Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Εκεί που «νοικιάζουν» τις συζύγους

Κόσμος


Η φτώχεια και η απρόβλεπτη έκρηξη της τουριστικής βιομηχανίας στην ανατολική ακτή της Κένυας οδηγεί τους συζύγους στην πορνεία. Η απόφαση του ζευγαριού είναι κοινή, η ζήτηση από τους Ευρωπαίους που ψάχνουν στην Κένυα την εξωτική περιπέτεια είναι μεγάλη, ανάλογη και η προσφορά από τους ντόπιους. Παρά τους κινδύνους.

Ο Ramadan, πατέρας τριών παιδιών, εκδίδεται, όπως και η γυναίκα του, Janet Wambui, η οποία έχει μόλις επιστρέψει από ένα δεκαήμερο που πέρασε «συντροφιά» με έναν Γερμανό τουρίστα σε ακριβό εξοχικό κατάλυμα, μερικά χιλιόμετρα από το Maweni, όπου βρίσκεται το σπίτι του ζευγαριού.

Ο Ramadan και η Wambui είναι παντρεμένοι εδώ και 20 χρόνια. Η ζωή τους δεν ήταν πάντα έτσι. Όλα ξεκίνησαν το 2006. Ο Ramadan πουλούσε ρούχα στους τουρίστες που απολάμβαναν τον ήλιο στο διάσημο Diani Beach -το θέρετρο με την εξωτική παραλία που βρίσκεται 30 χλμ νοτιοδυτικά της Μομπάσα- όταν τον πλησίασε ένας Γερμανός τουρίστας. Ήθελε μία γυναίκα για να περάσει μαζί της «λίγο χρόνο» μέχρι το τέλος των διακοπών του. Ο 37χρονος Ramadan, που μιλά πολύ καλά γερμανικά και επιπλέον, μαθαίνει στη γυναίκα του τη γλώσσα, υποσχέθηκε να του συστήσει την αδελφή του.

«Εκείνο το βράδυ, επιστρέφοντας στο σπίτι, ο άνδρας μου με ρώτησε εάν μπορούσα να υποκριθώ ότι είμαι η αδελφή του ώστε να επωφεληθούμε της προσφοράς. Μετά από λίγες ημέρες και πολλές συζητήσεις, συμφώνησα» λέει η 38χρονη Wambui, καθισμένη δίπλα στον Ramadan. Όπως λέει στο Aljazeera, είδε τη ζωή των γυναικών που στράφηκαν στην πορνεία να αλλάζει. Μέχρι τότε ασχολούνταν με τα οικιακά και ήταν οικονομικά εξαρτημένη από το εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα του συζύγου της. «Η ζωή για μας ήταν δύσκολη. Το εισόδημα του συζύγου μου δεν ήταν σταθερό και όταν κατάφερνε να φέρει κάποια χρήματα ήταν πολύ λίγα. Όταν μου ζήτησε να το κάνω, δεν είχα άλλη επιλογή» εξομολογείται. Τώρα η οικογένεια έχει τρία γεύματα την ημέρα και είναι σε θέση να πληρώνει τα δίδακτρα για το σχολείο των παιδιών.

Τέτοιες ιστορίες δεν είναι καινούργιες στα παραθαλάσσια θέρετρα της Κένυας, ειδικά σε φτωχογειτονιές, όπως το Maweni. Οι σύζυγοι «ενοικιάζουν» τις γυναίκες τους σε πλούσιους τουρίστες, κυρίως Ευρωπαίους, χωρίς αυτοί να να γνωρίζουν ότι οι εν λόγω γυναίκες είναι οι σύζυγοι τους. «Γιατί να κάνω κάποια άλλη γυναίκα πλούσια, όταν έχω τη σύζυγο στο σπίτι. Ήταν μια ευκαιρία να βγάλουμε κάποια λεφτά και να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας», εξηγεί.

Εξάρτηση από τον τουρισμό και απρόβλεπτες εξελίξεις



Η Κένυα υποδέχτηκε πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες το 2016, σύμφωνα με το Συμβούλιο Τουρισμού της χώρας. Ο αριθμός αυτός μεταφράστηκε σε κέρδη -μόνο από φόρους- της τάξης των 100 εκατ. δολαρίων, καθιστώντας την Κένυα έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Αφρική.

Το 2017, το TripAdvisor, η μεγαλύτερη ταξιδιωτική ιστοσελίδα στον κόσμο, κατέταξε την παραλία Diani όπου ζουν ο Ramadan και η Wambui, στην 7η θέση της λίστας με τις καλύτερες παραλίες στην Αφρική. Τα παραπάνω ωστόσο, δεν σημαίνουν και πολλά για τους ντόπιους.

Ο 43χρονος Ramadan Juma εργάζεται εδώ και είκοσι χρόνια ως «beach operator». Όπως λέει «η ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη». Μια καλή μέρα βγάζει περίπου 40 δολάρια βοηθώντας τους τουρίστες να περιηγηθούν στα καταγάλανα νερά του Ινδικού Ωκεανού. Όμως, παραπονιέται ότι η κατάσταση πλέον είναι απελπιστική.

«Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε σταθερό εισόδημα και εξαρτόμαστε από τον τουρισμό. Υπάρχουν φίλοι και συνάδελφοι που φτάνουν στα άκρα, που δίνουν τις γυναίκες τους για μια καλύτερη ζωή…»

Diani Beach

Ο επικεφαλής για τον Τουρισμό στο νομό, Anthony Mwamunga, υποστηρίζει ότι οι τοπικές αρχές εκπαιδεύουν τους πωλητές παραλιών και τους οδηγούς προκειμένου να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να έχουν μέσω της δουλειάς του μια αξιοπρεπή διαβίωση. Προσθέτει επίσης, ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά για την πορνεία.

«Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο φτωχούς άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι δεν έχουν καμία απασχόληση» λέει στο Al Jazeera. «Οι τουρίστες έρχονται εδώ για να απολαύσουν την περιπέτεια και η αναζήτηση ‘συντροφιάς’ είναι μέρος της περιπέτειας, γεγονός που το κάνει δύσκολο για μας [να το σταματήσουμε]».

Ο Tobias Juma ξύπνησε μια μέρα και είδε ότι η γυναίκα του τον είχε εγκαταλείψει. Το 2012 εργαζόταν για ένα Αυστριακό, ο οποίος του ζήτησε να του βρει μία κυρία. «Γνώρισα τη γυναίκα μου στον Αυστριακό -θέλοντας μια καλύτερη ζωή για την οικογένεια μου- αλλά ερωτεύτηκαν και συμφώνησαν να φύγουν για την Ευρώπη». Την ευθύνη της οικογένειας είχε εκείνη. «Ήταν ο κουβαλητής μας. Από τη στιγμή που έμεινε με τον Αυστριακό έφερνε στο σπίτι 400 δολάρια τον μήνα για μένα και την κόρη μας. Τώρα δίνω αγώνα για να τα βγάλω πέρα…» Έκτοτε ο Tobias δεν έχει νέα της και έχει αναλάβει εξολοκλήρου την ανατροφή του παιδιού τους.

Επικίνδυνα ρίσκα



Οι κοινότητες κατά μήκος της ακτογραμμής της Κένυας καταγράφουν κάθε χρόνο δραματική αύξηση του HIV. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Συμβουλίου Ελέγχου για το AIDS οι παράκτιες κομητείες της Κένυας ανέφεραν 5.335 νέα κρούσματα HIV/AIDS το 2016, από τα μόλις 325 που αναφέρθηκαν το 2014.

Το AIDS Healthcare Foundation, ο παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός ευαισθητοποίησης για την πρόληψη του HIV δηλώνει ότι «όταν οι γυναίκες αυτές συμμετέχουν σε συνευρέσεις με περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους, οι πιθανότητες να κολλήσουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και λοιμώξεις είναι πολύ υψηλές, ειδικά όταν δεν γνωρίζουν το status του άλλου προσώπου».

Από την πλευρά τους και παρά τους κινδύνους, ο Ramadan και η Wambui δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την πορνεία. Το ενοίκιο για το σπίτι τους είναι 80 δολάρια το μήνα και έχουν τρία παιδιά να ταΐσουν και να στείλουν στο σχολείο. «Το κάνω για να έχουμε μια καλύτερη ζωή. Ξέρω ότι ακούγεται ανήθικο, αλλά ο σύζυγός μου το γνωρίζει και το υποστηρίζει» λέει η Wambui.

Πηγή: tvxs.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου