Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Η προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου 2018 στην Ρωσία και τα τρέχοντα μέτρα απαγόρευσης.

Του Ντμίτρι Κερασίδη*


Το 2017 και το 2018 η Ρωσία υποδέχεται τους αγώνες του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών και του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου (Στμ: το Κύπελλο Συνομοσπονδιών διεξάχθηκε πρόσφατα). Τόσο μεγάλου μεγέθους διοργανώσεις δεν μπορούν να αποφύγουν την λήψη σοβαρών μέτρων ασφαλείας. Το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας κατά την διεξαγωγή των αγώνων του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών (1 Ιουνίου – 12 Ιουλίου 2017) και του Παγκοσμίου Κυπέλλου (ΠΚ – 25 Μαΐου – 28 Ιουλίου 2018) υπογράφηκε σχετικά πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Για μια τόσο μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία, η αυστηροποίηση του συστήματος φύλαξης των διοργανώσεων είναι συνηθισμένη πρακτική. Η ασφάλεια πάνω απ' όλα.

Το 9σέλιδο αυτό επίσημο έγγραφο για τα νέα μέτρα ασφαλείας είναι χωρισμένο σε 20 σημεία, στα οποία περιγράφονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των οργάνων της τάξης. Στο ίδιο ΠΔ γίνεται λόγος πάνω απ' όλα για την ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων ασφαλείας σε ειδικές ζώνες των συγκεκριμένων διοργανώσεων, όπου θα υπάρξει περιορισμός των πτήσεων και απαγόρευσης πλεύσης στα συγκεκριμένα χωρικά ύδατα.

Εκτός αυτού, αυστηροί περιορισμοί θα υπάρξουν για όσους έρχονται από άλλες πόλεις της Ρωσίας και από το εξωτερικό. Ευρισκόμενοι σε άλλη περιοχή της Ρωσίας (Στμ: από τον τόπο κατοικίας τους), οι Ρώσοι πολίτες θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν την παρουσία τους στα όργανα του Υπουργείου Εσωτερικών (Στμ: σε αυτό υπάγονται τα Σώματα Ασφαλείας στην Ρωσία) στον τόπο άφιξής τους μέσα σε διάστημα το πολύ 3 ημερών, σαν να ταξίδευαν στο εξωτερικό. Εδώ διευκρινίζεται, ότι αυτές οι απαιτήσεις δεν αφορούν σε όσους συμμετέχουν στις διοργανώσεις και στους ίδιους τους εκπροσώπους της FIFA. Στις πόλεις διεξαγωγής των διοργανώσεων θα απαγορευτεί επίσης η άφιξη λεωφορείων που δεν θα έχουν λάβει ειδική άδεια από τα αστυνομικά όργανα της Ρωσίας. Χωρίς αμφιβολία, σημαντικοί περιορισμοί θα υπάρξουν και για αυτούς που αγαπούν την κατανάλωση οινοπνευματωδών.

Οι Ρώσοι δεν αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά τόσο σοβαρά μέτρα διασφάλισης της τάξης. Ο νότος της Ρωσίας βρίσκεται πιο κοντά σε μέρη όπου σήμερα διεξάγονται πολεμικές συγκρούσεις, όπως η Συρία, το Ιράκ, η Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν. Και οι πρόσφατες επιθέσεις σε αστυνομικούς στην πόλη Άστραχαν και οι προβοκάτσιες των τρομοκρατών στο Νταγκεστάν υποχρεώνουν τις Αρχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Γι' αυτό και δεν προκαλεί έκπληξη, ότι οι κάτοικοι της Ρωσίας έχουν συνηθίσει εδώ και καιρό σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Εν παρόδω, οι σφυγμομετρήσεις που έχουν γίνει ανάμεσα στους κατοίκους του νότου της Ρωσίας, επιβεβαιώνουν την επιδοκιμασία τους προς την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.

Η σύνταξή μας κατάφερε να διεξαγάγει σφυγμομέτρηση σε κατοίκους τριών πόλεων της νότιας Ρωσίας: του Ροστόβ-να-Ντονού του Βολγκογκράντ και του Σότσι (σε αυτές θα διεξαχθούν αγώνες του ΠΚ Ποδοσφαίρου), όπου αυτόν τον καιρό πραγματοποιούνται εργασίες για την βελτίωση της λειτουργίας των γηπέδων και του περιβάλλοντα χώρου τους.

Πώς μπορώ να ασκήσω επίδραση σε αυτό που συμβαίνει; – εκπλήσσεται με το συγκεκριμένο ερώτημα ο Σεργκέι, κάτοικος του Σότσι – Η σχέση μου με τις κυβερνητικές αποφάσεις είναι η ίδια με αυτήν που έχω προς τα φυσικά φαινόμενα. Είμαι ευγνώμων, που φυλάει εμένα και την πόλη μου, μεταξύ άλλων, από τους εξαγριωμένους ποδοσφαιρικούς χούλιγκαν.

Εξαγριωμένους ποδοσφαιρικούς χούλιγκαν; Θεωρείτε, ότι θα είναι πολλοί από αυτούς στις συγκεκριμένες διοργανώσεις;

Είμαι βέβαιος πως θα είναι αρκετοί. Και μάλιστα απ' όλον τον κόσμο. Γι' αυτό και είναι απαραίτητος ο αυστηρός έλεγχος όλων.

Πώς σας φαίνεται η απόφαση να απαγορευτεί η είσοδος λεωφορείων από άλλες πόλεις κατά την διάρκεια διεξαγωγής του ΠΚ;

Δεν μου προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες ομάδες φανατικών κινούνται με λεωφορεία. Τις δημόσιες συγκοινωνίες, απ' όσο γνωρίζω, δεν τις αφορά αυτό το μέτρο.

Κατά την άποψη του Σεργκέι, το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ένα άθλημα, αλλά πάνω απ' όλα αλληλεπίδραση ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και υπερβολικά συναισθηματικά άτομα, τα οποία συχνά συμπεριφέρονται με ακατάλληλο τρόπο, ιδιαίτερα στα κρίσιμα λεπτά μιας αθλητικής αναμέτρησης. Την άποψή του υποστηρίζουν και οι συμμετέχοντες στην σφυγμομέτρηση και στις άλλες πόλεις, οι οποίοι θεωρούν ως σημαντικότερη συνισταμένη της αναψυχής τους την ασφάλεια και όχι την θεαματικότητα. Κατά την άποψη του Σεργκέι, η απαγόρευση εισόδου λεωφορείων από άλλες πόλεις στις πόλεις-διοργανώτριες του ΠΚ είναι ιδιαίτερα αναγκαία, δεδομένου ότι θα βοηθήσει στην αποτροπή μετακινήσεων ομάδων προσώπων με αμφίβολες διαθέσεις.

Ο κάτοικος του Ροστόβ-να-Ντονού Νικολάι συμφωνεί με την άποψη του Σεργκέι:

Η Ρωσία είναι χώρα πολύ μεγάλη και παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Στις σημερινές συνθήκες τα συμπληρωματικά μέτρα ασφαλείας δεν θα ενοχλήσουν κανέναν, - είναι βέβαιος ο Νικολάι.

Μήπως παραείναι αυστηρά τα μέτρα που λήφθηκαν;

Αντιθέτως. Εάν τέτοιου είδους έλεγχος έμπαινε και στην Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου, τότε θα ήταν ακόμη καλύτερα, - αστειεύεται ο Νικολάι.

Για τους κατοίκους της πόλης του Βολγκογκράντ, στην οποία κατά τα τελευταία χρόνια έγιναν μερικές τρομοκρατικές ενέργειες, παρόμοια μέτρα ασφαλείας είναι απολύτως συνηθισμένα. Οι πολίτες δείχνουν κατανόηση για την αύξηση του αριθμού των αστυνομικών στους τόπους υψηλής συγκέντρωσης ανθρώπων. Αυτό γίνεται προφανώς όχι για το «θεαθήναι», αλλά λόγω υπαρκτών αναγκών.

Η αρνητική γεωπολιτική κατάσταση το μόνο που κατάφερε ήταν να συσπειρώσει τον λαό μας, - είναι βέβαιη η Ελμίρα, κάτοικος Βολγκογκράντ. Ο γιος της εντελώς πρόσφατα κλήθηκε να υπηρετήσει στην Ρωσική Εθνοφρουρά και τώρα είναι περήφανη για την συμμετοχή του στην διαφύλαξη της τάξης στους δρόμους των πόλεων της Ρωσίας – Χάρη στον γιο μου έμαθα, πως στη Ρωσία σήμερα η ενότητα των ανθρώπων εκφράζεται πλέον πολύ πιο έντονα. Ο κόσμος είναι διατεθειμένος να στερηθεί κάποια στοιχεία θεάματος στις διοργανώσεις, ώστε η ασφάλεια να είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

Εν παρόδω, η αρχιτεκτονική των πόλεων της νότιας Ρωσίας είναι ιδιαίτερα όμορφη και οι τουρίστες σίγουρα θα έχουν τι να δουν. Και αν κρίνει κανείς από τις προετοιμασίες για το ΠΚ, η Ρωσία θα συναντήσει τους επισκέπτες της πολύ πιο γενναιόδωρα, απ’ ό,τι τους ίδιους τους κατοίκους της. Στο κατώφλι των συγκεκριμένων αθλητικών διοργανώσεων, οι πόλεις-διοργανωτές σχεδόν άλλαξαν εντελώς το πρόσωπό τους και έγιναν κατά πολύ πιο όμορφες και ελκυστικές.

Τα μέρη μας έγιναν ομορφότερα, απ’ ό,τι στην Ευρώπη, – λέει η Άννα, κάτοικος Ροστόβ-να-Ντονού, στο οποίο θα γίνουν κάμποσα παιχνίδια για διαφορετικές φάσεις του ΠΚ ποδοσφαίρου του 2018 – προσωπικά δεν θα ήθελα, ώστε ένας τόσο μεγάλος κόπος να καταστραφεί από κάποιους προβοκάτορες και τρομοκράτες.

Υπενθυμίζουμε, ότι το ΠΚ ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί στην Ρωσία από τις 25 Μαΐου έως τις 28 Ιουλίου. Εκτός από τις προαναφερθείσες πόλεις της νότιας Ρωσίας, τους ποδοσφαιριστές απ’ όλον τον κόσμο θα υποδεχθούν επίσης στην Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, την Καζάν, το Γεκατερινμπούργκ, το Καλινινγκράντ, το Νίζνι Νόβγκοροντ, την Σαμάρα και το Σαράνσκ.

*Ρώσος δημοσιογράφος και πολιτικός επιστήμονας, ελληνικής καταγωγής, από το Ροστόβ-να-Ντονού (Ρωσία).

**Μετάφραση από τα Ρωσικά: Βασίλης Μακρίδης.



Η Σφήκα: Συντακτών μας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου