Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Ο σκοταδιστικός ΤΡΑΜΠουκισμός

Σπύρος Μανουσέλης


Γιατί τόσοι πολλοί Αμερικανοί επιστήμονες και καταξιωμένοι ερευνητές αποφάσισαν να βγουν από τα εργαστήριά τους για να διαδηλώσουν δημόσια κατά των εξαιρετικά επικίνδυνων, σκοταδιστικών, κρυπτοθεολογικών προκαταλήψεων και των εμφανώς αντιεπιστημονικών ιδεοληψιών του 45ου προέδρου της ισχυρότερης στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης πάνω στη Γη;

«Μια αμερικανική κυβέρνηση που αγνοεί την επιστήμη για να ακολουθήσει ιδεολογικούς στόχους θέτει σε κίνδυνο το σύνολο του πλανήτη», όπως έγραψαν οι ομάδες επιστημόνων και οικολόγων ακτιβιστών στο παναμερικανικό κάλεσμά τους για τη μεγάλη πορεία των επιστημόνων (Scientists March), που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον και σε άλλες μεγάλες πολιτείες κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Μήπως πρόκειται για υπερβολικές αντιδράσεις, οι οποίες δημιουργούνται από μικροπολιτικές-συντεχνιακές σκοπιμότητες κάποιων κοινωνικά περιθωριακών ή ελιτίστικων ομάδων, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ; Κάθε άλλο!

Αφού, τον περασμένο Δεκέμβριο, περισσότεροι από 2.300 διαπρεπείς Αμερικανοί επιστήμονες -μεταξύ των οποίων και 22 νομπελίστες!-, έχοντας εξοργιστεί από τις ανακριβείς «απόψεις» του Τραμπ σχετικά με πολύ σοβαρά επιστημονικά θέματα, έκριναν απαραίτητο να απευθύνουν ανοιχτή επιστολή προς τον ίδιο και το Κογκρέσο, στην οποία, αφού εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις στον ευαίσθητο τομέα της έρευνας, ζητούσαν ο πρόεδρος και η κυβέρνηση «να παραμείνουν πιστοί στα υψηλά στάνταρτ επιστημονικής αντικειμενικότητας και ανεξαρτησίας κατά την αντιμετώπιση απειλών για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον»!

Δεδομένου, μάλιστα, ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα -εποχή της παντοκρατορίας της τεχνοεπιστήμης- τέτοιες αντιδράσεις από μέρους της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας θα έπρεπε να θεωρούνται εντελώς απρόσμενες. Ή μήπως όχι;

Για να αξιολογήσουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος που έχει ανακύψει, αρκεί να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις καταφανώς αντιεπιστημονικές δηλώσεις του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Αντιεπιστημονικά... «διαμάντια»



Εκτός από τις ανερυθρίαστα σεξιστικές και ρατσιστικές απόψεις που, κατ’ επανάληψη έχει διατυπώσει εις βάρος των γυναικών, ο νέος πλανητάρχης, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει απολύτως σαφείς ιδέες για την αντιμετώπιση των σύγχρονων οικολογικών και βιοϊατρικών προβλημάτων.

Απόψεις που, μολονότι είναι εμφανώς αντιεπιστημονικές, δεν διστάζει να τις διατυπώνει και, ενδεχομένως, να επιχειρήσει να τις επιβάλει στην αμερικανική κοινωνία.

Ιδού μερικές από τις πιο προκλητικές από αυτές, όπως τις διατύπωσε ο ίδιος γραπτά στον διαδικτυακό του τόπο ή σε συνεντεύξεις, πριν αναλάβει επίσημα τα προεδρικά του καθήκοντα.

Για την κλιματική αλλαγή: Πιστεύει ότι η πλανητική υπερθέρμανση είναι ένας μύθος που δημιουργήθηκε από την Κίνα με σκοπό να καταστήσει μη ανταγωνιστική την αμερικανική βιομηχανία.

Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι η υπερθέρμανση είναι μια «ανοησία» που βασίζεται σε ανακριβή και χειραγωγημένα επιστημονικά δεδομένα, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ο πλανήτης παγώνει!

Αυτά έλεγε πριν εκλεγεί, άραγε τώρα, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, θα αλλάξει γνώμη; Μάλλον όχι, δεδομένου ότι επέλεξε να τοποθετήσει τον Scott Pruitt ως επικεφαλής της Environmental Protection Agency (EPA), με κριτήριο τις σχεδόν ταυτόσημες (με τον νέο πρόεδρο) απόψεις που έχει διατυπώσει για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και για τη διαφωνία του με την «υπερβολικά προστατευτική», μέχρι τώρα, πολιτική της EPA για το περιβάλλον.

Για τον ιό Εμπολα και τα εμβόλια: Υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να απαγορεύσουν την είσοδο ή την επιστροφή ατόμων που ενδέχεται να είναι φορείς του ιού.

Οι Αμερικανοί πολίτες που επισκέπτονται για ανθρωπιστικούς λόγους τις χώρες όπου η νόσος του Εμπολα, δηλαδή ο αιμορραγικός πυρετός (EHF), βρίσκεται σε έξαρση επιτελούν αξιοθαύμαστο έργο. Δυστυχώς όμως, θα πρέπει να πληρώσουν ακριβά το τίμημα των επιλογών τους!

Ομως, εξίσου αντιεπιστημονικές και «φιλάνθρωπες» απόψεις έχει διατυπώσει ο Τραμπ για τα Αμερικανάκια που, ενώ είναι απολύτως υγιή, πάνε σε παιδιάτρους οι οποίοι τα βομβαρδίζουν με πολλά αντιβιοτικά εμβόλια, με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν από αυτοάνοσες παθήσεις!

Μια ιδιαίτερα διαδεδομένη στο ευρύ κοινό αλλά ανεπιβεβαίωτη άποψη, με την οποία διαφωνούν όλες οι παιδιατρικές εταιρείες (όχι μόνο στην Αμερική αλλά παντού).


Εξοργιστικές, ωστόσο, είναι και οι απαξιωτικές απόψεις του για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Για παράδειγμα, θεωρεί ότι τα κέντρα παραγωγής αιολικής ενέργειας είναι «αποκρουστικά» να τα βλέπει κανείς και θα έπρεπε να τεθούν εκτός νόμου.

Οσο για την αντιμετώπιση της «κρίσης των οπιοειδών ουσιών» από τις οποίες στις ΗΠΑ πεθαίνουν κάθε χρόνο πάνω από 30 χιλιάδες χρήστες, ο νέος πρόεδρος πιστεύει πως θα την αντιμετωπίσει με νέα απαγορευτικά μέτρα.

Κυρίως όμως, με τον αποκλεισμό των ΗΠΑ από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική. Πώς; Μέσω της κατασκευής ενός «προστατευτικού» τείχους από τα ναρκωτικά και κυρίως τους εγκληματίες μετανάστες!

Εντούτοις, όλες αυτές οι ανιστόρητες και εμφανώς αντιεπιστημονικές απόψεις φαίνονται σχεδόν «πταίσματα» σε σύγκριση με το τεράστιο πλανητικό πρόβλημα της διαχείρισης από τον Τραμπ της πυρηνικής και πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το επίσημο Δελτίο Πυρηνικών Επιστημόνων (Bulletin of the Atomic Scientists) που εκδόθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017, ο δείκτης του «Ρολογιού της Αποκάλυψης» («Doomsday Clock»), που αντιστοιχεί στην πιθανότητα μιας μεγάλης πλανητικής καταστροφής, δείχνει ήδη 23.57 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα (23.57.30΄΄).

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με αυτούς τους επιστήμονες, η μεγάλη άνοδος των καταστροφικών εθνικιστικών πολιτικών, η εθελοτυφλία των περισσότερων κυβερνήσεων απέναντι στην επιταχυνόμενη οικολογική καταστροφή και όλα αυτά σε συνδυασμό με την πρόσφατη εκλογή ενός πλανητάρχη όπως ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν μετατοπίσει τον λεπτοδείκτη του «Ρολογιού της Αποκάλυψης» μόλις δυόμισι λεπτά πριν από την... «τελική λύση».

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου