Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Λιόσα εναντίον Τραμπ

Γιώργος X. Παπασωτηρίου


Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα(ή Γιόσα), ο νομπελίστας συγγραφέας, που παρ’ ολίγο να γίνει πρόεδρος του Περού, δεν είναι κάποιος αριστερός, αλλά ένας νεοφιλελεύθερος. Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως «ριζοσπάστης φιλελεύθερος». Αυτός, λοιπόν, ο Βάργκας Λιόσα, που ποτέ δεν συμπάθησα, τάσσεται εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και καλεί τον ισπανόφωνο κόσμο να δείξει την αλληλεγγύη του στους λατινοαμερικανούς που ζουν στις ΗΠΑ αλλά και στους πολίτες χωρών όπως το Μεξικό, καθώς είναι αντιμέτωποι με τις «ύβρεις» του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Εμείς, όλες οι ισπανόφωνες κοινότητες, οφείλουμε να κινητοποιηθούμε για να δείξουμε αλληλεγγύη, όχι μόνο σε αυτούς (σ.σ. στους λατινοαμερικάνους οι οποίοι ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής), αλλά και στις χώρες οι οποίες ξεκάθαρα καθυβρίζονται από τον νέο βορειοαμερικάνο πρόεδρο, όπως είναι το Μεξικό», είπε ο περουβιανός λογοτέχνης μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη.

Θα αναρωτηθεί κανείς εύλογα: Προς τι η αντιπάθεια για έναν άνθρωπο που είναι εναντίον της ρατσιστικής και ξενοφοβικής πολιτικής Τραμπ; Εξηγούμαι: Ο Λιόσα δεν ενδιαφέρεται πρωτίστως για τις ζωές των διωκόμενων από τον Αμερικανό πρόεδρο μεταναστών, δεν ενδιαφέρεται, για την αναδουλειά, για την πείνα, για τη δυστυχία τους, αλλά πάνω απ’ όλα για τη γλώσσα τους, τα ισπανικά. Διαμαρτύρεται πρώτιστα για τον «κίνδυνο ο οποίος επικρέμαται για τη γλώσσα μας». Για την ισπανική γλώσσα κόπτεται κυρίως ο συγγραφέας, οι άνθρωποι έρχονται μετά. Κι αυτό το κάνει συστηματικά.

Θυμάμαι τον Λιόσα όταν καταφερόταν εναντίον της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους. Έλεγε τότε πως «Όταν ακούω τον Άσκροφτ (σ.σ. υπουργός του Τζορζ Μπους τζούνιορ) να μιλά, έχω την εντύπωση ότι ακούω έναν ιμάμη από τη Βαγδάτη». Δεν τον ενδιέφερε ότι 300.000 ιρακινοί είχαν σκοτωθεί, ούτε τα βασανιστήρια στην κόλαση του Αμπου-Γκράιμπ, αλλά για τον τρόπο που μιλούσε ο Άσκροφτ!

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και μ’ αυτόν τον Λιόσα, που πολλές φορές έχω καταλάβει γιατί τον χαστούκισε ο Μάρκες, ακόμα και μ’ αυτόν πρέπει να συμμαχήσουμε (ναι, ακόμη και με την… Μαντόνα) εναντίον του ρατσισμού και του φασισμού του Τραμπ, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε πως ο Λιόσα και οι νεοφιλελεύθεροι ομοϊδεάτες του εκκόλαψαν τόσο το ρατσισμό όσο και την ακροδεξιά.

Τώρα που το σκέφτομαι, αν δεν υπήρχε ο Τραμπ, έπρεπε να εφευρεθεί για να "ξεπλύνει" τους νεοφιλελεύθερους!

Πηγή: artinews.gr



Arti News: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου