Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Μια εταιρεία υπόσχεται να ανεβάζει τον εγκέφαλό σας στο διαδίκτυο

Κόσμος


Μια αμερικανική νεοφυής εταιρεία στις ΗΠΑ υπόσχεται να ανεβάσει τον εγκέφαλο των πελατών της στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική που έχει δοκιμαστεί σε πειραματόζωα. Εκτός από το βασικό ερώτημα που είναι γιατί να μπει κανείς στη διαδικασία να κάνει κάτι τέτοιο, υπάρχει και μια παγίδα, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της εταιρείας: «Η διαδικασία είναι 100% θανατηφόρα», αλλά η υπόσχεση είναι πως το μυαλό σας θα παραμείνει «ζωντανό» αιώνια στον κυβερνοχώρο.

Η Nectome ιδρύθηκε το 2016 από δυο ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης του MIT και φιλοδοξεί να προσφέρει μια εμπορική εφαρμογή μιας καινοτόμας διαδικασίας για τη διατήρηση του εγκεφάλου που ονομάζεται «κρυοσυντήρηση με σταθεροποιητή αλδεΰδη».

Η διαδικασία αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την «υαλοποίηση» του εγκεφάλου. Αυτόν τον όρο χρησιμοποιεί η εταιρεία που ήδη μετρά δυο βραβεία από το Ίδρυμα Διατήρησης Εγκεφάλου, για την διατήρηση του μυαλού ενός κουνελιού το 2016 και ενός χοίρου το 2018. Η εταιρεία φιλοδοξεί κάποια στιγμή στο μέλλον οι επιστήμονες να μπορούν να σαρώνουν τον υαλοποιημένο εγκέφαλο και να τον μετατρέπουν σε προσομοίωση υπολογιστή. Με αυτόν τον τρόπο κάποιος που θα μοιάζει πολύ με τον αρχικό ιδιοκτήτη του εγκεφάλου θα «ζει» μέσα σε έναν σέρβερ.

Μια άλλη startup με μεγάλη δυναμική, η Y Combinator ενδιαφέρθηκε για την Nectome, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Σαμ Άλτμαν να γίνεται ένας από τους 25 ανθρώπους που θα πληρώσουν 10.000 δολάρια προκαταβολή για να μπουν στη λίστα αναμονής της εταιρείας. «Υποθέτω ότι ο εγκέφαλός μου θα ανέβει στο cloud», αναφέρει ο Άλτμαν στο MIT Technology Review, δηλώνοντας σίγουρος ότι οι εγκέφαλοι θα αρχίσουν να ψηφιοποιούνται κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ωστόσο, υπάρχει μια προϋπόθεση. Προκειμένου η διαδικασία «υαλοποίησης» να πετύχει έτσι ώστε ο εγκέφαλος να διατηρηθεί αρκετά καλά για να μπορεί να «ανέβει» ή να αναβιώσει, πρέπει να αυτή να πραγματοποιηθεί τη στιγμή του θανάτου. Ακόμη πιο συγκεκριμένα πρέπει να είναι η αιτία του θανάτου: η ροή του αίματος στον εγκέφαλο του πελάτη αντικαθίσταται με χημικά που διατηρούν τη νευρωτική δομή ενώ σκοτώνουν τον ασθενή.

Η Nectome πιστεύει ότι οι υπηρεσίες της είναι νόμιμες σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες με ισχυρούς νόμους για την ευθανασία, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας, όπου εδώ και δυο χρόνια είναι σε ισχύ ο νόμος για τον «θάνατο με αξιοπρέπεια». Ακόμη κι έτσι πάντως οι υπηρεσίες της δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν έως το 2021.

Ένα ακόμη μειονέκτημα της Nectome είναι ότι, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες επιχειρήσεις κρυοσυντήρησης η εταιρεία δεν διαθέτει καμία πραγματική μέθοδο αναβίωσης ή φόρτωσης των εγκεφάλων που αποθηκεύει. Ελπίζει ότι θα παρουσιάσει μια προσομοίωση ενός βιολογικού, νευρό - δικτύου περίπου το 2024. Ωστόσο, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την μεταφόρτωση ενός εγκεφάλου και τίποτα που να υπόσχεται τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τον έξω κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει και με την μνήμη. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι μνήμες μπορούν να διατηρηθούν σε νεκρούς ιστούς.

Φυσικά εκτός από τα καθαρά επιστημονικά ζητήματα υπάρχουν όπως πάντα και τα ηθικά διλήμματα. «Υπάρχει πολύ φιλοσοφική συζήτηση», παραδέχεται ο εκ των ιδρυτών της εταιρείας Robert McIntyre. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι «υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανθρωπιστική πτυχή στο ζήτημα. Αυτή τη στιγμή, όταν μια γενιά ανθρώπων πεθάνει, χάνουμε όλη τη συλλογική σοφία τους. Μπορούμε να μεταδώσουμε τη γνώση στην επόμενη γενιά αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να μεταδώσουμε τη σοφία. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από τα ίδια λάθη. Αυτό είναι καλό για λίγο. Όμως κάθε γενιά είναι πιο ισχυρή. Το δυναμικό της και το τι μπορεί να κάνει αυξάνεται αλλά η σοφία της όχι».

Πηγή: tvxs.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου