Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Activism is not a crime, free #Istanbul10

Στέφανος Μαντζαρίδης


''Είμαι έτοιμη να πληρώσω το τίμημα της επιλογής μου να δουλέψω για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν φοβάμαι. Ο χρόνος μου στη φυλακή ενίσχυσε τη δέσμευσή μου να υπερασπιστώ τις αξίες μου. Δεν θα τις συμβιβάσω''. Idil Eser Διεθνής Αμνηστία.

Ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες των αντιφρονούντων που κρατάει στις τουρκικές φυλακές το καθεστώς Erdoğan βρίσκονται και εννέα ακτιβιστές οι οποίοι κρατούνται για περισσότερες από 100 ημέρες με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ενώ δυο ακόμη που συνελήφθησαν την ίδια μέρα είναι ελεύθεροι με εγγύηση.

Οι δέκα από αυτούς ακτιβιστές, ανάμεσα τους και η İdil Eser Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, παρακολουθούσαν ένα σεμινάριο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο στις 5 Ιουλίου όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο κτήριο και τους έθεσε όλους υπό κράτηση. Κρατήθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τις 18 Ιουλίου, οπότε εμφανίστηκαν ενώπιον του δικαστή μετά από αίτημα του εισαγγελέα για προφυλάκιση μέχρι τη δίκη τους.

Έναν μήνα νωρίτερα είχε συλληφθεί ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Taner Kılıç Οι οχτώ φυλακισμένοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η İdil Eser (Διεθνής Αμνηστία), ο Günal Kurşun (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), η Özlem Dalkıran (Συνέλευση Πολιτών), ο Veli Acu (Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), ο Ali Gharavi (σύμβουλος στρατηγικής IT), ο Peter Steudtner (εκπαιδευτής στη μη χρήση βίας και στην ασφάλεια), η İlknur Üstün (Γυναικείος Συνασπισμός) και η Nalan Erkem (Συνέλευση Πολιτών).

Άλλοι δύο υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνελήφθησαν την ίδια στιγμή, αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση. Αυτοί είναι ο Şeyhmus Özbekli (Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα) και ο Nejat Taştan (Ένωση Παρατηρητηρίου Ίσων Δικαιωμάτων).

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Taner Kılıç συνελήφθη στις 6 Ιουνίου και κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην ''Τρομοκρατική οργάνωση του Fethullah Gülen βάσει του αβάσιμου ισχυρισμού ότι κατέβασε την εφαρμογή ασφαλών μηνυμάτων ByLock.

Οι ακτιβιστές και ακτιβίστριες κατηγορούνται πως υποστήριζαν πληθώρα «ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων» με εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογίες η μία με την άλλη και είναι αντιμέτωποι με ποινές έως και 15 ετών.


Οι κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί, συμπεριλαμβάνουν αλλόκοτους ισχυρισμούς ότι αυτονόητες δράσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως εκκλήσεις για να σταματήσουν οι πωλήσεις δακρυγόνων, υποβολή χρηματοδοτικών προτάσεων ή η υλοποίηση εκστρατείας για την απελευθέρωση δασκάλων – απεργών πείνας, παρουσιάζονται ότι πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό τρομοκρατικών οργανώσεων.

Κάποιες από τις κατηγορίες μάλιστα εναντίον της İdil Eser βασίζονται σε έγγραφα της Διεθνούς Αμνηστίας και δημόσιες δράσεις που έλαβαν χώρα πριν την πρόσληψη της στην οργάνωση.

Φυσικά εννοείται πως τρεις ολόκληρους μήνες μετά τη σύλληψη τους, η Εισαγγελία δεν έχει κατορθώσει να παρουσιάσει κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο που να στοιχειοθετεί τις κατηγορίες, παρόλα αυτά όμως η κράτηση των έντεκα συνεχίζεται με προφανή στόχο την τρομοκράτηση όποιου σκοπεύει να αμφισβητήσει την εξουσία του Recep Tayyip Erdoğan Στις ερχόμενες μέρες, ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας σε περισσότερες από 25 χώρες θα διεξάγουν πάνω από 200 δρώμενα για να γιορτάσουν τα γενέθλια της İdil Eser Αυτά περιλαμβάνουν από εορτασμό γενεθλίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι συνεντεύξεις τύπου σε μία αυτοσχέδια φυλακή στην Μαδρίτη.

Ολόσωμα χάρτινα ομοιώματα της İdil Eser σε φυσικό μέγεθος θα υπάρχουν σε αυτές τις δραστηριότητες για να υπογραμμίσουν την απουσία της.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει άμεσα και άνευ όρων να απελευθερώσουν τους φυλακισμένους υποστηρικτές και υποστηρίκτριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να βάλουν ένα τέλος στη βίαιη καταστολή που συμβαίνει στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και η οποία έχει οδηγήσει περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στη φυλακή, με περισσότερους από 150 δημοσιογράφους ανάμεσα τους.

Για να μάθετε περισσότερα για τις δράσεις αυτές ανά τον κόσμο, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Twitter το hashtag #PartyWithIdil ενώ για την υπόθεση μπορείτε να ενημερώνεστε μέσω του hashtag #Istanbul10

Εδώ μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση για την υπόθεση μέσα από μια επιλογή tweets που αναφέρονται στο θέμα της κράτησης των ακτιβιστών στις τουρκικές φυλακές:



Πηγή: enfo.gr



Στέφανος Μαντζαρίδης: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου