Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Κύπρος – η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι

Παναγιώτα Μπλέτα


Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαικού Ινστιτούτου σχετικά με τη νομισματική φτώχεια και τις εισοδηματικές ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που αφορούσε την χρονική περίοδο της τελευταίας πενταετίας, τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αντιμετωπίζει το 27,4% των Κυπρίων, ενώ μόλις και μετά βίας τα βγάζουν πέρα το 60,4%.

Πιο αναλυτικά ακόμη, το 15,3% του πληθυσμού της Κύπρου ζει με σοβαρές στερήσεις και το 36,5% του πληθυσμού στερείται σημαντικών αγαθών.

Τα ηλικιακά γκρουπ που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποτελούν οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, τα παιδιά, οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα άτομα με αναπηρίες. Οι πιο ευάλωτες δηλαδή κοινωνικά ομάδες, που θα έπρεπε να προστατεύονται από την κοινωνική πολιτική του κράτους ειδικότερα σε περιόδους κρίσεων.

Τα ποσοστά αυτά της Κύπρου βρίσκονται πολύ κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τάση μάλιστα να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Για ποια Ευρώπη μιλάμε;

Στην ίδια έρευνα αποκαλύπτεται ακόμη, ότι η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με τη φτώχεια, μέσα στην ΕΕ.

Λίγους μήνες πριν, στις 31 Μαρτίου του 2016 ανακοίνωνε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), πανηγυρικά, την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

Ανάφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η χώρα κατάφερε, μέσα σε μια τριετία (2013 η Κύπρος μπήκε στο μνημόνιο), να επανέλθει στην οικονομική ανάπτυξη και να αποκαταστήσει τα δημοσιονομικά της, ενώ σταθεροποιήθηκε και ο τραπεζικός τομέας με τις αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Το μήνυμα ήταν, ότι το κράτος ανέκτησε την αξιοπιστία του και κατόρθωσε να απλώσει δίχτυ κοινωνικής προστασίας στις ευάλωτες ομάδες, ενώ όπως αποδεικνύει η σχετική έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου συνέβηκε ακριβώς το αντίθετο στην πραγματικότητα.

Η εξευτελιστικά «επιτυχημένη» ιστορία της Κύπρου στην Ευρωζώνη, με την πλασματική αύξηση του ΑΕΠ (καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε ουσιαστικά σε Ευρώ, γεγονός που οδηγεί τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση), επιβεβαιώνει για τον επικεφαλή του ESM την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΝΑΝΤΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ…

Επιβεβαιώνει δηλαδή, πως παίζεται το παιχνίδι!

Και αφού βγήκε η Κύπρος από το μνημόνιο, αρχίζουν πάλι οι διαπραγματεύσεις για το ΚΥΠΡΙΑΚΟ…

Μα… χρειαζόταν συνέτιση ο Κυπριακός λαός προκειμένου να κάτσει στο τραπέζι και να παραδεχτεί όλα τα επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΑ!

Αφού το 2004 δεν υπάκουσε και επέστρεψε το κατάπτυστο σχέδιο Ανάν. Όλα μπορούν να αλλάξουν όμως κατά την λογική του συστήματος με Capital Controls-Μνημόνια – Δανειακή Εξάρτηση - Φτωχοποίηση.

Μπορούν άραγε;

Τι λέει ο Κυπριακός λαός;

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, για ένα σχέδιο που προβλέπει την αναγνώριση ουσιαστικά σαν ισοκυρίαρχου του Τουρκοκυπριακού κράτους, κάτω από τον «φερετζέ» του δικοινοτικού, διζωνικού ομοσπονδιακού χαρακτήρα.

Κατά πόσο ελέγχει όμως η Άγκυρα την Τουρκοκυπριακή πλειοψηφία; Απόλυτα, αφού έχει εποικίσει όλη την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Για ποιες και πόσες εθνικές κυριαρχίες καθαρές και καμουφλαρισμένες μιλάμε;

Πολύ απλά, καμιά απόφαση δεν θα μπορεί να λαμβάνεται από την «Ομόσπονδη» Κύπρο χωρίς τη συναίνεση της Άγκυρας και καμιά απόφαση δεν θα μπορεί να λαμβάνεται εναντίον της Άγκυρας. Αυτό σημαίνει την διαμόρφωση της ελεύθερης Κύπρου σε Τουρκικό προτεκτοράτο.

Ποιες είναι οι επιδιώξεις του αμερικανικού παράγοντα;

Μα… να διαμορφώσει έναν γεωπολιτικό άξονα Ισραήλ-Τουρκίας, πάνω στον οποίο θα στηρίξει τη μεσανατολική πολιτική της κυβέρνησής του.

Μα… να βάλει χέρι στα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου.

Ποιες είναι οι επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι ίδιες. Να βάλουν χέρι στα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου.

Ένας, ένας παιδιά. Όλοι θα πάρετε…



Παναγιώτα Μπλέτα: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου