Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Υπερθέρμανση: Ο ανθρώπινος παράγοντας νίκησε και το Ελ Νίνιο

Ναταλία Πετρίτη


Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, το περασμένο έτος ήταν το δεύτερο ή τρίτο πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, από τότε τουλάχιστον που υπήρχε η δυνατότητα καταγραφής τέτοιων στοιχείων. Τόσο το 2015, όσο και το 2016, οι μετρήσεις των επιστημόνων ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, αφού και τότε θεωρούσαν πως είχαν να κάνουν με τα θερμότερα έτη όλων των εποχών.

Αυτά τα δύο χρόνια, δηλαδή το 2015 και το 2016, είχαν επηρεαστεί από το Ελ Νίνιο - το φαινόμενο που επικεντρώνεται στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό και προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίες παγκοσμίως. Όμως το 2017 κρίθηκε και πάλι ως το θερμότερο έτος μέχρι στιγμής, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αυτή τη φορά το φαινόμενο. Το 2017 ο πλανήτης μας ήταν πιο ζεστός και σε σχέση με το 1998, όπου και πάλι σημειώθηκε το φαινόμενο Νίνιο στην μέχρι τώρα πιο έντονη μορφή του.

Ο διευθύνων σύμβουλος του UK Met Office, ο καθηγητής Peter Stott, δήλωσε στο BBC News: «Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες το 2017 ήταν τόσο υψηλές, όταν δεν υπάρχει καν Ελ Νίνιο. Δείχνει σαφώς ότι η μεγαλύτερη φυσική επίδραση στο κλίμα υποβαθμίζεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και κυρίως τις εκπομπές CO₂».

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στοιχεία από τις τρεις κύριες υπηρεσίες παγκοσμίως που παρακολουθούν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες: το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου (Met Office), τη Nasa και την Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Noaa). Τα στοιχεία αυτά ήταν τα σύνολα δεδομένων τους συγκεντρώνονται από πολλές χιλιάδες μετρήσεις θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο, από όλες τις ηπείρους και όλους τους ωκεανούς. Οι θερμοκρασίες για το 2017 και το 2015 είναι σχεδόν ταυτόσημες.

Η Nasa αξιολόγησε αρχικά το 2017 ως το δεύτερο θερμότερο έτος και το Noaa το κατατάσσει τρίτο πιο θερμό από τότε που άρχισαν να υφίστανται τα αρχεία, το 1850. Στη συνέχεια η Nasa διενήργησε μια πρόσθετη στατιστική ανάλυση που διορθώνει το σύνολο δεδομένων για τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο, για να εξομαλύνει προβλήματα που έχουν αυτά τα μοτίβα εισάγουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όταν έγινε αυτό, το 2017 αυτομάτως θεωρήθηκε το θερμότερο χρονικό διάστημα όλων των εποχών.

Ο Gavin Schmidt της NASA δήλωσε ότι αυτό το «εξιδανικευμένο σενάριο» υπογράμμισε το κεντρικό μήνυμα: «Η αύξηση της θερμοκρασίας που βλέπουμε και οι τάσεις που παρατηρούμε είναι ανεξάρτητες από αυτό το φαινόμενο στον Ειρηνικό, είναι η μακροπρόθεσμη τάση της κλιματικής αλλαγής που αυξάνει τη θερμοκρασία».

Όπως αναφέρει το BBC, 17 από τα 18 θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί ανήκουν σε αυτόν το αιώνα και ο βαθμός αύξησης της θερμοκρασίας τα τελευταία τρία χρόνια ήταν απίστευτος. Η αρκτική ζέστη είναι ιδιαίτερα έντονη και αυτό θα έχει μεγάλες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στα επίπεδα της θάλασσας και στις καιρικές συνθήκες σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο καθηγητής Tim Osborn από το Πανεπιστήμιο East Anglia δήλωσε ότι τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν τώρα με ακρίβεια ποια μερη του κόσμου θα θερμανθούν ταχύτερα. «Βλέπουμε μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας πάνω στην ξηρά και στις περιοχές της Αρκτικής, και λιγότερη στους ωκεανούς κάτω από τους πόλους».

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Bob Ward, από το Ινστιτούτο Grantham του London School of Economics, επεσήμανε ότι φέτος οι κυβερνήσεις επρόκειτο να αρχίσουν να αξιολογούν το χάσμα μεταξύ των συλλογικών φιλοδοξιών τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, για να σταθεροποιηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2C και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 1,5.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια μελέτη στο περιοδικό Nature κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται επειγόντως η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. «Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, αν όμως ενεργήσουμε τώρα με συνεχείς και ουσιαστικές περικοπές των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι κοινωνίες θα εξακολουθήσουν να αποφεύγουν τις πιο επικίνδυνες επιπτώσεις που προβλέπονται από τις προσομοιώσεις των υπολογιστών και έχει στη διάθεσή της η επιστημονική κοινότητα», σημείωσε ο Ρίτσαρντ Άλαν από το Πανεπιστήμιο του Reading.

Πηγή: tvxs.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου