη ήταν η διαχείριση του: το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ναι αυτό που τόσα χρόνια επέβλεπε την τοξικότητα του τηλεοπτικού ρύπου κι έξυνε τα αρχίδια του, είναι υπεύθυνο για την έκδοση τηλεοπτικών αδειών.

Το ΣΤΕ, δε θα μπορούσε να κρίνει αλλιώς ακόμη κι αν το ήθελε.

Ψέματα: το κανε για τις Σκουριές, το κανε για την Fraport, το κανε για τα μνημόνια. Και το έργο έχει αρχή και μέση και τέλος δεν έχει.

«Διαγωνισμός» καταλήγει με τη ΔΕΗ να πουλάει σε «ιδιώτες» κιλοβατώρες φθηνότερο από ότι τις παράγει.

Καταλαβαίνετε τι συμβαίνει σε έναν παραγωγό που πουλάει φθηνότερα από όσο του κοστίζει η παραγωγή.

Πάει κι η ΔΕΗ.

Το γραφείο του προϋπολογισμού περιμένει ένα φορομπηχτικό και υφεσιακό 2017. Μόνο υπό ιδανικές συνθήκες μπορούν να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι. Και ιδανικές συνθήκες υπάρχουν μόνο στα εργαστήρια.

Μνημόνιο 4, με το εσωτερικό χρέος να έχει διογκωθεί τόσο ώστε να πλησιάζει το εξωτερικό χρέος.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο έπος των τηλεοπτικών αδειών, αυτό το Σήριαλ.

Η κυβέρνηση επιδίωξε να προσεταιριστεί ολιγάρχες με το δόγμα, λεφτά να χουν κι ας είναι ότι να ναι.

Εγκληματίες, σκιώδεις δημάρχους όπως ο Μαρινάκης, και το γιο ενός δικού τους μεγαλοεργολάβου του δημοσίου, τον Καλογρίτσα.

Φυσικά ο Καλογρίτσας, ως γνήσιος αριστερός, δεν ήθελε να βάλει το χέρι στην τσέπη στα ήδη δανεισμένα από την τράπεζα Αττικής δεκάδες εκατομμύρια του κι έτσι επιχειρήθηκε η γνωστή μέθοδος του να πάρει την τηλεοπτική άδεια με φρέσκα λεφτά της Αττικής, άλλωστε η Αττικής, μη συστημική τράπεζα με τους μεγαλοεργολάβους του δημοσίου και τους μεγαλοσυνδικαλιστές να χουν μεγάλη επιρροή στις πρακτικές της, προοριζόταν από νωρίς από τον Δραγασάκη για να γίνει ο κινητήριος μοχλός της κρατικής διαπλοκής κι όχι φυσικά για να αναπτυχθεί ένα υγιές παράλληλο τραπεζικό σύστημα όπως μεγαλόστομα και παραπλανητικά είχε διακηρυχθεί.

Ως εκ τούτου, ο κάποτε εγκληματίας Στουρνάρας που σήμερα είναι κώλος και βρακί με την κυβέρνηση που άλλοτε τον χαρακτήριζε εμμέσως πλην σαφώς έτσι, έβαλε χέρι στην Αττικής με αποτέλεσμα το ΣΔΟΕ να επισκέπτεται εκβιαστικά την αμέσως επομένη ημέρα τη γυναίκα του ώστε ο ίδιος να πειστεί να κάνει τα στραβά μάτια.

Κι οι επιθέσεις φιλίας της κυβέρνησης δεν σταμάτησαν εκεί.

Ενόψει της προσφυγής των ολιγαρχών στο ΣΤΕ, λαδώνει τους ανωτάτους δικαστικούς με αυξήσεις. Κι όταν αυτό δεν φθάνει, ο Υπουργός δικαιοσύνης κυνηγάει πρώτα τον αντιπρόεδρο του ΣΤΕ κι έπειτα το έγκλημα και τον εκβιασμό που έχει διαμειφθεί εις βάρος του, με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων του και της ερωτικής του ζωής.

Τύφλα να χει ο Ζούγκλας.

Παππα-τζιλίκια, πρακτικές μιας νέας συμμορίας που προσπαθεί να εδραιωθεί ανάμεσα σε παλιότερες, πότε βρίζοντας και φτύνοντας τους ανταγωνιστές, χειροφιλώντας πάντα τα μεγάλα αφεντικά.

Κοντά στα ξερά του ΣΥΡΙΖΑ καίγονται και τα ελάχιστα χλωρά που του χουν απομείνει.

Ποιος λοιπόν να υπερασπιστεί τον μοναδικό άνθρωπο που επιχείρησε να καθαρίσει την μπόχα του ελληνικού ποδοσφαίρου από τους ανθρώπους του Μαρινάκη που σηκώνουν πανό μέσα στο γήπεδο απειλώντας τον;

Ας είμαστε ειλικρινείς: δεν έβαλε η τρόικα δήμαρχο του Πειραιά τον Μαρινάκη και Βόλου τον Μπέο. Οι ποδοσφαιροκέφαλοι, πρώτης τάξης υλικό για στελέχωση της Χρυσής Αυγής, το κάνανε.

Στο εξωτερικό, διαπρέπουμε.

Ο Σταθάκης υποστηρίζει έμπρακτα τη CETA, τον δούρειο ίππο της TTIP, ενώ ο Κούλογλου μας λέει ότι δεν μπορούσαν να καταψηφίσουν γιατί θα γινόμασταν πάλι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι οι αξιωματούχοι της Ελληνικής κυβέρνησης είναι απλά έπαρχοι της Γερμανικής ΕΕ και των πολυεθνικών.

Ορθότατα είχα λοιπόν προειδοποιήσει τον Ιούνιο του 2015: "Δεν ξέρουμε πόσα άλλα ανταλλάγματα θα δώσει η κυβέρνηση στα θέματα των ΠΟΠ (φέτα κλπ), των διατλαντικών συμφωνιών που δίνουν το δικαίωμα στις πολυεθνικές να καταπιούν κράτη ολόκληρα και των μεταλλαγμένων που μπορούν να καταστρέψουν ή να αλυσοδέσουν οπισθάγκωνα την αγροτική παραγωγή μιας χώρας."

Τώρα ξέρουμε. Γιατί όπως είχα περιγράψει στο βιβλίο μου Παρά Φύση, η Ceta θα σκοτώσει τη φέτα και συνολικά την ελληνική διατροφή μαζί με την αγροτιά και την κτηνοτροφία.

Κάποτε τα ΝΑΙ ερχόντουσαν απ’ έξω και τα ΟΧΙ απ’ έξω. Σήμερα, τα ΟΧΙ έρχονται απ’ έξω και τα ναι από μέσα. Κι όπως αποδείχτηκε, ακόμη και τα όχι, οι ταχυδακτυλουργοί της «ριζοσπαστικής αριστεράς», πιστοί στο όραμα Σημίτη για μια γερμανική Ελλάδα, τα κάνουν ναι.

Όπως είχα γράψει από την αρχή της κρίσης, στόχος της κρίσης ήταν να έρθουμε σε μη αντιστρεπτές καταστάσεις που θα μας καθιστούσαν απόλυτα ομήρους στους πλιατσικολόγους.

Με τον μέσο έλληνα να χει φτωχοποιηθεί και με τα ταμεία να χουν σφαγιαστεί και να μην έχει μείνει ούτε λέπι, η στιγμή αυτή έχει έρθει.

Υπήρχε εναλλακτική;

Οι αποκαλύψεις Ολάντ δείχνουν ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε που γνώριζε καλά ότι μπορούσε να τεντώσει το σκοινί όσο ήθελε απέναντι στο ευρώδουλο ελληνικό σύστημα, συνομιλούσαν ανοιχτά από το 2015, όπου η Ελλάδα τελείωσε ως σωσίβιο για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, για ένα τιμητικό προσωρινό Grexit with benefits.

Η κουβέντα αυτή ήταν απαγορευμένη εντός της χώρας, όπως απαγορευμένο ήταν το κούρεμα χρέους μέχρι που τελικά οι διεθνές συγκυρίες το επέβαλαν με τον καταστροφικότερο των τρόπων για την Ελλάδα.

Κακός κι ο εχθρός, χείριστος όλων ο προδότης.

Πηγή: agriazwa.blogspot.com



Η Σφήκα: Επιλογές




Διαβάστε Περισσότερα »